Summer Project, avagy nyaralás az egészség jegyében

2014.június.28.

Most, hogy visszafordíthatatlanul beköszöntött a nyár és vele együtt a jó idő, mindannyiunkban él a vágy, hogy menekülőre fogjuk a városból pár napra. Kikapcsolódni, feltöltődni, barnulni, egyszóval, érezni, hogy élünk. Mi is így tettünk, a Balcsinál töltöttünk 2 napot Krisztivel. A lángosok, palacsinták és jégkrémek Kánaánja között szegezte a jogos kérdést nekem: "oké, akkor én mit is fogok itt enni?". Tudom-tudom, legtöbbetekben a nyaralás szó kimondásával automatikus tiltólistára kerül egy jó pár másik, közöttük a "fogyókúra", "diéta", "edzés" és a "megvonás". És tudjátok mit? Azt gondolom, jól is van ez így. Mint már annyiszor említettem, nem győzöm most sem hangsúlyozni, hogy az egészséges életmódra való áttétérésnek és annak élésének legfőbb tényezője az élvezet, az elégedettség. Hogy szeressük azt, amit csinálunk, hogy örömünket leljük benne. Mindennek csak így van értelme. Ezért a nyaralásokra van egy kidolgozott Summer Projectem, amit most Krisztinél is bevetettünk. A mottónk: élvezd okosan! Ebben a bejegyzésben lépésről-lépésre végig megyünk Kriszti nyaralós étrendjén, így ti is kaphattok egy kis segítséget ahhoz, hogy hogyan ússzátok meg lelkiismeret furdalás nélkül a vakációt!

Az olyan alapszabályokat melyeknek betartása nem okoz gondot nyaralás alatt sem, feltétlen érdemes tartani! Ilyen például az okos, tartalmas reggeli, a naponta 5X-i kis adagos étkezések beiktatása valamint a magas (legalább 3 liter) folyadék bevitele. Nyaralás alatt több esélyünk van isteni finom gyümölcsökhöz és zöldségekhez jutni, ráadásul a kánikulában szuperül frissítenek is! Igyekezzünk magas víztartalmúakat választani, a banánt és társait hagyjuk a lustább, hidegebb napokra! Nyakunkon a dinnye szezon, mely az egyik legvitattotabb gyümölcs a diétázók körében a természetes cukortartalma miatt.

Én azt mondom nektek, hogy efelett hunyjunk csak szemet, élvezzük a nyár egyik elmaradhatatlan kellékét, és faljuk a dinnyét nyugodtan a nagy forróságban!

Kriszti reggelije egy nagy pohár laktózmentes joghurt volt benne egy adag proteinporral, egy nagy zöld almával és egy zabszelettel. Nektek is javaslom ezt a kombót, szinte már mindenhol be tudtok szerezni laktózmentes vagy szójajoghurtot, de akkor sem kell elkeseredni, ha nem találtok ilyet, egyszer-egyszer jöhet a hagyományos verzió is. Arra figyeljetek, hogy mindenképpen natúr, cukormentes fajtát válasszatok! A fehérjeport és a szeletet itthonról vittük, érdemes nektek is előre gondolni, tervezni, és ha tudjátok, hogy olyan helyre mentek kikapcsolódni, ahol nehezebben juthattok hozzá az egészséges alternatívákhoz, tessék csomagolni!
Sokan kérdezitek, hogy mit tegyetek, ha egy all exlusive nyaralásra indultok. Roskadozva az asztal előttetek minden földi jóval, hát hogy lehetne ennek ellenállni?!

A válaszom, sehogy, és nem is kell. Csak válasszatok okosan, és tartsatok mértéket! Zöldségek, gyümölcsök, magas fehérje tartalmú ételek!
Ne egyétek degeszre magatokat, mindig csak keveset!

Reggeli után a parton sütettük magunkat mikor meghallottuk az oly ismerősen csengő MÁJSZBITTE kiabálást. Krisztivel egymásra néztünk és 2 perc múlva már boldogan falatoztuk a forró főtt kukoricánkat. Alapjáraton nem eszem hüvelyeseket sűrűn, maximum heti egyszer kerül a tányéromra, és Kriszti étrendjében sincs előkelő helyen, de a Summer Projectben felülírjuk az élvezeti faktor javára ezt a szabályt. Tegyetek nyugodtan ti is így, 1-1 cső kukorica nem fog megártani! A sózással viszont vigyázzunk, tudjátok, nagyon köti a vizet, lassítja az anyagcserét!

Én az aktív pihenés elkötelezett híve vagyok, szerencsénkre mi pont egy sportrendezvényre látogattunk le a Balcsihoz, a párom strandkézilabda csapata játszotta (és nyerte is meg nagy büszkeségemre) idei első meccsét, mindenki pörgött körülöttünk, így nekünk sem lehetett kivenni a labdát a kezünkből (persze, mi egy szivacs lasztit dobáltunk sikítozva derékig a vízben, de hát kérem, nyaralunk, ha minden igaz).

Nektek is tiszta szívből javaslom a nyaralás alatti mozgást, meglátjátok, hogy mennyi boldogságot, energiát fog adni! Ha tehetitek, próbáljatok ki valami új dolgot, amivel eddig még nem találkoztatok! Válasszatok más mozgást, mint ami otthon a "kötelező" heti rend része! A nyaralás az egyik legjobb alkalom arra, hogy rávezessen minket a sport, a mozgás adta örömök élvezetére! Itt az idő búcsút mondani a "szükséges rossz" gondolatának és elkezdeni élvezni azt, amit csinálunk!

A naptól és a sok ugrabugrától lefáradva indultunk el ebédelni. Mivel a helyi kis büfé nem ad túl sok egészséges alternatívát, mi a rántott sajt friss salátával megoldást választottuk. Ha tehetitek, kérjétek a grillezett verziót, de ha nincs, akkor sem kell kétségbe esni, a Summer Projectbe belefér egy vékony prézli bunda, de köretnek ilyen esetekben (is) MINDIG friss zöldségeket, salikat válasszunk!

Vacsorára már a nyaralónkba visszaérkezve került sor, Kriszti és a párom virslit sütöttek jó sok zöldséggel. A nyár egyik legjobb programja a kerti grillezés, sütögetés, rengeteg magas fehérje tartalmú étel és sok-sok friss zöldség! Imádom, ha tehetitek, ne hagyjátok ki ti sem!

Vacsi után egy jó nagy sétára indultunk a központba, ahol a fagyi strandok végeláthatatlan sora között szinte vétek lett volna nem elcsábulni. Szerencsére egyre bővül a kínálat a laktóz és cukormentes fagyikból is, mi ilyet választottunk, isteni finom volt! Attól még, ha esetleg nincs ilyen opció ott, ahol ti pihentek, ne mondjatok le az élvezeti forrásról, inkább válasszatok okosan és tartsatok itt is mértéket! 1 gombóc gyümölcs(!) fagyi elfogyasztásától még nem dől össze a világ, ráadásul így élvezhetjük igazán a hamisítatlan nyári hangulatot!

Hazautazásunk napján Krisztivel hamarabb keltünk, hogy kocoghassunk egyet az ébredező Balaton partján. Ehhez fogható csodálatos élmény nincs sok, javaslom nektek, hogy semmi pénzért ki ne hagyjátok! Friss levegő, természet, gyönyörű látvány, igazi testi-lelki feltöltődés! 20 percre volt időnk, ami úgy elrepült, mint ha egy pillanat lett volna csak.

Krisztin érzem, hogy sokkal lelkesebb, mint a programunk elején volt, egyre gördülékenyebben veszi az akadályokat, egyre kevésbé éli meg nehézségként az új életvitelét.

Most, hogy kipihentük magunkat, hatványozott lendülettel folytatjuk otthon a munkát a rudak között!

Remélem sikerült nektek is egy egészséges alternatívát nyújtanom a nyaralás alatti örömök teljes élvezetére, ha pihenni indultok, ne feledjétek, lehet mindent, csak okosan!

Csodálatos nyári napokat nektek, kövessétek tovább Kriszti fejlődését, átalakulását velünk!

Ez is érdekelhet

„A megcsalásnál még a legfurcsább erotikus játékszer is jobb hatással van a szexre”

„A megcsalásnál még a legfurcsább erotikus játékszer is jobb hatással van a szexre”

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói