Vaj vagy margarin?

2014.január.31.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A margarin és vaj kérdése olyannyira megosztja az embereket, hogy ez akár vízválasztó is lehet egy barátságban. Szenvedélyesen érvelünk egyik mellett vagy a másik ellen, mintha muszáj lenne választani közöttük. Pedig nem kell, így már az elején elmondom, hogy nem is fogok állást foglalni.

Vaj vagy margarin?
Fotó: Thinkstock

(– Kedves gazdám, hányingerem van ettől a politikai korrektségtől – jegyzi meg a kedves macskám. – Tán nem attól félsz, hogy jól megköveznek? Gyáva nyuszi.)
(– Nem, Cickó, egyáltalán nem erről van szó, de hiába magyarázom neked.)

A táplálkozásnál alapelv, hogy nincsenek tiltott élelmiszerek, csak tiltott mennyiségek. Természetesen ez alól kivételt képeznek a gyors éttermi ételek, chipsek, cukrozott italok, mégis az esetek túlnyomó többségében igaz, és ugyanúgy érvényesíthető mind a vajra, mind pedig a margarinra.

A margarint sokáig az egekig magasztalták, mostanra mégis közellenséggé kezd válni. Az ellenszenv forrása általában a bennük található transz-zsírsav. Érdekes módon régen, amikor a margarin megjelent mint a vaj alternatívája és agyon dicsérték, valóban igen sok transz-zsírsavat tartalmazott. Mostanra viszont, mikor az emberek egyre inkább elfordulnak a margarintól, alig találunk benne.

Hogy ez mit jelent számokban? A szakértők szerint a napi transz-zsírsavbevitelt 2g alatt kell tartani. Megnéztem egy középkategóriás margarint, és azt találtam, hogy egy 500g-os doboz kicsivel kevesebb mint egy gramm transz-zsírsavat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy ha napi 1 kilogramm margarint ennénk, akkor sem haladnánk meg az ajánlott bevitelt. Természetesen, senki se fogyasszon belőle ennyit, mert belegondolva elég gusztustalan. :)

A vajról sokáig azt tartották, hogy káros, mert nagy mennyiségű állati zsírt tartalmaz, ami fokozza a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Egyre több eredmény születik, amely ezt cáfolni látszik, azonban perdöntő bizonyítékot a mai napig nem találtak. Másrészt senki se mondta, hogy iktassátok ki a vajat teljesen az étrendből, csak próbáljátok mérsékelni a bevitelét, és helyettesítsétek margarinnal ott, ahol lehet. Egyáltalán nem kell kerülni a vajat, csak ésszerű mennyiséget kell fogyasztani belőle (mint a margarinból is). És akkor nem is beszéltem a keserű igazságról, miszerint vajjal tényleg minden finomabb, és való igaz az is, hogy a vaj kevésbé feldolgozott, mint a margarin.

Vaj vagy margarin? Ez igazából ízlés kérdése, a lényeg a mérték. Ha kerülitek a vajas tésztából készült süteményeket, és vaj helyett növényi olajokkal süttök (ezeket sem kell mindig betartani), nincs gond. Na és amennyiben megtehetitek, egyikből sem a legeslegolcsóbbat vegyétek. A középkategóriás általában megfelelő. A vaj most ismét reneszánszát éli, és ez nem baj, így a kínálat az elkövetkező időszakban remélhetőleg bővülni fog.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője