Milyen előnyökkel, hátrányokkal és következményekkel járhat a horoszkópok olvasása?

2022.január.24.

Valószínűleg te is gyakran találkozol horoszkópokkal az újságokat lapozgatva, vagy az interneten böngészve. Számos kérdést vetnek fel ezek a személyiségünkre, jövőnkre vonatkozó rövid leírások, jóslatok. Vajon érdemes ezeknek hinni? Miért hisznek, vagy éppen kételkednek benne sokan? Van tudományos alapja? Milyen előnyökkel, hátrányokkal és következményekkel járhat számunkra a horoszkópok olvasása?

Milyen előnyökkel, hátrányokkal és következményekkel járhat a horoszkópok olvasása?
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Horoszkóp és párválasztás

Mi történik akkor, amikor teljesen rábízzuk magunkat a horoszkópokra és fenntartások nélkül elhisszük, amit olvasunk? Lényegében feladjuk a saját életünk irányítását és a véletlenre bízzuk azt. Hajlamosak leszünk figyelmen kívül hagyni a valódi gondolatainkat, belső vágyainkat és érzéseinket. A döntéseinket befolyásolhatja egy tőlünk független hiedelemrendszer. A horoszkópok azt sugallják, hogy a csillagok állásától függően előre meghatározott a személyiségünk és a jövőnk. Ha viszont ilyen szemlélettel éljük az életünk, az káros is lehet. Elveszíthetjük az alkalmazkodási, rugalmassági, változási képességeinket. Ezek nélkül pedig aligha fogjuk megoldani életünk nehézségeit.

Minden rendben lesz, én jó ember vagyok

Kutatások szerint a horoszkópok leírásában több mint 70% feletti arányban pozitív dolgokat és tulajdonságokat hangsúlyoznak. Ezt kiegészítik egy-két negatív eseménnyel, személyiségvonással. A horoszkópok írói tudják, hogy az emberek azt akarják olvasni, hogy a jövőben minden rendben lesz és hogy ők tulajdonképpen többnyire jó tulajdonságokkal rendelkező, jó emberek.

A horoszkópok jellemzője, hogy sokszor lefedik a teljes spektrumot. Találgatásoknak és feltételezéseknek tűnhetnek. Valószínűleg kiegyensúlyozott leszel, de előfordulhatnak érzelmi megingások is. A közeljövőben nagy szerencse érhet, de előfordulhat, hogy anyagi gondokkal is szembe kell nézned. Valamelyik biztosan be fog válni, majd utána döbbenten állapítjuk meg, hogy bejött, amit írtak.

Az utólag berajzolt céltábla?

Voltál már úgy, hogy lenyűgözőnek és hátborzongatónak tartottál valamiféle egybeesést? Úgy gondoltad, hogy talán mindez túl különös ahhoz, hogy pusztán a véletlen műve legyen? Magyaráztad valakinek a jó vagy rossz tulajdonságát a horoszkópjával? Ha igen, akkor most figyelj! Valójában nem biztos, hogy okkal történt valami így vagy úgy, nem biztos, hogy a horoszkóp vagy éppen a sorsszerűség a magyarázat. Érdemes az emberi agy konstrukciójában is keresni a választ. Sok esetben figyelmen kívül hagyja az agyunk a véletlent és a valószínűségeket. Az agyunk egyszerűen mélyebb értelmet, magyarázatot és okokat szeretne tulajdonítani mindennek. Olyan ez, mintha célba lőnénk egy falra, majd megnéznénk, hol vannak a legsűrűbben a lyukak a falon, majd utólag odarajzolnánk a céltáblát. Csakugyan ez történhet, mikor a velünk történteket illesztgetjük bele a korábban elolvasott horoszkópba. A horoszkópoknak nincs nehéz dolguk, hiszen kapóra jönnek nekik az elménk torzításai, azaz hajlamosak vagyunk arra jobban figyelni, ami kötődik a már meglévő hiedelmeinkhez, tapasztalatainkhoz, tudásunkhoz. A horoszkópokból is azokra a dolgokra jobban figyelünk, amit igaznak és szimpatikusnak gondolunk magunkra vetítve. A többiről pedig gyakran szemet hunyunk.

Az egész csak illúzió?

A horoszkóp az asztrológia egyik hiedelemrendszere. Több ezer éves múltra tekint vissza, de az asztrológiát nem szokás klasszikus értelemben tudománynak tekinteni. A tudomány mai állása szerint nincs összefüggés egy személy tulajdonságai, jövője és az égitestek aktuális pozíciója között. A pszichológia jeles képviselői szerint pedig lehetséges olyan általános jóslatokat és személyleírásokat megfogalmazni, melyek a közönség számára reálisnak tűnnek (Forer-hatás). A horoszkópok megbízhatóságát tudományosan tehát eddig még nem sikerült igazolni. Érdekes kérdésként szokott felmerülni a kutatók között, hogy a csillagjegyünk megállapításánál a születésünk, avagy a fogantatásunk pillanatát kell-e figyelembe venni? A többség szerint a születését, azonban még a képzett asztrológusok körében is komoly szakmai vita folyik a kérdésről.

Rendet akarunk egy kaotikus világban

Láttuk, hogy hátrányokkal is járhat a horoszkópokban való hit. De akkor mégis miért olyan népszerűek? Nézzük meg, hogy mik az előnyei: az éremnek ugyanis mindig két oldala van. Bizony előnyökről is beszélhetünk bőven. Amit a leggyakrabban ki szoktak emelni, az az, hogy – ahogyan a legtöbb vallás – úgy a horoszkópokban való hit is csökkenti a bizonytalanságot és a kiszámíthatatlanságot. Az ismeretlenből, a bizonytalanból, a káoszból a bizonyosba, a kiszámíthatóba és a rendbe vezetnek minket. Ha hiszünk a horoszkópokban, akkor életünk minden pillanata, fordulata, történése megmagyarázható lesz. Egyfajta értelmezési keretet és reményt ad az egyéneknek. A horoszkóp kielégíti az olyan alapvető emberi igényeinket is, mint hogy szeretnénk hinni valamiféle magasabb rendű, transzcendentális erőben, ami értelmet és biztonságot ad a világban.

Önismereti támpont

Önmagunk és határaink megismerése borzasztóan nehéz és hosszú folyamat. Ebben is segít az asztrológia és a horoszkóp. Leveszi a vállunkról ezt a terhet. Sokkal egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi az életet az, hogy kész kidolgozott személyiségtípusokat kapunk. Ugyanez igaz a többi emberre is, elég megkérdeznünk, hogy mi a horoszkópja és egyből tudjuk, hogy milyen ember is ő. Jelentős mértékben segít tehát eligazodni egyaránt a szocializációs folyamatainkban és a társas kapcsolatainkban is.

A horoszkópban való hit sokat ad a benne hívőknek. Egyfajta önigazolásként funkcionálhat. A horoszkópok túlnyomóan pozitívak, emiatt általában segítenek optimistábban felfogni a dolgokat és pozitívabban tekinteni a világra, a problémáinkra. Sőt, ha elég erős a hitünk bennük, akkor csak emiatt, hogy hisszük benne, képesek leszünk olyan dolgokat elérni és megvalósítani, amelyeket amúgy nem sikerült volna.

Az önismeretünk tekintetében tehát fontos lehet a horoszkópok szerepe. Általuk sokkal könnyebben hozhatunk döntéseket, érthetjük meg életünk fordulópontjait, miértjeit, vagy éppen azt, hogy bizonyos emberekkel miért nem jövünk ki, míg más típusúakkal miért vonzzuk egymást folyamatosan. Aki önbizalomhiánnyal küzd, vagy egyszerűen nem tudja, hogy mihez kezdjen az életével, nem tudja miben tehetséges, azoknak pedig irányt mutat a horoszkóp. Segít eligazodni, hogy kinek milyen területen lenne érdemes kibontakoznia. A horoszkóp pedig képes leredukálni azt az időt és energiát, amit belefektetnénk a hosszas kudarcokkal teli útkeresésbe. A horoszkópok jóslatainak köszönhetően előre kimutatható, hogy kinek miben és hogyan kellene változnia. A változás és alkalmazkodás pedig elkerülhetetlen a boldog élethez.

Akkor érdemes vagy nem érdemes hinni benne?

Nem gondolom, hogy érdemes lenne bármit is jónak, vagy rossznak titulálni. Saját egyéni megítélésünk és hitünk kérdése minden. Természetesen mindenki döntse el maga és mérlegelje, hogy neki segít-e vagy éppen árt-e a horoszkóp. Semmi baj azzal, hogy valaki hisz, vagy éppen kételkedik benne. Ami fontos, hogy tartsuk tiszteletben mindenki véleményét és hitét. Ahogy szinte mindenben, itt is a mérték számíthat. A szélsőségek általában nem szoktak sok jóra vezetni. Mértékletesen azonban a legtöbb dolog nem árt. Ha pedig valakinek megkönnyíti az életét, akkor ugyan miért is ne?

Ez is érdekelhet

Nem szégyen a mentális probléma!

Nem szégyen a mentális probléma!

G-Szex

Mindenre van magyarázat, a szexre is

Mindenre van magyarázat, a szexre is

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról