5 dolog, amit mindenképpen tudnod kell a terhességi tesztekről

2017. január 30.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sajnos nagyon keveset tudunk a terhességi tesztekről, csak akkor találkozunk velük, amikor már nagyon sürgető a dolog, van, amit a használati utasításból sem derül ki világosan, összeszedtük, mi a legfontosabb, amit tudnod kell a terhességi tesztekről:

Terhességi teszt
Fotó: Shutterstock

Azt bizonyára tudod, hogy a terhességi tesztek a HCG hormon jelenlétét mutatják ki a vizeletben. A HCG termelés az embrió méhbe ágyazódását követően azonnal megindul, és mennyisége körülbelül kétnaponta duplázódik. Ugyanakkor közvetlenül a beágyazódás után csak a vérben lehet kimutatni, hiszen mennyisége ilyenkor még nagyon alacsony (ráadásul abban sem lehetünk biztosak, pontosan mikor is volt a beágyazódás), idő kell ahhoz, hogy a vizeletben is megjelenjen a HCG. Ehhez még hozzájön az is, hogy a vizelet töménysége egyénenként, napszakonként és vízfogyasztási szokásonként is változhat, ezért ha valakinek például híg, akkor kevesebb eséllyel lehet pozitív a tesztje. Ha tehát lehetsz terhes, akkor mindenképpen várd meg a kimaradó menses napját, és csak akkor tesztelj, lehetőleg reggel, az első vizeletből. Ha negatív a teszted, akkor két nap múlva tesztelj újra.

Sok legenda kering a neten arról, hogy mely tesztek adnak "álpozitív" eredményt. Ez viszont szinte teljesen lehetetlen, a HCG ugyanis a terhességen kívül csak ritkán, bizonyos rákfajták esetében mutatható ki a szervezetben. A helytelenül álpozitívnak nevezett tesztek hátterében szinte mindig a korán elhalt, kémiai terhesség vagy az egyes tesztek szellemcsíkja áll. Ez utóbbi egy rettentően halvány csík az eredmény ablakban, amely általában száradás után – tehát a teszt érvényességi idején túl – jelenik meg. (Ezért dobd ki a tesztet azonnal, ha lejárt az idő, és ne kukázd ki újra egy óra múlva) Az egyik nap még egyértelműen pozitív, másnap pedig negatív teszt viszont sajnos jelentheti azt, hogy elhalt a terhesség. Ezért is érdemes megvárni a kimaradt menses napját, vagy esetleg még ráhúzni egy-két napot, és csak aztán tesztelni.

Terhességi teszt
Fotó: Shutterstock

Nincs annál rémesebb érzés, mint amikor már nagyon vágyunk a babára, van egy pozitív tesztünk, másnap viszont halványabb a csík. A jóindulatú és tájékozatlan fórumozók itt is egyből az elhalt terhességet emlegetik. Pedig ez nincs így! Megint csak az 1-es pontot érdemes megnézni: biztos HCG szintet a terhesség nagyon korai szakaszában leginkább csak a vérből érdemes nézni. Ha ott csökken vagy csak nagyon lassan nő az eredmény, akkor nem sok jóra számíthatsz. De csupán azért, mert egyik nap halványabb lett a vizeletteszt, mint előző nap, még nem kell elsiratni a babát. Lehet, hogy hígabb volt a vizeleted, másképp teszteltél, más tesztet használtál stb. Higgadtságodat megőrizve érdemes a következő napokban is, mindig ugyanabban az időpontban (lehetőleg a reggeli első vizeletből), ugyanazzal a teszttel tesztelni. Ha ez túl idegölő számodra, menj el az orvoshoz, és kérj vértesztet – ehhez egyébként még orvos sem kell, magánúton, laborban, egy-két ezer forintért megnézetheted a véred HCG-szintjét.

Vannak párszáz és több ezer forintos tesztek is. A minőségre és az érzékenységre viszont nem garancia az ár. Nyilván kényelmesebb a picit drágább kazettás változatot használni, mint az olcsóbb tesztcsíkosat, és a nagyon érzékeny tesztek általában kicsit drágábbak, de itt még mindig olyan különbségekről van szó, hogy 300 vagy 700 forintot adsz-e ki rá. Szerintünk nem érdemes két-háromezer forintért venni tesztet, ha 1000 forint alatt is éppolyan jókat találsz. Arra figyelj csak, hogy mikortól használható az adott teszt. Vannak olyanok, amelyek már a kimaradt menses előtt néhány nappal – bár ezeket nem ajánljuk a fent említett okok miatt -, a legtöbb pedig a kimaradt menses napján. A közel 100%-os eredményt egyébként általában csak ezek garantálják.

Jelen cikk szerzőjének a teszt, amelyet a fórumozók nagy része lehúz, a kedvence, a teszt pedig, amit mindenki őrülten dicsér, és állítólag a legbiztosabban mutatja ki a terhességet, 5 hetesen kezdett egyáltalán halványan jelezni valamit. Szóval, mindenki más - mondhatjuk, mindenki másmilyet pisil - ezért sosem lehetsz biztos abban, hogy neked melyik terhességi teszt lesz a befutó. Nyilván egy héttel a kimaradt menses után már egy számodra kevésbé jó is mutatja, ha van valami, de ha attól ver ki a víz, hogy nem elég erős a csík, akkor vegyél két-három olcsóbb tesztet, és hidd el, az egyiken úgy fog virítani a pozitív, hogy nem lesznek kétségeid. A többi bébinél pedig már tudni fogod, melyik az az egy, ami neked bevált.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A minőségi alvás igenis tanulható, mutatjuk hogyan

glamour plusz ikon A minőségi alvás igenis tanulható, mutatjuk hogyan

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)