Hogyan változik a tested a szülés után?

2021.július.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A kilencedik hónap végére az ember már szinte megszokja a kismama-testét: a nagy, feszesen domborodó pocakot, amitől lehajolni csak kellő akrobatikus készséggel felszerelkezve lehet, az estére kissé beduzzadó lábakat, az érzékeny melleket. Tulajdonképpen már egész komfortos is, minden kellemetlenség ellenére, nem? Azért ne aggódj, nem maradsz így örökre.

Hogyan változik a tested a szülés után?
Fotó: Getty Images

A szülést követő hónapokban hónapokban – ugyan kevésbé sokkolóan hirtelen, mint a terhesség alatt – további átalakulások várhatók. Hogy mire számíthatsz? Vegyünk szépen sorba.

Nagyobb lábon élhetsz:

A lábakat érintően alapvetően három változásra figyelhetsz fel a gyerekvárás során: hajlamos lesz a dagadásra, vizesedésre – magas kálium tartalmú ételek segíthetnek -, és visszerek jelenhetnek meg rajta. Ezek a kellemetlenségek a nők nagy részénél a szülés után megszűnnek, a visszér azonban az arra hajlamosaknál és a többedik gyerek esetében sajnos megmaradhat.

Ami viszont maradandó változás lehet, az a lábméret-növekedés. Előfordulhat, hogy szülés után 1-2 számmal nagyobb marad a lábad, mint amekkora terhesség előtt volt. Legalább lesz kifogásod arra, miért kell új cipő!

Csíkok comb és hastájékon:

Ahogy nő a hasad, úgy várható, hogy a bőröd itt-ott megreped. Ez genetikai dolog: akiknek brutál erős kötőszövetük van, azok megússzák, akiknél viszont az öröklődés nem volt ennyire kegyes, szinte biztosan megjelennek. A striák előfordulhatnak a combon, fenéken és magán a hason is.

Ha testápolóval, speciális krémmel vagy csak sima olívaolajjal kened a bőrödet, talán segít valamennyit, de az a rossz hírünk van, hogy teljesen megelőzni vagy eltüntetni egyik sem fogja. Jó hír viszont, hogy bármennyire erősnek lásd eleinte a striákat, szülés után elkezdenek halványodni. A legtöbb nőn a terhességi csíkok úgy fél év múlva már csak ezüstös, vékony csíkok lesznek. Többedik gyereknél persze a striák is erősebbek és gyakoribbak lesznek – de talán meg lehet békélni velük, ha cserébe ott csivitel a két-három vagy még több utód körülötted.

Rugalmas hüvely meg a gát:

Ha hüvelyi szülésed volt, vagy arra készülsz, talán aggódsz amiatt, nem lesz-e túl tág ez a testrészed, miután egy egész ember keresztülhaladt rajta. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni: a legritkább esetben fordul ilyen elő, a hüvelyfalat elképesztően erős és rugalmas izmok alkotják. Ha szülés után közvetlenül tágabbnak is érzed, mire a gyerek forogni kezd, a szöveteid is regenerálódnak, a hüvelyed pedig ismét a régi lesz. Kicsit más a helyzet a gáttal, amit még ma is rutinszerűen vágnak sok kórházban, főleg elsőszülő kismamáknál. Itt a sebgyógyulás ugyan gyors, de előfordulhat, hogy tüsszentésre, nevetésre szülés után elcseppen némi vizelet. Próbáld ki az intimtornát, kifejezetten hasznos!

Szélesebb csípő:

A terhesség alatt a medencéd akár centikkel is szélesebb lehet – és itt nem a rárakodó párnácskákra gondolunk. Ez a változás azért szükségszerű, hogy odabent a baba kényelmesen elférjen, majd a szülésnél is legyen elég helye ahhoz, hogy előbújjon. A legtöbb nő esetében aztán a csípő visszanyeri eredeti méretét, de előfordulhat, hogy innentől egy kicsit nőiesebb formával fogsz rendelkezni.

Tervezitek a kicsit, vagy már várandós is vagy? Ezekkel a vitaminokkal egészséges lehetsz te is és a babád is!

Tervezitek a kicsit, vagy már várandós is vagy? Ezekkel a vitaminokkal egészséges lehetsz te is és a babád is!Plöttyedt has:

A szülés után közvetlenül nem lesz lapos és feszes a hasad, sőt! Lehet, hogy továbbra is kismama pocakod lesz, csak már üresen és plöttyedt állapotban. De ne keseredj el emiatt! Mire letelik a hat hét, magától is sokat javul majd a helyzet, ha pedig a gyermekágy után fokozatosan és kíméletesen elkezded edzeni a hasadat, látványos eredményt érhetsz el. Szeretnénk itt kiemelni a fokozatosság és kíméletesség fogalmakat, senki se úgy álljon neki, mintha egy hónap múlva fitneszversenyen kellene részt vennie – főleg, ha nem akarja, hogy hosszú távon a belső szervei járjanak rosszul.

Császári harci sérülés:

Mivel ma hazánkban a szülések közel 40%-a császármetszéssel történik, nem hagyhatjuk ki ezt sem a listánkból. Hat hét alatt a seb összeforr, de előfordulhat, hogy még később is érzékenynek, időnként fájdalmasnak érzed. Attól függően, hogy a szervezeted milyen öngyógyító képességgel rendelkezik, lehet, hogy csak egy vékonyka csík marad belőle később, más nőknél viszont előfordul, hogy itt egy kicsit meglóg a has, vagy egy kicsit túlburjánzik a szövet.

Popeye karok:

Jobbkezes vagy balkezes vagy? Akármelyik csoportba is tartozol, állítólag a gyereket ösztönösen bal kézzel kapod fel és tartod, mert úgy van közelebb a szívedhez, ami most még jutalmazó jelleggel bír nála. A gyereket sokat cipelő karok alaposan megerősödnek, a bicepsz-tricepsz kemény lesz, mint a kő, ha kicsit ráedzel a másik oldalra – elég, ha abban cipeled a bevásárlást hazafelé -, akkor ráadásul szimmetrikusan.

Dúsabb mellek:

Talán ez volt az egyik első tünet, ami a babád jelenlétére utalt: megduzzad, és akár extrém mértékben is érzékennyé válhat a mell a terhesség alatt. Már az utolsó hónapokban szivároghat belőle a kolosztrum, vagyis a sárgás, sűrű előtej. Ez a kalóriában és immunanyagokban gazdag előtej olyan tápláló, hogy pár korty is elég belőle az újszülöttnek. Szülés után 4-5 nappal, amikor belövell az érett tej, akkor a mellek hirtelen még duzzadtabbá válnak – és lehet, hogy ismét érzékenyebbé.

Pár hét elteltével már anélkül is képesek lesznek ellátni a feladatukat, hogy brutál méretre növekednének, így kicsit mérséklődik a helyzet, majd a szoptatás végén kicsit lehet, hogy lógni is fognak. Ez ellen érdemes választani egy olyan kényelmes és praktikus melltartót, ami egyfelől biztosan a te méreted, másfelől úgy támasztja alá a melleidet, hogy közben nem nyomja göröngyösre az érzékeny mirigyeket. Ha a szoptatásnak vége van, a mellek mérete általában közel arra áll vissza, amekkora voltál a terhesség előtt. És bár ez erősen kötőszövet és mellkasi izomzat kérdése is, nyugodj meg: még ha a szoptatás elhagyása után rögtön lógnak is, pár hónap alatt javulni fog a helyzet. Lehet, hogy már olyan hetykén nem fognak állni, mint lánykorodban, de nem is két szottyadt tejeszacskóként fognak éktelenkedni a mellkasodon.

Hullik a haj:

Úgy négy hónappal a szülés után egyszer csak ijesztő méretekben kezdesz kopaszodni. Ne pánikolj! A terhesség ideje alatt a hormonoknak köszönhetően az elhalt hajszálak nem hullanak ki – ismerős, hogy mennyivel dúsabb a haj a kismamaság alatt? -, és amikor kezd a normál, terhesség előtti szintre visszaállni minden hormon szintje, akkor hirtelen elkezd minden elhalt hajszálad egyszerre potyogni. Természetesen nem árt, ha ilyenkor egy kis vitaminnal és ásványi anyaggal megtámogatod magad, de abban is biztos lehetsz, hogy ahogy a régi hajszál kihullik, elkezd nőni az eddig stagnáló új szálak garmadája. Az átmeneti időszakban sokat segíthet egy jó frizura, nem?

Szöveg: Szilágyi Szilvia

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője