Home office-ban dolgozol? Így hozd ki belőle a maximumot!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A 2020-as pandémia kétség kívül megreformálta a munkavégzés módját, és számos vállalatnál lehetővé tette a hibrid, illetve a home office lehetőségeket - nem csupán rövid, de hosszú távon is. Ennek az oka az, hogy a munkavállalók hozzászoktak az új munkamódokhoz és felismerték azok előnyeit, de a szervezetek egy része meglátta ebben a lehetőséget.

Szakértő segít, hogyan legyél hatékony, ha home-office-ban dolgozol
Szakértő segít, hogyan legyél hatékony, ha home-office-ban dolgozol
Fotó: Los Muertos Crew/Pexels/GLAMOUR

Manapság az a cég, aki nem biztosítja a home office-t, hátrányos helyzetből indul a legjobb tehetségek bevonzásában és megtartásában. Ez hatványozottan igaz az e-commerce és az IT területeken. A hirtelen technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia elterjedése is ezt az irányt fogja tovább erősíteni, és egyre többen tudnak majd otthonuk kényelméből munkát vállalni.

Azt sokan megtapasztaltuk, hogy a távmunkának és a home office-nak számos előnye, de hátránya is van, és az, hogyan tekintünk erre, nagymértékben függ attól is, hogyan tudjuk menedzselni ezt az újfajta munkavégzési lehetőséget.

Milyen előnyei lehetnek a home office munkavégzésnek?

  1. A home office lehetővé teszi, hogy a saját igényeidre tudd szabni a munkádat, sokkal rugalmasabban tudod beosztani az idődet, az egyéni szükségleteidnek és preferenciáidnak a figyelembe vételével.
  2. Időt takarítasz meg azzal, hogy nem kell ingáznod a munkahelyedre, ami több órát is jelenthet naponta, az így nyert időt pedig sokkal hasznosabb, értékesebb, fontosabb dolgokra fordíthatod.
  3. Nem csupán a cégek tudnak költséget csökkenteni azáltal, hogy nem tartanak fent irodákat, de a munkavállalók is, hiszen pénzt takaríthatsz meg azzal, hogy nem kell költened az ingázásra vagy a drága munkahelyi ebédekre.
  4. A munka-magánélet egyensúlyára jobban oda tudsz figyelni, mivel a távmunka lehetővé teszi, hogy több időt szánj a professzionális életed mellett a magánéletedre is.
  5. A saját ízlésedre és igényeidre tudod szabni a “munkahelyedet”.

Ebben a cikkben arról írok, hogyan tudsz igazán hatékonnyá válni, ha home office-ban vagy ha távmunkában dolgozol.

Megrekedt a kreativitásod? Picasso módszerét próbáltad már?

Megrekedt a kreativitásod? Picasso módszerét próbáltad már?

Hozz létre egy olyan munkakörnyezetet, amiben élvezet lehet dolgozni!

A home office egyik, már említett előnye az, hogy igazán személyre tudod szabni az “irodádat”, méghozzá úgy, hogy a lehető leghatékonyabban és legkényelmesebben tudj dolgozni. Szerezd be a szükséges, ergonomikus bútorokat, asztalt és széket, és találd meg a legjobb megvilágítást is. Ha van rá lehetőséged, akkor nevezz ki egy helyiséget kifejezetten a munkavégzéshez.

Ha lehet, akkor kerüld el, hogy az ágyadból dolgozz. Pszichológiai szempontból az agyunk az egyes életterületekhez fog kapcsolni különböző tevékenységeket. Te sem szeretnél alvás közben a munkára gondolni, ahogyan munkavégzés közben sem az alvásra. Érdemes lehet az ágyadhoz és a hálószobádhoz a nyugalmat és a pihenést, meghittséget kapcsolnod, és ha stresszes a munkád, szorosak a határidők, akkor nem fogsz tudni elcsendesedni és megpihenni, ha az ágyadból dolgozol. Alakíts ki rendet a munkakörnyezetedben. Takaríts ki rendszeresen, szellőztess, és rendszerezd a dolgaidat és a munkaeszközeidet, hogy elkerüld a rendetlenségből fakadó frusztrációt.

Alakíts ki egy olyan rutint, ami a legjobb számodra!

A home office, illetve a távmunka lehetővé teszi a rugalmasságot a rutinoddal kapcsolatban is. Nem csak a munkakörnyezetedet tudod személyre szabni, de több lehetőséged van arra is, hogy egy olyan napi és heti rutint hozz létre, ami kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé és elégedettebbé tehet. Legyen egy reggeli rituáléd, ami feltölt, energizál, jó hangulatot teremt. Például olvass vagy nézz inspiráló tartalmakat a reggeli kávéd vagy teád elfogyasztása közben, meditálj, vagy végezz valamilyen testmozgást, gyakorold a mindfulness-t, vagyis a tudatos jelenlétet.

Legyen egy esti rituáléd is, ami segít abban, hogy lecsendesedj és igazán ki tudd magad pihenni. Különítsd el a hétköznapokat a hétvégéktől, és add meg magadnak a lehetőséget arra, hogy legyenek fókuszált és relaxáló időszakok. Ha kialakítasz egy napi rutint, akkor az szintén segít abban, hogy az agyad megkülönböztesse, mikor kell “munkamódba” kapcsolnod és mikor pihenhet meg.

Élet a pizsamán túl

Bizonyára te is találkozhattál már azokkal a vicces videókkal, amelyekben kiderült, hogy valamelyik online megbeszélésen résztvevő munkatárs csak félig volt felöltözve, vagyis pontosan derékig, és az elegáns inghez vagy zakóhoz csupán egy alsónadrágot, vicces papucsot vagy tréningnadrágot viselt. Az öltözködésünk nagyban tudja befolyásolni a hangulatunkat, így add meg a módját az otthoni munkavégzésnek is, és otthon is öltözz a sikerhez. Találj ki olyan outfiteket az otthoni munkához, amelyek kényelmesek, de üzletileg is megfelelőek. Extra magabiztosságot adhat számodra, ha elegáns vagy és a sikerhez öltözöl.

Téged mi motivál valójában? Ez a személyiségteszt elárulja! - Glamour

Téged mi motivál valójában? Ez a személyiségteszt elárulja! - Glamour

Tervezd meg a napod!

Amellett, hogy kialakítasz egy napi rutint, fontos, hogy napi célokat tűzz ki a munkádban. Határozd meg, melyek azok a legfontosabb feladatok, amelyeket érdemes elvégezned az adott napon, és amelyek a legtöbb eredményt is hoznák a munkádban. Ha előre beazonosítod a legfontosabb feladataidat, segíteni fogja a motivációdat és a fókuszod fenntartását is.

Minimalizáld a zavaró tényezőket!

Igyekezz kiszűrni azokat a zavaró tényezőket, amelyek gátolhatják az eredményességedet és a hatékonyságodat. Teszteld le, hogy mi az, ami segíti, és mi az, ami gátolja a fókuszálást és a hatékony munkavégzést. Lehet, hogy neked például az segít a figyelmed fenntartásában, ha munka közben instrumentális zenét hallgatsz, de az is lehet, hogy kifejezetten zavarnak a külső zajok és a zene is.

Talán neked segít, ha emberek vesznek körül és társaságban dolgozhatsz, mivel az, ha látod, hogy mások mennyire fókuszáltak, az téged is motivál. Ha így van, érdemes kipróbálnod egy co-working irodát. Az is lehet, hogy munka közben inkább szeretsz elvonulni és magadra zárni a szobád ajtaját, és nem szeretnéd, hogy bárki is hozzád szóljon vagy megzavarjon, amikor éppen flow-ba kerültél. Az a fontos, hogy tesztelj és fedezd fel, neked mi működik a legjobban. Ha nem vagy benne biztos, mi a legmegfelelőbb számodra, akkor maga a folyamat is élvezetes lehet, hogy felfedezed és kipróbálod a munkavégzés különböző formáit.

A multitasking a legrosszabb dolog a tudomány szerint, ami veled és a figyelmeddel történhet - íme a bizonyíték

A multitasking a legrosszabb dolog a tudomány szerint, ami veled és a figyelmeddel történhet - íme a bizonyíték

Pörgesd fel a szociális életedet távmunkában is!

Ha távmunkában dolgozol egy nemzetközi cégnél, ahol nincs iroda és a világ minden tájáról dolgoznak a munkatársaid, de hiányoznak a társasági programok, akkor csatlakozz egy helyi közösséghez, akik hasonlóan távmunkában dolgoznak és/vagy szabadúszók! A nagyobb városokban számos co-working irodát találsz, ahol kifejezetten szabadúszóknak és távmunkában dolgozóknak szerveznek közösségi programokat, ahol kapcsolatokat építhetnek és kizökkenhetnek a szürke hétköznapokból. Keress fel olyan weboldalakat is, mint a meetup.com vagy az eventbrite, ahol tematikusan tudsz eseményeket, klubokat, programokat keresni az érdeklődésednek megfelelően.

Tarts szünetet!

Ne feledkezz meg arról, hogy egy-egy fókuszált blokk után tarts egy rövidebb szünetet, vagy egy nagyobb ebédszünetet. Egy korábbi cikkben már írtam a pomodoro technikáról, ami a hatékony munkavégzés egyik hasznos eszköze. A pomodoro módszerben fontos szerepe van a fókuszált munkának és a szünetnek is. Iktass be ezért te is tervezett szüneteket a napodba, amikor feltöltődhetsz, megmozgathatod magad, készíthetsz egy csésze teát vagy tehetsz egy rövid sétát, hogy felfrissülj és ismét teljes figyelmeddel vissza tudj térni a feladataidhoz.

Pszichológus árulja el, hogyan lehetsz pozitívabb és eredményesebb az életedben - Glamour

Pszichológus árulja el, hogyan lehetsz pozitívabb és eredményesebb az életedben - Glamour

Amint látod, számos lehetőséged van arra, hogy a maximumot hozd ki az otthoni munkavégzésből, de úgy, hogy fenntarts egy egészséges egyensúlyt a munkád és a magánéleted között. Próbáld ki valamennyi tippet, és teszteld le, számodra mi működik igazán!

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gryllus Dorka Merő Péter ruhában tündökölt a vörösszőnyegen

Gryllus Dorka Merő Péter ruhában tündökölt a vörösszőnyegen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

A tökéletes ajándékpáros: egy illat neki és neked (x)

A tökéletes ajándékpáros: egy illat neki és neked (x)

PR

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)