Te alfa nő vagy? Ha nem, még azzá válhatsz - Íme 6 stratégia

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal arról mesél, milyen személyiségvonásokkal rendelkezik egy alfa nő, hogyan válhatsz te is azzá, és hogyan kapcsolódik ez az én-vezetéshez.

Te alfa nő vagy? Ha nem, még azzá válhatsz - Íme 6 stratégia
Fotó: Getty images/Glamour

Ha arra gondolsz, hogy az alfa nő kifejezés csak egy felkapott, trendi fogalom, akkor meg kell jegyeznem, hogy az alfa nő jelenséget már számos tudományos kutatással alátámasztották. Maga az “alfa” szó az állatok viselkedésének tanulmányozásából származik, és arra az egyedre utal, aki egy adott csoport (például farkas falka vagy oroszlán falka) vezetője.

Egy 2019-es kutatásban Monika Sumra úgy definiálta az alfa nőt, mint egy olyan nőt, aki magabiztos, szociális helyzetekben domináns és extrovertált, ambiciózus, saját célokat tűz ki maga elé és vezetői kvalitásokkal rendelkezik. Általában természetes módon hatással van a környezetére, és szívesen követik mások a tanácsait vagy a példáját.

Az alfa nők többnyire olyan családi környezetben nevelkedtek, ahol nem volt kérdés vagy éppen ellenkezőleg, előnyösnek volt feltüntetve a nők és a férfiak egyenlősége, de akár a nők domináns szerepe. Mivel biztonságos, támogató környezetben nőttek fel, így nem kérdés számukra, hogy egészséges határokat alakítanak ki, valamint bátran keresik a változatos kihívásokat.

Ne csüggedj, ha nem egy ilyen támogató környezetben nőttél fel, ugyanis a legtöbb alfa női jellemvonás - a self-leadership stratégiákhoz hasonlóan - elsajátítható és tanulható. Még ha nem is törekszel arra, hogy vezető pozícióba kerülj egy vállalat élén, akkor is érdemes tanulni az alfa nőktől, hiszen magas önérvényesítési képességük és önazonosságuk olyan vonások, amelyeknek bárki hasznát veheti a munkájában és a magánéletben egyaránt. Lássuk, mi is az az 6 vonás, amely minden alfa nőt jellemez!

Fotó: GLAMOUR

„Ennél sokkal több van bennem!” – Mi az az én-vezetés, és miben segíthet neked?

„Ennél sokkal több van bennem!” – Mi az az én-vezetés, és miben segíthet neked?

1. Pontosan tudja, hogy mit akar

Egy alfa nő ambiciózus. Saját célokat tűz ki maga elé, amelyek kiemelten fontosak a számára, és mindent megtesz azért, hogy meg is valósítsa azokat. Tiszta víziója van és arra törekszik, hogy kibontakoztassa tehetségét a hivatásában és a magánéletében is. Nem nyugszik bele a félmegoldásokba. Tudja, mi mozgatja valójában. Nem a külső megerősítéseket keresi a célkitűzései során, hanem a belső erő és motiváció hajtja, hogy megélje a flow-t a karrierjében, és bármely életterületen, melyre a fókuszát helyezi.

Azt is pontosan tudja, mit nem akar, így nem fogja arra pazarolni az idejét és energiáját, ami nem szolgálja fejlődését, a jóllétét vagy nem járul hozzá értékrendszeréhez, a céljaihoz vagy egyfajta magasabb jóhoz. Egy alfa nő kihívást jelentő, izgalmas célokat tűz ki maga elé bármilyen életkorban. Például elolvas 100 db könyvet egy év alatt, lefutja a félmaratont, megtanul autót vezetni, elindítja a saját vállalkozását, szintet lép a karrierjében, felnőttként újra iskolapadba ül, több időt fordít a barátaira vagy a párkapcsolatára. Te tudod, mit szeretnél elérni életed valamennyi területén? Írd össze konkrétan, mire vágysz, mit valósítanál meg.

Fotó: GLAMOUR / Herceg Éva

2. Egy alfa nő önmagát helyezi az első helyre és törődik magával

Nincs olyan alfa nő, aki ne önmagát helyezné az első helyre. Önzően hangzik? Nem az! Biztosan sokszor hallottad már, hogy aki önmagát nem szereti, másokat sem képes igazán szeretni. Az alfa nő szereti magát és az életét, ki tud teljesedni benne, ezért vonzó és karizmatikus annyira a környezete számára is.

Egy alfa nő foglalkozik az egészségével, legyen szó mentális vagy fizikai egészségről. Sportol, időt tölt a természetben, egészségesen táplálkozik, meditál, naplót ír, törődik a szeretteivel, és ha úgy érzi, elmegy egy wellness hétvégére vagy új hobbikat talál magának. Kialakítja a saját, személyre szabott “önkényeztető” rituáléit, amivel feltöltődhet, hiszen tudja, ha önmagával nincs rendben, a munkahelyén és a kapcsolatai terén sem tudja kihozni magából a maximumot.

3. Magas az önbecsülése

Egy alfa nő nem becsüli alá önmagát. Tiszteli, elfogadja és értékeli magát, tudja, hogy ő már most is elég jó, és ugyanúgy megérdemli a sikert és a boldogságot, mint bárki más. Biztos magában és az erősségeiben, de ismeri gyengeségeit is. Képes szembenézni az útjába kerülő kihívásokkal és nehézségekkel. Ezt a képességét rezilienciának is nevezzük, avagy lelki ellenálló-képességnek. Az alfa nők hisznek abban, hogy elérhetik kitűzött céljaikat, és felelősséget vállalnak tetteikért, viselkedésükért és vágyaikért is. Folyamatosan “monitorozzák” magukat, vagyis ellenőrzik, jó úton haladnak-e, ami azonos az értékrendszerükkel és megfigyelik önmagukat. Az önmegfigyelés self-leadership stratégiájának gyakorlásával magasabb szintű önismeretre és önelfogadásra tehetsz szert, ami az önbecsülés egyik alappillére.

4. Egészséges határokat húz és kiáll magáért

A magas önbecsülésből következik, hogy egy alfa nő nem fél attól, hogy kiálljon magáért és nemet mondjon, ha úgy érzi, hogy nem adják meg számára az alapvető tiszteletet, esetleg nem értékelik. Egészséges határokat húz mind a személyes kapcsolataiban, mind pedig a munkájában. Jól ismeri a határait és azt, mi az, ami belefér, és mi az, ami nem. Képes nemet mondani a feletteseinek és a kollégáinak is, ha nem ért egyet valamivel. Felkészült és nem fél megosztani a gondolatait és érveit, ötleteit egy vita vagy megbeszélés során. Mivel önmagát helyezi előtérbe a saját életében, ezért nem omlik össze, ha a párja vagy a főnöke tiszteletlenül bánik vele. Képes szembenézni ezekkel a helyzetekkel, és beleáll a lehetséges konfliktusba is, ha erre szükség van.

Ki irányít a karrieredben? Te vagy a lehúzó, motiválatlan hangok?

Ki irányít a karrieredben? Te vagy a lehúzó, motiválatlan hangok?

5. A folyamatos fejlődés érték számára

Az alfa nőket a velük született kíváncsiság hajtja. Imádnak tanulni és fejlődni, új dolgokat felfedezni és új készségeket elsajátítani, legyen szó az élet bármely területéről, mindig arra törekszenek, hogy jobbá tegyék saját magukat, a vállalkozásukat, a céget és a környezetükben lévők életét. Egy alfa nő rendszeresen tanul, könyveket olvas, kurzusokra jár, nyelvet tanul, új képességeket sajátít el – vagyis rendszeresen kilép a komfortzónájából.

Fotó: GLAMOUR / Herceg Éva

6. Általában született vezetők

Ők azok, akiket sokszor követnek anélkül is, hogy feltétlenül vezetői pozícióra vágyakoznának. Rendkívül magas az érzelmi intelligenciájuk, így nem meglepő, hogy ők azok, akikhez gyakran fordulnak tanácsért, legyen szó a kollégákról, barátokról vagy idegenekről. Függetlenek a partnerüktől, a társadalmi nyomástól, nem a félelem irányítja az életüket, önállóan képesek döntéseket hozni. Az alfa nőket észreveszik a tömegben vagy gyakran emlékeznek rájuk akár hónapokkal vagy évekkel később is, ha megjelentek egy rendezvényen. Az üzleti életben gyakran látjuk őket vezetői pozícióban, menedzserekként vagy pedig vállalkozókként, szabadúszókként, de olyan szakértőként is, akiknek elismerik és megbecsülik szaktudását. Ne csüggedj, ha nem vagy született vezető - hosszú évtizedek pszichológiai kutatásai bizonyították, hogy a legtöbb vezetői készség tanulható és elsajátítható.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez vár rád a szerelemben a Tarot kártya szerint 2024-ben

Ez vár rád a szerelemben a Tarot kártya szerint 2024-ben

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)