Ki irányít a karrieredben? Te vagy a lehúzó, motiválatlan hangok?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban úgy, hogy közben fokozatosan veszed át az irányítást a saját életed felett.

 Az én-vezetési stratégiák abban segítenek, hogy önmagad legfontosabb szövetségese legyél a karrieredben
Az én-vezetési stratégiák abban segítenek, hogy önmagad legfontosabb szövetségese legyél a karrieredben
Fotó: Getty images/Glamour

Képzelj el egy munkahelyi környezetet. Tegyük fel, hogy reggel bemész, és nyolc órán keresztül nem éppen a legtámogatóbb, legkedvesebb környezetben töltöd ezt az időt. Mit teszel? Megadod magad ennek, engeded, hogy erősebb legyen, mint az álmaid, az ambícióid, a vágyad, hogy értelmesen töltsd a munkára szánt időt, vagy önmagad legjobb és legtámogatóbb szövetségesévé válsz? Az én-vezetési stratégiák utóbbiban lesznek a segítségedre: a kutatók három fő kategóriába sorolták, és ezeken belül is számos stratégia van, melyeket viszonylag könnyedén, már rövid gyakorlással is el tudsz sajátítani, majd beépíteni a mindennapjaidba.

Ura vagy a helyzetnek?

A viselkedésalapú stratégiák a tudatosságodat fejlesztik, azért, hogy a kedvező irányban tudj változtatni a viselkedéseden, különösen akkor, ha önfegyelmet, extra kitartást igénylő feladatokról van szó. Ezeknek a stratégiáknak az a fő célja, hogy úgy érezd, ura vagy a cselekedeteidnek, és te vagy a volánnál. Ha lecseréled azokat a régi berögződött mintákat, szokásokat, melyek már nem segítenek, csak benne tartanak egy sokszor mérgező, de megszokott élethelyzetben, felszabadulsz a saját magad alkotta béklyók alól.

  1. Önmegfigyelés: Már az ókorban tudták, hogy az igazi bölcsesség önmagunk megismerésével kezdődik. Talán sosem tudjuk igazán megismerni önmagunkat, azonban az önmegfigyelés stratégiájának segítségével kihegyezheted az érzékszerveidet és a fókuszodat arra, hogyan reagálsz ismétlődő élethelyzetekben, és észreveszed, hogy ilyenkor milyen automatikus gondolataid és érzelmeid keletkeznek. Megfigyelheted, hogyan generálod te magad ugyanazokat az ördögi köröket és ugyanazokat a helyzeteket újra és újra azáltal, hogy egy vagy több ponton kapcsolódnak be automatikusan ugyanazok a nyomógombjaid. Amit nem ismersz, azon nem tudsz változtatni, ezért minden valódi változáshoz fel kell ismerned azokat a mélyben lappangó mintáidat, melyek gátolnak az előrelépésben. Ha felismered ezeket a viselkedési mintákat, új lendületet kaphatsz. 
  2. Célkitűzés: Ha nem tudod, mik a céljaid, vagy nem tudod, hogyan tűzz ki célokat, akkor bárhová sodorhat az élet. Bármilyen külső változás a világban, a gazdaságban, a kapcsolataidban komoly érvágásként ér majd és reménytelenné, tehetetlenné, tanácstalanná tesz. Ha tűpontosan ismered a céljaidat, van egy biztos pontod, amire támaszkodhatsz. Azonban nem mindegy, hogyan tűzöd ki a céljaidat, és hogyan valósítod meg azokat. Az üzleti életben folyamatosan negyedéves tervekről és féléves/ egyéves teljesítmény-értékelési ciklusokról van szó. Itt az idő, hogy életed minden területén meghatározd, mit is akarsz pontosan. Után kell követned magadat, mintha az éves bónuszod múlna rajta. Mert valójában annál több múlik rajta: a személyes integritásod. Aki kihívást jelentő, konkrét célokat tűz ki maga elé, sokkal valószínűbb, hogy eredményessé válik, hiszen tudja, hová tart. Te melyik csoportba tartozol? Vannak konkrét eszközeid arra, hogy tisztán lásd a céljaidat és megvalósítsd azokat? Vagy a félhomályban tapogatózol és halvány elképzeléseid vannak? 
  3. Önjutalmazás: Fontos, hogy megünnepeljük a sikereinket, még a legkisebbeket is. Legyél büszke arra, amit elértél. Egy olyan társadalomban élünk, ahol úgy érezheted, hogy nem lehetsz büszke az eredményeidre, de ezzel aláásod önmagadat és az önbecsülésedet. Önmagunk jutalmazása olyan, mint egy katalizátor. Felpörgeti a teljesítményedet, és még többet akarsz kihozni magadból. Te mikor, mivel és milyen formában jutalmazod meg magad, ha eredményt értél el? Ha semmivel, vagy nem tudod felidézni a legutóbbi ilyen alkalmat, akkor érdemes tudatosabban nekifutni a kérdésnek. 
  4. Környezeti megerősítések alkalmazása: Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a környezeted, a téged körülvevő emberek, tárgyak, események támogató vagy visszahúzó erővel bírnak-e. Nézz körül a környezetedben: mi vesz körül? Kik vesznek körül? Kik a barátaid? Támogató párkapcsolatban élsz? Mit mond el rólad az otthonod vagy az, amit viselsz? A környezeted támogatja vagy hátráltatja a céljaid megvalósítását? Mindez összhangban van azzal, akivé válni szeretnél?

„Ennél sokkal több van bennem!” – Mi az az én-vezetés, és miben segíthet neked?

„Ennél sokkal több van bennem!” – Mi az az én-vezetés, és miben segíthet neked?

A győztesek ünnepelnek

A természetes jutalmazó stratégiák alkalmazásával olyan helyzeteket tudsz létrehozni, amelyekben motiválttá válsz, mivel önmagában élvezetes cselekvést folytatsz, és ilyen feladatok megoldásával foglalkozol.

  1. Keresd a pozitívumot: Ez a stratégia abban segít, hogy kellemesebb jellemvonásokkal ruházzuk fel a kevésbé kellemes tevékenységeket, így a feladat önmagában is élvezetesebbé és érdekesebbé válik. Keressük egy feladat élvezetes részeit, azt, hogy miben járul ez hozzá a fejlődésünkhöz, miért vagyunk képesek az adott feladatot éppen mi elvégezni. Például, ha kötelező adminisztratív, vagy más monoton feladatokat kell elvégezned, akkor hallgass közben érdekes podcasteket vagy hangoskönyvet, turbózd fel a tapasztalataidat, és keresd a változatosságot a szürke mindennapokban is!
  2. Fókuszálj az eredendően kellemes és jutalmazó aspektusokra: Míg az előző stratégiában hozzáadunk valami kellemeset a kellemetlenhez, addig ebben az esetben egy más perspektívából szemléljük ugyanazt a helyzetet. Itt a szemléletmódunkat formáljuk. Például rosszul érzed magad, amiért nemet mondtál valamire? Talán inkább büszke lehetnél, amiért kiálltál magadért, és egészséges határokat húztál. Bevállaltál a munkahelyeden egy extra workshopot vagy rendezvényt, és semmi kedved hozzá? Gondolj bele, ha proaktívan állsz hozzá a feladathoz, mit nyerhetsz vele: új kapcsolatokat, új tudást, ami az életedet is megváltoztatja. Legyél nyitott arra, hogy más szemszögből is megfigyeld ugyanazt a helyzetet.

„Ők képesek addig adni, amíg maguknak már nem jut semmi” – Mégis mit kezdhetünk az érzelmi kiégéssel?

„Ők képesek addig adni, amíg maguknak már nem jut semmi” – Mégis mit kezdhetünk az érzelmi kiégéssel?

Te építed vagy leépíted önmagad?

Az építő gondolati minták stratégiái olyan gondolati sémák kiépülését segítik, melyek pozitívan befolyásolják az életminőségedet. Be kell helyettesítened a hibás, irracionális hiedelmeket építőbb, hasznosabb gondolati mintázatokkal.

  1. Belső monológ, pozitív self-talk: A negatív, önostorozó belső monológjaid is helyettesíthetők megoldás-fókuszúakkal. „A nem vagyok elég jó”, „Nem vagyok még kész….”, „De idióta vagyok!”, „Már megint elrontottam!” mind olyan romboló gondolatok, amelyekkel az önértékelésedet ásod alá. Ha életed vezetőjévé akarsz válni, beszélj saját magaddal is úgy, mint egy igazi vezető tenné!
  2. A vizualizáció olyan technika, amellyel pozitív irányba programozhatod a gondolataidat: Ez egy bevett gyakorlat a profi sportolók körében és az üzleti életben is. Itt az ideje, hogy profi sportoló módjára menedzseld az életedet! Azok a személyek, akik előre vizualizálják a sikeres teljesítményt, sokkal jobban teljesítenek, amikor sor kerül a tényleges feladatra. Képzeld el a céljaidat olyan élénken, amennyire csak lehetséges. Szánj erre a gyakorlatra naponta 15-20 percet. Ha gyakorlod ezt a technikát, néhány hét múlva észreveszed, hogy több lehetőségre leszel figyelmes a környezetedben, amelyek a céljaidat támogatják. 

A következő hetekben górcső alá vesszük részletesebben az én-vezetési stratégiákat, előnyeiket, hatásukat és azt is, hogyan alkalmazhatjuk azokat a gyakorlatban.

A karrieredben tudatos vagy - de az énidődre és a stressz kezelésére is figyelsz?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője