5 módszer, hogy soha többé ne legyél a körülmények áldozata - mindent a felelősség-vállalásról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Karrier Kedd rovatban folytatjuk az önbecsülés témakörünket, és ezúttal az önbecsülés harmadik alappillérét fogjuk megnézni részletesebben. Mert a felelősség-vállalás fontos és fejleszthető terület.

Mit jelent a felelősség-vállalás? Azt, hogy többé nem a véletlenre és a körülményeidre bízod a döntést, hanem a saját kezedbe veszed az életed
Mit jelent a felelősség-vállalás? Azt, hogy többé nem a véletlenre és a körülményeidre bízod a döntést, hanem a saját kezedbe veszed az életed
Fotó: Getty images/Glamour

A felelősség-vállalás az önbecsülésünk építésének elengedhetetlen sarokköve. A felelősség-vállalás azt jelenti, hogy nem másokat hibáztatsz a nehézségeidért és az életedben jelenlévő kihívásokért, hanem felvállalod tetteid következményeit. A felelősség-vállalás szorosan összefügg az önelfogadással is - amiről egy korábbi cikkben írtam - az ugyanis nem lehetséges akkor, ha nem fogadod el az aktuális élethelyzetedet vagy nem ismered el, hol tartasz jelenleg egy folyamatban.

Ha felelősséget vállalsz önmagadért és az életedért, akkor….

 • jelentős mértékben javul a döntéshozási képességed, hiszen a felelősség-vállalás a kritikus gondolkodást és az átgondolt, tudatos cselekvést erősíti.
 • az emberi kapcsolataid is harmonikusabbá válhatnak, hiszen ha felelősséget vállalsz a tetteidért, a hibáidért, erősítheted a bizalmat és a tiszteletet a kapcsolataidban, erősebben fognak hinni benned és a szavahihetőségedben,
 • jelentős mértékű stresszt is levehetsz a válladról, hiszen felszabadítod magad attól a tehertől, amit a környezeted hibáztatásával vagy önostorozással töltenél,
 • időt takarítasz meg, mivel a saját dolgaiddal foglalkozol,
 • fejlődik a probléma-megoldó képességed, hiszen új megoldási lehetőségeket keresel, nem merülsz el az önsajnálatban,
 • eredményesebbé válsz, mivel sokkal fókuszáltabb vagy és a céljaidra összpontosítasz,
 • nő az én-hatékonyságod, mivel úgy érzed, nem a körülmények áldozata vagy, neked is van beleszólásod életed alakulásába.

A felelősség-vállalás a felnőtté válás egyik alapköve is, ami fejleszthető készség és hajlandóság arra, hogy átvegyük az irányítást a saját életünk felett. Több módszer is létezik, amivel fejlesztheted a felelősség-vállalási képességedet. A nulladik lépés az, hogy különbséget teszel a között, ami tőled függ, és ami nem. Azonosítsd, mi az, ami a hatókörödön belül van, és mi az, ami nem. Ha megtagadod a felelősségvállalást a hatókörödbe eső dolgokért, azzal az önbecsülésedet veszélyezteted.

Ha nem vagy tudatos, sosem lesz elég erős az önbecsülésed - de akkor mégis hogyan fejleszthető?

Ha nem vagy tudatos, sosem lesz elég erős az önbecsülésed - de akkor mégis hogyan fejleszthető?
 1. Te felelősségteljes munkatárs vagy? Munkahelyi helyzetben elég könnyen megkülönböztethető, ki az, aki gyakorolja a felelősség-vállalást, és ki az, aki nem. Ha probléma adódik, a felelősségteljes munkatárs azt kérdezi: Mit tehetek ezzel kapcsolatban? Milyen megoldási alternatívákat tudok felsorolni? Ha hibáztak, azt kérdezik: mit számoltam el? Mit tehetek legközelebb másképpen? Mit tanulhatok ebből? Hogyan javíthatnék ezen a helyzeten? Minden szervezetben találkozunk mindkét típussal: azokkal, akik megvárják, míg valaki más előáll a megoldással, és azokkal, akik felelősséget vállalnak a megoldások felkutatásáért. Csak a második típus működése segíti elő a szervezetek hatékony működését.
 2. Ha kijelentesz valamit, akkor cselekedj is annak megfelelően! Azok a személyek, akik igazán felelősséget vállalnak az életükért, felelősséget vállalnak az ígéreteikért és a kijelentéseikért is. Belegondolsz, milyen hatással vannak a kijelentéseid másokra? Észreveszed, milyen hatással van másokra az, amit mondasz és teszel? Te vagy a felelős azért, ahogyan beszélsz és azért is, ahogyan tartod vagy nem tartod az ígéreteidet. Ha kijelented, hogy a munkádban az a legfontosabb feladatod, hogy új ügyfeleket szerezz a cégnek, de az időd 90%-kát jelentéktelen, adminisztratív feladatokkal töltöd, ami alig hoz eredményt vagy bevételt, meg kell vizsgálnod, hogyan fekteted be az energiádat. 
 3. Gazdálkodj okosan - az időddel! Te vagy a felelős azért, mire szánod az idődet. A te felelősséged az is, hogy az időd és az energiád beosztásával kapcsolatos elképzeléseid a te saját értékeidet tükrözik-e, vagy nincsenek összhangban azokkal. Ha azt hangoztatod, mennyire fontos a karriered és az, hogy előléptessenek, mégsem teszed bele az extra erőfeszítéseket a munkádba, és csak az alapvető feladatokat teljesíted, akkor szembe kell nézned ezzel az ellentmondással, és el kell gondolkodnod a jelentésén. Ha felelősséget vállalsz önmagadért, akkor arra is időt fogsz szánni, hogy teszteld és felismerd, hogyan, mikor és milyen környezeti feltételek mellett vagy a legeredményesebb, leghatékonyabb és legenergikusabb. Vegyél részt egy időgazdálkodással kapcsolatos online vagy offline képzésen, vagy keress ezzel kapcsolatban cikkeket, videókat. Próbáld ki a módszereket és tesztelj! Nézd meg, mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Gondolkodj el azon, folyik el az időd feleslegesen! Mik azok a tevékenységek, amiből érdemesebb lenne kevesebbet csinálni? Mi az, ami jól működik, ezért érdemes lenne abból többet csinálni? Tudatosítsd, mit szeretnél elérni a következő időszakban, majd minden nap válassz ki egyetlen feladatot, aminek elvégzése pozitív hatással lenne a céljaidra. 
 4. Te vagy a felelős a személyes boldogságodért. Az éretlenség egyik jellemzője az a meggyőződés, hogy valaki másnak a dolga, hogy valaki boldoggá tegyen téged, ahhoz hasonló módon, ahogyan valamikor a szüleid dolga volt, hogy felelősséget vállaljanak érted. Gyakran hallani ilyen és ehhez hasonló mondatokat: Bárcsak valaki boldoggá tenne. Ha felelősséget vállalsz a saját boldogságodért, az erőt ad. Visszaadja az életed irányítását a saját kezedbe, és lehetővé teszi, hogy én-vezetővé válj. Mielőtt vállalod ezt a fajta felelősséget, talán tehernek vagy félelmetesnek tűnhet, de végül rájössz arra, hogy felszabadító. A boldogságod fontos része, hogy kiválaszd, mely értékek mentén éled az életedet és az is, hogy valóban ezen értékeket követi-e a viselkedésed vagy sem.
 5. Végezetül, jöjjön egy mondat-kiegészítő gyakorlat. Egészítsd ki több, különböző módon az alábbi mondatokat! Az egyetlen követelmény, hogy minden mondatvég illeszkedjen a tőhöz. Írj le legalább három mondatvéget, vagyis három fő gondolatot minden egyes mondattőhöz. Ne gondolkodj sokat a feladaton, a legjobb megoldás az, ha azonnal leírod, ami eszedbe jut. Ha elakadsz, akkor is írj valamit, ne foglalkozz vele túl sokat, mennyire fontos vagy észszerű a kiegészítés. A feladat befejezésével pedig válassz ki egy gondolatot, egy feladatot, amit az adott héten kipróbálsz és beépítesz a mindennapjaidba.

Az önbecsülésnek 6 alappillére van - a tiéd mennyire áll erős lábakon?

Az önbecsülésnek 6 alappillére van - a tiéd mennyire áll erős lábakon?

Íme a mondattövek:

 1. Ha teljes felelősséget vállalok a tetteimért, akkor…
 2. Ha vállalnám a felelősséget azért, hogy mire szánom az időmet…
 3. Ha többé nem másokat hibáztatnék, akkor…
 4. Ha vállalnám a felelősséget a saját érzelmeimért…
 5. Ha vállalnám a teljes felelősséget a saját személyes boldogságomért, akkor…

Hiszünk abban, hogy az önmagadba fektetett munka mindig megtérül:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Sydney Sweeney aprócska bikiniben nyitotta meg a nyarat

Sydney Sweeney aprócska bikiniben nyitotta meg a nyarat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ha ezt a lépést beiktatod a szájápolási rutinodba, garantáltan egészségesebbek lesznek a fogaid (x)

Ha ezt a lépést beiktatod a szájápolási rutinodba, garantáltan egészségesebbek lesznek a fogaid (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)