Az önbecsülésnek 6 alappillére van - a tiéd mennyire áll erős lábakon?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Karrier Kedd cikksorozatban az elmúlt héten arról írtam, mi is pontosan az önbizalom, és arról is, hogy az önbizalom és az önbecsülés, bár szorosan összekapcsolódó fogalmak, mégsem ugyanazon pszichológiai jelenségek. Most pedig azt vesszük át, mi is az önbecsülés, és megosztom az önbecsülés hat alappillérét is.

0711 karrierkedd-nyito
Ha erős az önbecsülésed, akkor elfogadod magad, felelősséget vállalsz önmagadért és összhangban vannak a vágyaid és a cselekedeteid
Fotó: Getty images/Glamour

Annak érdekében, hogy megértsük az önbecsülés definícióját, fontos tisztáznunk, mit is jelent az énkép a pszichológiában. Az énkép az önmagunkról alkotott képet jelenti: ez magában foglalja az “én-t” jellemző összes elképzelést, észleletet és értéket, beleértve ebbe a “mi vagyok én?” és a “mire vagyok képes?” tudatát is. Az énképünk jelentős mértékben befolyásolja a viselkedésünket is. Az önbecsülés pedig nem más, mint önmagunk értékelése, valamint a saját képességeinkbe és értékünkbe vetett hit.

Ha magas az önbecsülésed, akkor…

 • magas az önbizalmad is: bízol a saját képességeidben és az értékítéletedben,
 • pozitív az énképed: elfogadod önmagad, felismered az erősségeidet és büszke vagy az elért eredményeidre is,
 • egészséges határokat húzol a munkahelyi kapcsolataidban és a magánéletedben egyaránt,
 • asszertív vagy, képes vagy kifejezni az igényeidet, a szükségleteidet és az érzéseidet, gondolataidat egyaránt.
 • hiszel abban, hogy meg tudsz birkózni a különböző kihívásokkal, melyekkel találkozol,
 • független vagy, jellemző rád az autonómia érzése, hiszen tudatában vagy a számodra fontos alapelveknek és értékeknek,
 • magasabb érzelmi biztonságot tapasztalsz meg, jobban kezeled a stresszt és kevésbé zökkentenek ki az egyensúlyodból a negatív érzelmek, 
 • egészséges emberi kapcsolatokat alakítasz ki, észreveszed, ha a környezet, amiben vagy, nem támogatja azt, hogy a legtöbbet kihozd magadból,
 • fontos számodra az öngondoskodás, megérted a fizikai, lelki és mentális jól-lét jelentőségét és hatásait az életedre.

Ha az önbecsülésről beszélünk, nem lehet figyelmen kívül hagyni Nathaniel Branden, híres amerikai pszichológus munkásságát, aki jelentős mértékben járult hozzá ennek a területnek a kutatásához.

Nathaniel Branden szerint az önbecsülésünk mértékét nagymértékben befolyásolja az, amit teszünk. Tehát az önbecsülés nem csak annyit jelent, hogy hangzatos, pozitív és motiváló idézeteket helyezel ki a lakásod vagy az irodád valamennyi szegletében, és nem is azt jelenti, hogy önmegerősítő mondatokat ismételgetsz minden reggel. Ezek lehetnek hasznos gyakorlatok, de az önbecsülés fejlesztése egy aktív tevékenység és folyamatos, konzisztens gyakorlást igényel. Szerencsére számos eszköz létezik a fejlesztésére.

Ez a teszt elárulja, mekkora az önbizalmad, és azt is, mennyire kell még dolgoznod rajta

Ez a teszt elárulja, mekkora az önbizalmad, és azt is, mennyire kell még dolgoznod rajta

Nathaniel Branden hat fő alappillért fogalmazott meg, amelyek meghatározzák, mennyire érzed azt, hogy magas az önbecsülésed. A hat apapillér a következő (figyeld meg, hogy Branden mindegyik alappillérre gyakorlatként hivatkozik, vagyis olyan tevékenységként, amelyet ismételni, gyakorolni szükséges):

 1. A tudatosan élt élet gyakorlata: Az önbecsülés első alappillére az, hogy több tudatosságot viszel a mindennapjaidba - tudatosan odafigyelsz az érzéseidre, a gondolataidra, a cselekedeteidre és arra is, hogy ezek milyen összefüggésben állnak egymással. Te mennyire vagy tudatos egy 1-től 10-ig terjedő skálán? Mennyire ismered a saját értékrendszeredet? Tudod, hogy mi motivál és mozgat valójában? Mi történne akkor, ha egy kicsivel több tudatosságot vinnél a napjaidba? Mit csinálnál másképpen?
 2. Az önelfogadás gyakorlata: Az önbecsülés második alappillére az önelfogadás. Az önelfogadás Branden szerint nem csak abból áll, hogy szembenézel a “sötét oldaladdal”, de azt is jelenti, hogy elfogadod a “világos” oldaladat. Az önelfogadás része az a hajlandóságod is, hogy megtagadás nélkül elfogadod a gondolataidat és az érzéseidet egyaránt. Az elfogadás nem azonos azzal, hogy tetszik is minden esetben, amit tapasztalsz vagy érzel és gondolsz, azonban ennek ellenére sem nyomod el magadban. Ez ugyanis blokkokat hoz létre, az elfogadás azonban segít a továbblépésben és a fejlődésben.
 3. A felelősségvállalás gyakorlata azt jelenti, hogy felelősséget vállalsz a cselekedeteidért és a választásaidért, döntéseidért, de azért az élethelyzetért is, amiben jelenleg benne vagy. Felelősséget vállalsz azért is, ha utálod a munkádat és azért is, amit szeretsz. A felelősségvállalás gyakorlata kizökkent az áldozati mentalitásból és szerepből. Ha áldozatként tekintesz magadra, akkor passzív vagy és arra vársz, hogy szó szerint vagy átvitt értelemben valaki (például a családod, a barátaid, a munkatársaid, a felettesed) kimentsen ebből a helyzetből. A felelősségvállalás aktív szerepvállalást kíván életed valamennyi területén, hiszen - ahogy Nathaniel Branden megfogalmazta - az önbecsülés aktív tevékenység. Te mennyire vagy hajlandó felelősséget vállalni az életedben? Melyek azok a területek, ahol teljes mértékben felelősséget vállalsz, és melyek azok, ahol hárítod a felelősséget?
 4. Az önérvényesítés gyakorlata az önbecsülés negyedik alappillére. A Karrier Kedd cikksorozatunkban már írtam az önérvényesítés szerepéről, de az önbecsülés vonatkozásában is kulcsfontosságú. Az önérvényesítés során a legbelsőbb értékeid és őszinte vágyaid alapján cselekszel és kommunikálsz. Az önérvényesítést ezért a hitelesen megélt élet gyakorlatának is nevezhetjük. Az önérvényesítés azt is jelenti, hogy te írod a saját történetedet, és ezt nem adod át másoknak. Te vagy a főszereplője a filmednek, és nem engeded meg, hogy mellékszerepet kapj ebben a sztoriban.
 5. A céltudatosan élt élet gyakorlata: Korábban már írtam arról is, mennyire fontos a célkitűzés, ha szeretnénk a saját életünk vezetőivé válni. Az önbecsülés tekintetében a célkitűzés azt is jelenti, hogy tisztában vagy a saját céljaiddal, vágyaiddal, álmaiddal, és ezeket meg tudod különböztetni azoktól a céloktól, amelyeket a társadalom vagy a környezeted követelne meg tőled. Ha magas az önbecsülésed, tudod, hogy mik a valódi céljaid és rendszeresen lépéseket teszel a missziód vagy küldetésed megvalósítása irányában. Te meg tudod határozni tűpontosan a céljaidat? Milyen lenne az álom életstílusod? Mit csinálnál? Hogyan nézne ki a napod? Kivel lennél? Mi a szenvedélyed, amit sosem tudsz megunni?
 6. A személyes integritás gyakorlata azt foglalja magában, hogy a hiedelemrendszered, az értékeid, a céljaid, a gondolataid, érzéseid és a viselkedésed mind összhangban vannak egymással. Neked mennyire vannak összhangban mindezek egymással? A cselekedeteid a meggyőződéseidet, a motivációidat és a valódi értékrendszeredet tükrözik?

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor GLAMOUR Karrier Kedd:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A fehérjefogyasztás első célja, hogy támogassa az egészséget: a mellékhatása gyorsabb anyagcsere, és így a fogyás

glamour plusz ikon A fehérjefogyasztás első célja, hogy támogassa az egészséget: a mellékhatása gyorsabb anyagcsere, és így a fogyás

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)