Te jól ismered magad? - Az önmegfigyelés segít, hogy a karrieredben és az életedben is szárnyalj

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal arról mesél, mekkora szerepe van az életedben az önmegfigyelésnek.

Te jól ismered magad? - Az önmegfigyelés segít, hogy a karrieredben és az életedben is szárnyalj
Fotó: Getty images/Glamour

Az önmegfigyelés jelentősége évezredekre nyúlik vissza, és nem véletlenül: ez mindennek az alapja. Az életünk irányításának, az önbecsülésünknek, a jelentőségteljes munkának és a hivatásunk megtalálásának is. Az önmegfigyelés által tehetünk szert magasabb szintű önismeretre és eljuthatunk önmagunk elfogadásához is. De mit is takar ez egészen pontosan? Az önmegfigyelés vagy önreflexió az attitűdünk, viselkedésünk, a gondolati folyamataink és az állapotunk tudatos megfigyelését és felismerését jelenti.

Segítségével fel tudjuk ismerni az erősségeinket, a gyengeségeinket, az önbeteljesítő jóslatainkat, vagyis azokat az ördögi köröket, amelyek folyton megtörténnek velünk. Mielőtt a sorsot vagy az úttesten átszaladó fekete macskát okolnád a balszerencsédért vagy azért, mert mindig a kollégáid aratják le a babérokat a munkahelyeden, vagy mindig ugyanazokat a típusú embereket és helyzeteket vonzod be, akkor javaslom, hogy kezdd el alkalmazni az önmegfigyelés módszerét, és nézz mélyen ezen önsorsrontó helyzetek mögé.

Fotó: GLAMOUR

Valóban egy külső körülmény a hibás azért, mert nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnéd? Vannak olyan nem tudatos programok, gondolati mintázatok, amik befolyásolják a viselkedésedet és azt, ahogy a világról gondolkodsz?

Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány olyan módszert, amellyel képes lehetsz tudatosan megfigyelni önmagadat, és szert tenni egy magasabb szintű önismeretre, hogy aztán gyökerestől kiirthasd a korlátozó hiedelmeidet.

Ki irányít a karrieredben? Te vagy a lehúzó, motiválatlan hangok?

Ki irányít a karrieredben? Te vagy a lehúzó, motiválatlan hangok?
  1. A meditáció az első módszer, ami nem csak a spiritualitás iránt érdeklődők kedvenc szabadidős elfoglaltsága. Számos, világszinten ismert vállalkozó és üzletember meditál rendszeresen, például Oprah Winfrey, Bill Gates, Tim Ferris, Richard Branson, Arianna Huffington, hogy csak néhányat említsek. A meditáció nem más, mint önmagunk (a testi érzeteink, a gondolataink, az érzéseink) ítéletmentes megfigyelése. A meditáció néha felemelő, hiszen újfajta tapasztalásokhoz vezet, máskor azonban felhozza azokat a mélyen elásott, magunk elől is alaposan elrejtett érzelmeinket és szorongásainkat, amelyekkel nem szívesen nézünk szembe, azonban, amelyek a leginkább megváltoztathatják az életünket, ha van merszünk farkasszemet nézni azokkal. A meditációnak számtalan formája létezik. Kísérletezz velük és találd meg, neked mi válik be a legjobban! Ne keseredj el, ha eleinte nehéz fókuszálnod a figyelmedet vagy van olyan módszer, amit nem érzel a magadénak. Érdemes kipróbálnod egy meditációs csoportot, hogy elsajátítsd az alapokat, de vannak kifejezetten a meditációra fejlesztett applikációk is, amik sokat segíthetnek.
  2. A mindfulness nem más, mint a jelen pillanat, az itt és most tudatos megélése. Legyen az kellemes vagy kellemetlen, tudatosan benne maradunk az élményben, ezzel azonosítva a tudattalan érzéseinket és gondolatinkat az adott tapasztalással kapcsolatban. Ahelyett, hogy bármit meg akarnánk változtatni, például a negatív érzelmeinket erőszakosan elnyomni, sokkal inkább szemléljük azokat és azok elfogadására törekszünk. Ha így teszünk, elkezdhetünk dolgozni velük, és változtatni rajtuk. Ezzel szemben a savouring, vagyis “ízlelés” technikája által kifejezetten a kellemes érzésekre fordítjuk a fókuszunkat. Például ahelyett, hogy a telefonodat nyomkodnád és végigpörgetnéd a social media feedjeidet a reggelidnél vagy vacsorádnál, inkább az étel ízére, a melegre, hidegre, a pohár anyagára, a színekre fókuszálsz, vagy a munkád végzése közben teljesen elmélyedsz a feladatban, teljes fókuszodat az adott érdekes vagy kreatív folyamatra összpontosítod. Figyeld meg, mennyire más tapasztalatban lesz részed, ha kipróbálod ezeket a technikákat. Fel fog tűnni, mennyivel több pozitív és elmélyült élményben lesz részed, és arra is figyelmes lehetsz, mennyi mindent nem vettél észre, ami az életedben jelen volt. 
  3. Élj összhangban az értékeiddel és erősségeiddel! Az önmegfigyelés arra is jó, hogy felfedezzük azokat az értékeket, amelyek valójában (!) vezérlik az életünket, és amelyek a legfontosabbak számunkra. Az önmegfigyelés által be tudod azonosítani ezeket az értékeket, és kevésbé fogsz a többség véleménye alapján döntéseket hozni a saját életedet illetően, ezáltal csökkeni fog a megfelelési kényszered is. Ha tudod, hogy egy helyzetben ellent kellene mondanod az értékeidnek, akkor egyszerűen nemet fogsz mondani. Kevésbé fog eltántorítani mások véleménye, ha például egy új projektbe akarsz belefogni. Gondolkodj el azon és írd össze, mely értékek a legfontosabbak számodra az életben, mindegy, hogy ez a szabadság, a szeretet, a család, mások segítése, a folyamatos fejlődés, a kreativitás vagy a minőségi idő másokkal. Válassz tudatosan! Ha tudod, mi a fontos számodra, mások ítélkezése lepattan rólad! Ha jól felépített az értékrendszered és ismered az erősségeidet is, akkor nagy esélyed van arra, hogy megtaláld a valódi hivatásodat, ami igazán feltölt, és ahol valóban meg tudod valósítani önmagadat. 
  4. Talán a legegyszerűbb módszer az önmegfigyelésre, ha naplót vezetünk. Ez lehet kézzel írott napló, de lehet egy egyszerű word dokumentum is, vagy egy jegyzet a telefonodban. Válaszd azt, amelyik a legkényelmesebb a számodra. A naplózás gyakorlata során ne gondolkozz, egyszerűen kezdj el leírni mindent, ami eszedbe jut. Nem kell tökéletes kompozíciónak lennie, csak az a lényeg, hogy kiürítsd az elmédet. Ez egyébként felfrissítő gyakorlat akkor is, ha hajlamos vagy a túlgondolásra. Minden este lefekvéskor vedd elő a papírt és a tollat, és írd ki magadból a gondolataidat!
  5. Az önmegfigyelés arra is megtanít, hogy felismerd, mi az, amihez ragaszkodsz, mi az, amire vágysz, mi az, aminek ellenállsz. Ha ellenállsz a hiánynak, azzal nem teremtesz bőséget. Ha ellenállsz a jelentőségtelen, kiüresedett munkádnak, azzal nem teremtesz  jelentőségteljes hivatást. Ha ellenállsz a magánynak, még nem teremtesz kielégítő emberi kapcsolatokat. Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, aminek ellenállsz, mi az, amit magadnak sem akarsz beismerni, mi az, ami nem tesz boldoggá, mi az, amire valóban vágysz. Légy őszinte önmagaddal!

Számtalan módszer létezik az önmegfigyelés gyakorlására, de ha a fentiek közül akár egyet vagy kettőt be is építesz a mindennapjaidba, észre fogod venni, milyen hatással lesznek arra, hogyan menedzseled a különböző élethelyzeteket.

Olvasd el a Karrier Kedd korábbi cikkeit is:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

3 bőrápoló, amit minden nőnek érdemes beépítenie a rutinjába

3 bőrápoló, amit minden nőnek érdemes beépítenie a rutinjába

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)