„A NEM egy olyan IGEN, amiért még kicsit küzdeni kell” - Hogyan trenírozd magad, hogy a jót is észrevedd, ne csak a kudarcot?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal arról ír, hogyan teheted szokásoddá, hogy a jó dolgokra koncentrálsz.

A pozitív gondolkodás nem arról szól, hogy elnyomod a negatív gondolataidat, hanem arról, hogy nem engeded, hogy azok határozzanak meg
A pozitív gondolkodás nem arról szól, hogy elnyomod a negatív gondolataidat, hanem arról, hogy nem engeded, hogy azok határozzanak meg
Fotó: Getty images/Glamour

A világunk folyamatos változásban van. A változás pedig sokszor frusztrációval és stresszel járó folyamat. Egy ilyen, folyamatosan és gyorsan változó környezetben a pozitív gondolkodás fejlesztése a jól-léted fenntartásának elengedhetetlen feltétele.

De mit is jelent a pozitív gondolkodás pozitív pszichológiai szempontból?

A közhiedelemmel szemben a pozitív gondolkodás nem azonos a negatív érzéseink és gondolataink megtagadásával. A pozitív gondolkodás során nem nyomod el a negatív érzéseid, de nem is hagyod, hogy azok irányítsák és befolyásolják a hangulatodat és a napodat. Ha pozitívan gondolkodsz, akkor a problémák helyett a megoldásokra és a lehetőségekre fókuszálsz, még egy kihívást jelentő élethelyzetben is. A pandémia alatt például beszűkült a tér, de ez lehetőséget adott új hobbik és készségek elsajátítására, de arra is, hogy befejezd a régen elkezdett könyveidet, vagy tarts egy alapos nagytakarítást és szelektálást. Ha eltört a karod, ez lehetőséget teremthet arra, hogy új edzés-és mozgásformákat próbálj ki, amire egyébként nem szántál volna időt, ezzel is színesítve az eddigi edzésterved. A pozitív gondolkodás elsajátításával sokat tehetsz a mentális egészségedért, javíthatsz az emberi kapcsolataidon, és jobban meg tudod élni az élet apró örömeit, ahogy a nagyobb sikereket is.

Honnan tudod, hogy pozitívan gondolkodsz?

 • Optimista vagy: Észreveszed a lehetőségeket és a jót a nehéz helyzetekben is. Látod, mit tanulhatsz, hogyan lehetsz több, ha találkozol egy kihívással.
 • Gyakran érzel hálát, és ezt ki is fejezed: Azok a személyek, akik pozitívan gondolkodnak, könnyebben észreveszik az őket körülvevő jó dolgokat, és hálásak is azokért.
 • Megoldás-fókuszú vagy: Ha változik egy üzleti projekt, vagy hirtelen sok feladat zúdul rád, azt keresed, hogyan tudod minél hatékonyabban megoldani a helyzetet. Nem állít meg a probléma-fókuszú szemlélet.
 • Reziliens vagy: Azok a személyek, akik beépítették a pozitív gondolkodás gyakorlatát az életükbe, ellenállóbbak, ha nehézségekkel találkoznak, és könnyebben meg is birkóznak azokkal.
 • Van önbizalmad: A pozitív gondolkodók bíznak önmagukban és az erősségeikben. Nem kérdőjelezik meg a képességeiket, inkább arra fókuszálnak, hogyan tudják az erősségeiket a saját maguk és mások javára fordítani.
 • Proaktív vagy: Azok, akik pozitívan gondolkodnak, sokkal valószínűbb, hogy pozitív változásokat kezdeményeznek az életükben. Nem csak reagálnak arra, ami velük történik, hanem aktív szerepet vállalnak életük alakulásában.
 • Nyitottan állsz a világhoz: Fogékonyabb vagy az újdonságokra, befogadóbb vagy másik eltérő nézeteivel kapcsolatban, és szívesebben próbálsz ki új dolgokat is.
 • Az öröm az életed része: A pozitív gondolkodók több örömet élnek át a mindennapokban.

A jó hír, hogy a legtöbb pozitív pszichológiai jelenség fejleszthető és tanulható. Ha úgy érzed, hogy jól jönne egy kis extra pozitivitás a mindennapokban és a munkádban, nézzünk meg néhány gyakorlatot, amivel erősítheted a pozitív gondolkodó “izmaidat”.

 1. Adj hálát! A pozitív gondolkodás egyik jellemzője, hogy gyakrabban adsz hálát azért, ami már az életedben van. Vezess hálanaplót legalább 30 napon keresztül, minden egyes nap. Írj fel naponta legalább 3 dolgot, amiért aznap hálás lehetsz. Ne gondolkodj rajta sokat. Írj fel bármit, ami eszedbe jut és örömmel töltött el. Hálát adhatsz a csodálatos időjárásért, a hosszú hétvégéért, azért, hogy megdicsért a főnököd, vagy azért is, mert aznap gyorsabban és kreatívan oldottál meg egy feladatot. Hálát adhatsz az eszközeidért, a tárgyaidért, a szerető emberi kapcsolataidért is. A hálagyakorlatot azzal is fokozhatod, hogy nem csak magadnak írod le, hanem ki is fejezed az elismerésedet. Köszönd meg a kollégáid segítségét, vagy ismerd el valakinek a tehetségét. Ha vezető vagy, rendszeresen adj elismerést, és fejezd ki köszönetedet a csapatodnak. Adj hálát a fontos emberekért az életedben, akik melletted álltak, amikor szükséged volt rájuk.
 2. Tarts méregtelenítő kúrát! Nem, nem a hagyományos léböjt kúrákra gondolok. Ha szeretnél pozitívabb szemléletet kialakítani, akkor tisztítsd meg a gondolkodásodat a méreganyagoktól, toxinoktól. Tarts például egy panasz diétát, vagyis 10 napig kerüld el a panaszkodást. Ha mégis panaszkodnál, minden elhangzott panasz után fizess magadnak 500 Ft-ot, vagy kezdd az elejéről a 10 napos diétát! Tekintsd át az online felületeidet, különös tekintettel a social media felületekre: törölj ki vagy kövess ki minden olyan tartalmat, ami lehangolttá, szomorú tesz, és nem segíti a pozitív gondolkodás tréningedet. Később bármikor visszakövetheted a profilokat, ha mégis úgy érzed, de előtte figyeld meg, milyen hatással van rád, ha nem látsz olyan tartalmat, ami elkedvetlenít. A munkahelyeden tartsatok közösen panasz diétát. Ha a csapatod vagy a kollégáid nyitottak rá, próbáljátok ki közösen ezt a gyakorlatot, például 10 napig vagy egy hétig. Számoljatok be egymásnak, miben segített ez a gyakorlat és mi volt benne nehéz.
 3. Vedd körbe magad pozitív ingerekkel! Gondolkodj el azon, mi az, amitől jól érzed magad. Mi az, amit már most is megtehetsz, hogy jobb kedvre derülj. Ha lehet, akkor csináld is meg! Kezdeményezz a munkahelyen egy megoldás-fókuszú szemléletet! A munkahelyi értekezleteken például folyamatosan fókuszálj arra, hogyan lehetne megoldani egy problémát, hogyan lehetne egy kicsit jobb valami, például maga a meeting vagy egy folyamat, esetleg a céges kultúra. Légy kezdeményező, és mutass példát a megoldás-fókuszú attitűdöddel!
 4. Gyakorold a mindfulness-t! Ahhoz, hogy hosszútávon eredményeket érj el és kialakítsd a pozitív szemléletet, szembe kell nézned a jelenlegi élethelyzeteddel, érzéseiddel és gondolatiddal. A mindfulness és a meditációs gyakorlatok abban segíthetnek, hogy gyakorold azt, milyen teljesen a jelenben lenni anélkül, hogy ítélkeznél önmagad fölött. Állíts be 5 vagy 10 percre a telefonon a stopperórát, és időzz a jelenben. Figyeld meg, mit érzel, mit hallasz, mit tapintasz, mit látsz. Figyelj a gondolataidra is, de ne ragadj le azoknál! Képzeld el, hogy a gondolat egy felhő az égen, amely megjelenik a látóteredben, majd lágyan tovaszáll. Ne kötődj a negatív vagy pozitív gondolataidhoz, inkább külső szemlélőként figyeld meg azokat, és engedd távolodni azokat.

A pozitív gondolkodás elsajátítására számtalan gyakorlat létezik, azonban a fenti négy gyakorlatot most azonnal elkezdheted beépíteni az életedbe, nincs hozzá szükség semmire, csak a figyelmedre és rendszeres gyakorlásra, és a várt eredmények nem maradnak el.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor GLAMOUR Karrier Kedd:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné nyaklánca letarolta az internetet - most mindenki ezt akarja

Katalin hercegné nyaklánca letarolta az internetet - most mindenki ezt akarja

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Álomból valóság: Hogyan valósíthatjuk meg a céljainkat néhány alapvető lépésben? (x)

Álomból valóság: Hogyan valósíthatjuk meg a céljainkat néhány alapvető lépésben? (x)

PR

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)