9 árulkodó jel, hogy kiemelkedően magas az érzelmi intelligenciád

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Napjainkban az érzelmi intelligenciát (EQ) egyre inkább a személyes és szakmai sikerek elérésének kulcsfontosságú tényezőjeként ismerik el. Az érzelmi intelligencia arra a képességre utal, hogy az ember felismeri, megérti, kezeli és hatékonyan kifejezi saját érzelmeit, valamint képes eligazodni mások érzelmeiben és megérteni, kezelni azokat.

Mit gondolsz, rád jellemző a kivételesen magas érzelmi intelligencia?
Mit gondolsz, rád jellemző a kivételesen magas érzelmi intelligencia?
Fotó: Annika Gandelheid / Getty Images

De honnan tudhatod, hogy a magas szintű érzelmi intelligencia rád is jellemző? Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány árulkodó jelet.

1. Magas az önismereted

A magas érzelmi intelligencia egyik jellemzője az önismeret és az én-tudatosság. Ez azt jelenti, hogy felismered a saját érzelmeidet, erősségeidet, gyengeségeidet, fejlesztendő területeidet és a viselkedésed másokra gyakorolt hatását egyaránt.

Ha rendszeresen reflektálsz az érzéseidre és arra, hogy azok hogyan befolyásolják a viselkedésedet, és ha pontosan fel tudod mérni saját érzelmi állapotodat, akkor magas önismeretről teszel tanúbizonyságot. Az érzelmileg intelligens személyek nem félnek beismerni a hibáikat és tanulni azokból. Világos képük van arról, mi hajtja őket és gyakran nagyon őszinték önmagukhoz.

Példa a magas önismeretre: A munkahelyi megbeszélés után ingerültnek és stresszesnek érzed magad. Ahelyett, hogy kirohannál és impulzívan viselkednél egy kollégáddal vagy csendben elvonulnál, inkább elgondolkodsz egy pillanatra azon, miért is érzed így magadat. Ennek hatására felismered, hogy a kiváltó ok nem csak a megbeszélés volt, hanem az előző éjszakai alváshiány és a közelgő határidők nyomása is.

Ha 9-ből 7 igaz rád, olyan erős önbizalommal bírsz, hogy senki sem állíthat meg

Ha 9-ből 7 igaz rád, olyan erős önbizalommal bírsz, hogy senki sem állíthat meg

2. Empatikus vagy

Az érzelmi intelligencia egyik sarokköve az empátia, vagyis az a képesség, hogy felismerjük és megértsük mások érzéseit. Ha gyakran tapasztalod, hogy átérzed mások érzéseit, bele tudod képzelni magad a helyzetükbe és együttérzést mutatsz, akkor valószínűleg magas szintű empátiával rendelkezel.

Ez nem jelenti azt, hogy mindenkivel egyet kell értened, de képes vagy az ő szemszögükből is látni a dolgokat. Az empatikus személyek jártasak a testbeszéd, a hangszín és más non-verbális jelzések olvasásában is, ami segít nekik mélyebb kapcsolatot teremteni másokkal.

Példa az empátiára: A barátod szokatlanul csendes és távolságtartó az elmúlt időszakban. Ahelyett, hogy azt feltételeznéd, hogy haragszik rád, inkább aggodalommal közelítesz és megkérdezed, minden rendben van-e. Ő megnyílik egy személyes problémáról, amivel küzd, te pedig felajánlod a támogatásodat.

3. Képes vagy szabályozni az érzéseidet és a viselkedésedet

Az érzelmileg intelligens emberek nagyfokú önkontrollt fejlesztettek ki. Ez azt jelenti, hogy képesek kezelni az érzelmeiket, különösen stresszes vagy kihívást jelentő helyzetekben. Nem hagyják, hogy az érzelmeik irányítsák őket; ehelyett megállnak, elgondolkodnak és megválasztják, hogyan reagáljanak.

Ha nyomás alatt is nyugodt tudsz maradni, ellenállsz az impulzív reakcióknak való késztetéseknek, valamint higgadtan kezeled a konfliktusokat, akkor erős önszabályozási készségről teszel tanúbizonyságot. Ez a képesség segít megelőzni az olyan viselkedést és cselekedeteket, amelyeket később megbánhatsz és lehetővé teszi az átgondolt, megfontolt döntéshozatalt.

Példa az önszabályozásra: A főnököd kritikus e-mailt küldött, ami miatt először védkezőnek és dühösnek érzed magad. Ahelyett, hogy azonnal, impulzívan válaszolnál, veszel néhány mély lélegzetet, távolabb lépsz a számítógéptől, vársz néhány percet vagy órát és később, nyugodt és higgadt gondolkodásmóddal visszatérsz az e-mailhez. Ezután szakszerűen és konstruktívan válaszolsz.

13 dolog, ami csak a mentálisan erős emberekre jellemző

13 dolog, ami csak a mentálisan erős emberekre jellemző

4. Fejlesztetted a társas készségeidet

A kiváló szociális készségek a magas érzelmi intelligencia másik fontos mutatója. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek képesek egészséges kapcsolatokat kialakítani és fenntartani, hatékonyan, asszertíven kommunikálni és jól tudnak csapatban dolgozni.

Gyakran ügyesek a konfliktusok megoldásában és megközelíthetőnek tartják őket. Ha azt tapasztalod, hogy az emberek természetes módon vonzódnak hozzád, kikérik a tanácsodat vagy könnyedén bíznak meg benned, az valószínűleg az erős szociális készségeidnek köszönhető.

Példa a magas szintű társas készségre: Egy kapcsolatépítő rendezvényen észreveszel valakit, aki egyedül áll és kényelmetlenül érzi magát. Odamész hozzá, beszélgetést kezdeményezel vele, és bemutatod a többieknek, hogy úgy érezze, szívesen látják és bevonják az interakciókba.

Hallottál már a pszichológia sötét triászáról? Az első kettőt mindenki ismeri, de a harmadikat csak kevesek

Hallottál már a pszichológia sötét triászáról? Az első kettőt mindenki ismeri, de a harmadikat csak kevesek

5. Motivált vagy

A magas érzelmi intelligencia gyakran erős motivációval jár együtt. Ez nem csak a külső jutalmakról szól, hanem magában foglalja a személyes célok, valamint a fejlődés iránti vágy által vezérelt belső, vagyis intrinzik motivációt.

Ha magas, de teljesíthető követelményeket állítasz magad elé, rugalmas vagy a kudarcokkal szemben és következetesen törekszel személyes és szakmai céljaid elérésére, akkor magas szintű motivációval rendelkezel. Az érzelmileg intelligens személyeket gyakran jellemzi kitartásuk és elkötelezettségük.

Példa a motivációra: Tamás szenvedélyesen szeret tanulni. Annak ellenére, hogy megterhelő munkája van, minden este időt szán arra, hogy új programozási nyelveket tanuljon. A belső motivációja, hogy fejlessze a készségeit, végül előléptetéshez vezet a munkahelyén.

„Akkor kell ugrani, amikor a legjobban félsz?” - 9 kockázat, amit érdemes bevállalnod az életedben a szakember szerint, mert csak nyerhetsz vele

„Akkor kell ugrani, amikor a legjobban félsz?” - 9 kockázat, amit érdemes bevállalnod az életedben a szakember szerint, mert csak nyerhetsz vele

6. Tudod kezelni a kritikát és a visszejelzéseket

A visszajelzések fogadása és az azokra való reagálás anélkül, hogy védekezésbe vagy támadásba kezdenél, a magas érzelmi intelligencia jele. Ha képes vagy meghallgatni a kritikát, objektíven értékelni azt és konstruktívan felhasználni a kritikát saját magad fejlesztésére, akkor egy kulcsfontosságú érzelmi intelligencia tulajdonsággal rendelkezel.

Az is fontos, hogy tudd megkülönböztetni a konstruktív és a destruktív kritikát egymástól. Ez a képesség egyszerre tükrözi az önismeretet és az önszabályozást, mivel magában foglalja az érzelmi reakcióid felismerését és megfelelő kezelését.

Példa a kritika hatékony kezelésére: Emma csoportvezetője rámutat egy hibára a projektjavaslatában. Ahelyett, hogy magára venné, Emma megköszöni a vezetőjének a visszajelzést, további pontosításokat kér és a kapott információkat felhasználja a javaslatának átdolgozásához, amelyet később dicsérettel hagynak jóvá.

Ez a 9 szokás különbözteti meg az átlagos és a sikeres embereket a munkahelyükön

Ez a 9 szokás különbözteti meg az átlagos és a sikeres embereket a munkahelyükön

7. Mások érzelmeinek felismerése és a sikerek megünneplése

Az érzelmileg intelligens emberek nem csak a saját érzelmeiket értik meg, hanem nagyon jók mások érzelmeinek felismerésében és mások megünneplésében is. Képesek olvasni a csoporton belüli érzelmi dinamikában és megfelelően reagálni.

Ha észreveszed, hogy valaki rosszkedvű és tudod, hogyan vidíthatnád fel, vagy ha érzékeld egy szobába belépve annak hangulatát és a viselkedésedet is ehhez igazítod, akkor valószínűleg magas az érzelmi intelligenciád. Ez a képesség segít a pozitív és támogató környezet megteremtésében, akár otthon, akár a munkahelyen.

Példa, hogy tudsz örülni mások sikerének: A munkatársad díjat kap a kiemelkedő teljesítményéért. Te őszintén gratulálsz neki, elismered a kemény munkáját és azt javasolod, ünnepeljétek meg egy közös ebéddel, ezzel is jelezve, hogy osztozol az örömükben.

„Hívjuk a tudatlanság arroganciájának” - Megkérdeztük, mit gondol az Emily Párizsban főhőséről egy pszichológus

„Hívjuk a tudatlanság arroganciájának” - Megkérdeztük, mit gondol az Emily Párizsban főhőséről egy pszichológus

9. Képes vagy rugalmasan adaptálódni a változó helyzetekhez

A rugalmasság szintén utalhat az érzelmi intelligenciára. Az élet ugyanis tele van váratlan változásokkal és kihívásokkal, és az alkalmazkodó-képesség kulcsfontosságú lehet a sikerhez.

Ha képes vagy a cselekedeteidet az új körülményekhez igazítani, megőrizni a nyugalmadat és a bizonytalanság ellenére is továbblépni, akkor magas érzelmi intelligenciáról teszel tanúbizonyságot. A rugalmas személyek rugalmasan is gondolkodnak és nyitottak az új ötletekre, ami segít nekik hatékonyan eligazodni a változásokban.

Példa a rugalmasságra: János projektjének terjedelme váratlanul megváltozik. Ahelyett, hogy frusztráltnak érezné magát, összeül a csapatával, hogy ötleteljenek új megközelítésekről, átcsoportosítsák az erőforrásokat és kiigazítsák az ütemtervet. Rugalmas megközelítése biztosítja, hogy a projekt a változások ellenére is a tervek szerint haladjon.

Az érzelmi intelligencia nem statikus; gyakorlással és odafigyeléssel idővel fejleszthető és erősíthető. Ha odafigyelsz a fent felsorolt szempontokra, konkrét lépéseket határozol meg és dolgozol az egyes területeken, ahol esetleg kevésbé érzed magad magabiztosnak, fejlesztheted érzelmi intelligenciádat és ezáltal javíthatod a kapcsolataidat és az általános jól-létedet is.Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Egész eddigi életedben helytelenül pisiltél, és még csak nem is tudtál róla

Egész eddigi életedben helytelenül pisiltél, és még csak nem is tudtál róla

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)