Amíg téged kizsákmányol a munkahelyed, addig ennél a 6 cégnél igenis szempont, hogyan érzi magát egy ember

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A mai gyors tempójú vállalati környezetben paradigmaváltás zajlik. A sikert már nem kizárólag a haszonkulcs és a piaci részesedés mértéke jelzi. A vállalatok egyre inkább felismerik, hogy a munkatársak boldogságának előtérbe helyezése kulcsfontosságú a hosszú távú sikerhez.

Az idődet és az energiádat adod a munkahelyednek - te elégedett vagy azzal, amit visszakapsz?
Az idődet és az energiádat adod a munkahelyednek - te elégedett vagy azzal, amit visszakapsz?
Fotó: GLAMOUR/Getty Images

Ez a holisztikus megközelítés nem csak az eredményességet növeli, de vonzza az elkötelezett, innovatív és rugalmas munkatársakat is. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány konkrét példát arra, hogy a vállalkozások hogyan definiálják újra a sikert azáltal, hogy a munkavállalók boldogságát helyezik előtérbe.

HIRDETÉS

A boldogság és az eredményesség kapcsolata

A kutatások következetesen azt mutatják, hogy a boldog munkavállalók produktívabbak. A Warwick Egyetem 2009-es tanulmánya szerint a boldogság átlagosan 12%-al növeli az eredményességet. A boldogság és a hatékonyság közötti kapcsolat tehát megmagyarázza, hogy miért fektet be egyre több vállalat a munkavállalók jól-létébe. Hogy erre milyen módszereket alkalmaznak azok, akik már élen járnak?

A Salesforce “ohana” kultúrája

A híres amerikai szoftvercég, a Salesforce, a hawaii „ohana”, azaz a család fogalmát testesíti meg. Ez az elv a vállalati küldetésnyilatkozatukban gyökerezik, elősegítve az összetartozás és a közösség érzését. Nagyvonalú családi szabadságolási politikát, wellness-visszatérítési programokat, sőt, még helyszíni mindfulness-zónákat is kínálnak. A családias légkör ápolásával a Salesforce biztosítja, hogy az alkalmazottak szakmailag és személyesen is támogatva érezzék magukat.

Shopify Hack Days

A Shopify, a népszerű e-kereskedelmi platform, „Hack Days”-nek vagyis “hack napoknak” ad lehetőséget, ahol az alkalmazottak a szokásos feladataiktól elvonulva szenvedélyes projekteken dolgozhatnak. Ezek a projektek gyakran innovatív megoldásokhoz és új funkciókhoz vezetnek a vállalat számára. Ez a gyakorlat nem csak a kreativitást ösztönzi, hanem azt is megmutatja a munkavállalóknak, hogy személyes érdeklődésüket és ötleteiket értékelik.

Az érzelmileg intelligens emberek 8 tulajdonsága - rád mennyi igaz?

Az érzelmileg intelligens emberek 8 tulajdonsága - rád mennyi igaz?

A Ben & Jerry's társadalmi küldetése

A jégkrémeiről ismert Ben & Jerry's integrálja a társadalmi aktivizmust a szervezeti kultúrába, lehetővé téve a munkatársaik számára, hogy részt vegyenek a közösség szolgálatában. Ez a társadalmi ügyekhez való kapcsolódás növeli a munkahelyi elégedettséget azáltal, hogy a nyereségen túlmutató célokat biztosít. Az alkalmazottakat arra ösztönzik, hogy munkaidőben önkénteskedjenek, ami elősegíti a büszkeség érzését és a vállalat küldetéséhez való kötődést.

A Hilton hoteleknél a mentális egészség van fókuszban

A Hilton átfogó “Thrive@Hilton” vagyis “Fejlődj a Hiltonban” programja a fizikai, érzelmi és mentális jól-létre összpontosít. A program fitnesz órákat, tudatossági tréningeket és pénzügyi wellness workshop-okat foglal magában. Ezen kívül a Hilton a „Csapattagok megbecsülésének hetét” is létrehozta, amely olyan eseményeket és tevékenységeket tartalmaz, amelyekkel megünneplik és elismerik az alkalmazottak hozzájárulását.

Az Asana értekezletmentes napjai

A projektmenedzsment szoftvert biztosító Asana bevezette a „No Meeting Wednesdays” vagyis a “Nincs értekezlet szerdánként” elnevezésű programot, hogy a munkavállalóknak megszakítás nélkül legyen idejük az elmélyült munkára koncentrálni. Ez a gyakorlat segít csökkenteni az úgynevezett “értekezlet-fáradtságot", és lehetővé teszi, hogy a munkatársak produktívabbak és kreatívabbak legyenek. Az Asana azzal, hogy biztosítja ezt a dedikált időt, tiszteletet mutat az alkalmazottak fókuszált munkaidőre való igénye iránt.

Az SAP “Autizmus a munkahelyen” nevezető programja

Az SAP, a vállalati szoftverekkel foglalkozó szervezet, az “Autizmus a munkahelyen” programot fejlesztette ki az autizmus spektrumán lévő munkavállalók alkalmazására és támogatására. Ez a kezdeményezés személyre szabott beilleszkedési folyamatokat, speciális vezetőképzést, valamint támogató munkakörnyezetet foglal magában.

A neurodiverzitás felkarolásával az SAP nem csak értelmes foglalkoztatási lehetőségeket biztosít, hanem a neurodiverz munkatársak által hozott egyedi készségekből és perspektívákból is profitál.

Hogyan javítható a munkahelyi jól-lét?

Az inspiráló példákon kívül összegyűjtöttem néhány gyakorlati tippet is, amelyet valamennyi szervezet megvalósíthat a munkatársak boldogságának előtérbe helyezése érdekében.

3 pszichológiai módszer, amivel a legnehezebb időszakokat is átvészelheted

3 pszichológiai módszer, amivel a legnehezebb időszakokat is átvészelheted

1. Alakítsatok ki rugalmas munkarendet!

Alakítsátok ki a rugalmas időbeosztást és a távmunka lehetőségeket a munka és a magánélet egészségesebb egyensúlyának elérése érdekében. Bízzatok a munkatársakban, hogy hatékonyan tudják beosztani az idejüket és biztosítsátok a távmunkához szükséges eszközöket és erőforrásokat.

2. Szervezzetek egészségügyi és wellness programokat!

Vezessetek be wellness programokat, amelyek magukban foglalják a fizikai, mentális és érzelmi egészség támogatását. Ez a helyszíni relaxációs tréningektől és a mentális egészségügyi erőforrásoktól kezdve az egészséges étkezési lehetőségekig és az ergonomikus irodai beállításokig terjedhet.

3. Végezzetek rendszeresen felméréseket!

Gyűjtsétek rendszeresen a dolgozók elégedettségével és a munkahelyi kultúrával kapcsolatos visszajelzéseket! Használjátok fel ezeket a visszajelzéseket a munkavállalók igényeit és preferenciáit tükröző, megalapozott változtatásokhoz.

4 apró szemléletváltó gondolat, ami túlzás nélkül megváltoztatja az életedet

4 apró szemléletváltó gondolat, ami túlzás nélkül megváltoztatja az életedet

4. Biztosítsatok személyes fejlődési lehetőségeket!

Bátorítsátok a folyamatos tanulást és fejlődést azáltal, hogy hozzáférést biztosítotok tanfolyamokhoz, workshopokhoz és konferenciákhoz. A Google például lehetővé teszi a munkatársai számára, hogy munkaidejük 20%-át személyes projektekkel töltsék, ezzel is elősegítve a kreativitást és az innovációt.

5. Ünnepeljétek meg az elért eredményeket!

Rendszeresen ismerjétek el és ünnepeljétek meg a kis és nagy eredményeket! Teremtsétek meg az elismerés kultúráját, ahol a munkatársak úgy érzik, hogy értékelik a hozzájárulásukat. Ez történhet hivatalos kitüntetésekkel, megbeszéléseken történő elismerésekkel vagy egyszerű köszönőlevelekkel. A LinkedIn például erőteljes elismerési programmal rendelkezik beleértve a kivételes hozzájárulásokért járó negyedéves díjakat.

6. Hozzatok létre pozitív munkakörnyezetet!

A fizikai munkaterület nagymértékben befolyásolja a munkavállalók boldogságát és hatékonyságát is, ezért fontos, hogy az irodai környezet barátságos és az eredményességet elősegítő legyen. Használjatok olyan elemeket, mint a természetes fény, a zöld növényzet és a kényelmes ülőalkalmatosságok. Az Airbnb-nél például olyan irodahelyiségeket terveznek, amelyek tükrözik a különböző globális helyszíneket, így a munkahely inspirálóbbá és vonzóbbá válik.

Hallottál már a nem-ragaszkodás törvényéről? Pedig lehet, hogy pont erre van szükséged

Hallottál már a nem-ragaszkodás törvényéről? Pedig lehet, hogy pont erre van szükséged

7. Helyezzétek előtérbe a mentális egészséget!

A mentális egészség az általános jól-lét szerves részét képezi. Kínáljatok mentális egészségnapokat, biztosítsatok hozzáférést a tanácsadói szolgáltatásokhoz és teremtsetek olyan stigmamentes környezetet, ahol az alkalmazottak biztonságban érzik magukat, ha megbeszélik mentális egészségügyi igényeiket.

8. Ápoljátok a nyílt kommunikációt!

Ezt rendszeres személyes találkozókkal, anonim visszajelző eszközökkel és nyílt fórumokkal lehet elősegíteni. Az Atlassian szoftvercég nyílt kérdés-felelet platformot használ, ahol a munkavállalók bármilyen kérdést feltehetnek a vezetőségnek, ezzel is elősegítve az átláthatóságot és a bizalmat.

A fenti példákból tanulva és merítve és a gyakorlati stratégiákat alkalmazva a vállalkozások olyan munkakörnyezetet teremthetnek, amely a boldogságot helyezi előtérbe, ami motiváltabb, produktívabb és elkötelezettebb munkaerőt eredményez. A siker ilyen újradefiniált megközelítése amellett, hogy a munkavállalóknak kedvez, a hosszú távú szervezeti sikert is előmozdítja.

Köszönjük szavazatát!

Te hogy érzed magad a munkahelyeden?

Nem jól, a kiégés felé haladok, és ezért semmi nem tesz a munkahelyem.
Jók a vezetőim és a kollégáim, szerencsésnek érzem magam.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Szerettem magányosan utazni, és inkább a természettel kapcsolódni, mintsem emberekkel” - Nuria Val modell volt, most a földi paradicsomban él

glamour plusz ikon „Szerettem magányosan utazni, és inkább a természettel kapcsolódni, mintsem emberekkel” - Nuria Val modell volt, most a földi paradicsomban él

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)