Nekem is érdemes lehet állampapírt vennem a megtakarításomból?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az utóbbi időben felértékelődött az állampapírok szerepe a megtakarításokban, mivel ez az egyetlen kockázatmentes befektetés, ami az infláció felett kamatozik. Tehát a címben feltett kérdésre biztosan "igen" a válasz. Érdemes azonban megismerkedni a részletekkel is, és ez alapján eldönteni, hogy beszállsz-e az állam finanszírozásába.

Nekem is érdemes lehet állampapírt vennem a megtakarításomból?
Fotó: Shutterstock/GLAMOUR

Hatalmas kamatokkal hirdetik mostanság az állampapírokat, évi 11,32 és 11,75 százalékos kamatot kínálva. Aki kicsit körbenéz a banki kamatok piacán, az láthatja, hogy 8 millió forintos befektetés alatt nincs jobb kamat, mint évi 10,25 százalék. Az állampapír tehát utcahosszal vezet. Ez ráadásul behozhatatlannak látszik, hiszen a bankbetétek irányadó kamata, a jegybanki alapkamat megállt 13 százalékon. Ennél a bankok csak kevesebbet ajánlhatnak, ami kamatadóval számolva legfeljebb évi 11 százalék.

Állampapír előnyök

Az állampapírok behozhatatlan előnyét azonban nem csak maga a kamat jelenti. A 2019. június 1-től kibocsátott állampapírok kamatadó-mentesek, így a kamatukból az állam nem csípi le azt a 15 százalékot, amit a bankbetéteknél igen. Az állampapíros befektetések - a Magyar Államkincstárnál számlát nyitva - mentesek a pénzügyi tranzakciós illeték alól, ami 0,3 százalék a teljes összegre vetítve (a felső határa egy tranzakcióra nézve 10 000 forint). De nem csak maguk az állampapír vásárlások mentesek az illeték alól, hanem már az is, ha a befektetendő pénzed átutalod a kincstárhoz, vagy felszabaduláskor visszaküldöd a bankszámlára onnan. Azaz legalább 3-szor 0,3 százalékkal kevesebbet fizetsz.

A banknál általában minimumösszeghez kötik a befektetés alsó határát. Az állampapír ezzel szemben már 1 forinttól is megvásárolható lehet (konstrukció-függő). Végül, a bankok erős büntető jellegű levonásokat eszközölnek, ha idő előtt felbontod a lekötött betétet. Alapvetőnek számít ma már, hogy ilyenkor csak a pénzed kapod vissza, kamatot nem kapsz rá. Az állampapír ezzel szemben legfeljebb 1 százalékos idő előtti visszaváltási veszteséggel számolhatsz, amit a magas kamat kompenzál. A kamatot ugyanis időarányosan lejárat előtti visszaváltáskor is megkapod. Az állampapír a legbiztosabb kockázatmentes befektetésnek számít, hiszen a pénzed - és a kamat - visszafizetését az állam garantálja.

Így fektess állampapírba!

Ahhoz, hogy állampapírba fektethess, mindenekelőtt szükséged lesz egy értékpapírszámlára. Ezt a bankodnál is megnyithatod, de ha ezt a Magyar Államkincstárnál nyitod, akkor nem kell havidíjat fizetned, és a számláról történő utalás vagy készpénzfelvétel is díjmentes. A számlanyitáshoz be kell menned egy államkincstári kirendeltségbe, de egy előzetes regisztrációval és időpontegyeztetéssel meggyorsíthatod a folyamatot. Ne felejts elkérni internetes hozzáférést (WebKincstár, MobilKincstár), hiszen ezekkel otthonról, vagy bárhonnan kényelmesen és önállóan intézheted az állampapír vásárlásaidat. Ha minden megvan, már csak át kell utalnod az értékpapírszámládra a befektetendő pénzt a bankodból, és máris megkezdheted az állampapír vásárlásokat.

Egymilliós megtakarításom van, hogyan őrizhetem meg az értékét?

Egymilliós megtakarításom van, hogyan őrizhetem meg az értékét?

Két állampapír fej fej mellett

A teljes állampapír választék először elijesztő lehet, azonban a kamatok rangsorolásával hamar meg fogod látni, hogy az érdemi választék a kamatok miatt kettőre szűkül le jelenleg. Az egyik a Prémium Magyar Állampapír. Ez jelenleg évi 11,75 százalékos kamatot fizet 2023. március 21-ig. Utána a 2022-es évi infláció mértékével fog kamatozni 2024. márciusáig, amihez plusz 0,75 százalék kamatprémium jön hozzá a 4 éves (2027-ben lejáró) és 1,5 százalék kamatprémium a 6 éves (2029-ben lejáró) állampapírokra. A Prémium Magyar Állampapírt már 1 forinttól megveheted, és ha idő előtt szeretnéd visszaváltani, akkor 1 százalékos veszteséggel tudod megtenni ezt. Az időarányos kamatot azonban ilyenkor is megkapod, ami ellensúlyozza a veszteséget.

A másik a Bónusz Magyar Állampapír. Ez a 3 éves papír jelenleg évi 11,32 százalékos kamatot fizet 2022. december 30-ig. Utána egy másik állampapír, a diszkont kincstárjegy meghatározott módon számított piaci hozamával fog kamatozni, melyet 3 havonta aktualizálnak. Illetve erre a kamatra még évi 1 százalékos kamatprémiumot is ad az állam pluszban. A Bónusz Magyar Állampapírt is megveheted már 1 forinttól, idő előtti visszaváltáskor pedig 1 százalékos veszteséggel számolhatsz. Az időarányos kamat itt is ugyanúgy jár, mint a másik állampapírnál.

Jelenleg nehéz megmondani, hogy melyik papír fog jobban fizetni, hiszen az egyik az inflációnál picit magasabb, a másik a piaci kockázatmentes hozamszintnél magasabb kamatot fizet. A kettő között valószínűleg nem lesz túl nagy különbség, de ami a Bónusz malmára hajthatja a vizet, az a gyorsabb piaci hozamszint követés. Itt ugyanis nem évente egyszer, hanem 3 havonta igazodik a kamat a piachoz. Ugyanez a hatás az infláció csökkenő fázisában már előnytelen lesz: a Prémium kamatszintje ugyanis 1 évig kitart majd az előző évi inflációval arányos hozammal, vagyis a piaci kamatszinthez képest többlethozamot biztosít majd.

A kettő közül neked kell döntened, de azt is megteheted, hogy megosztod a kockázatot és a pénzed egyik felét az egyik, a másikat a másik állampapírba fekteted. Így amelyik jobban teljesít a kettő közül, annak többlethozama kicsit kompenzálja majd a másik gyengébb hozamát.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és szakértője abban hisz, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

Segítünk, hogy minél több tudatosabb döntést hozhass a pénzügyeidben is:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Egész eddigi életedben helytelenül pisiltél, és még csak nem is tudtál róla

Egész eddigi életedben helytelenül pisiltél, és még csak nem is tudtál róla

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)