Tényleg kell egy gyereknek a bankszámla? Szakértő válaszol

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

GLAMOUR-nál mélyen hiszünk benne, hogy minden nőt megillet az anyagi biztonság és szabadság, ehhez viszont átgondolt lépésekre van szükségük. Mi ebben támogatjuk őket a BiztosDöntés.hu-val közösen indított cikksorozatunkkal, a Tudatos pénzügyekkel, hogy magabiztosan hozzanak pénzügyi döntéseket, hogy átlássák és ismerjék a lehetőségeiket. Ezúttal Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője járja körül, mi a teendő, ha a gyerek és a bankszámla kérdéséről van szó.

Érdemes bankszámlát nyitni gyerekeknek? És ha így döntünk, milyen opcióink vannak? Szakembert kérdeztünk
Érdemes bankszámlát nyitni gyerekeknek? És ha így döntünk, milyen opcióink vannak? Szakembert kérdeztünk
Fotó: We Are/Getty Images

A pénzügyeket nem lehet elég korán kezdeni, hiszen már 0 éves kortól lehet takarékoskodni a gyermeked számára, és 14 éves korától - sőt, egyes bankoknál még fiatalabb korban - saját maga is végezhet kisebb pénzügyi műveleteket. De hogyan vezessük be a gyerekeket a pénzügyek világába?

Minél több nulla legyen a díjakban

Természetesen a díjazás egy fontos kérdés. Sok szülő igyekszik úgy gondolkodni, hogy a gyereke is ott bankoljon, ahol ő. Ma már azonban ennek nincs semmilyen előnye. Minden hazai bank között azonnal átmennek az átutalások még éjjel és hétvégén is, a bankon belüli másik számla tehát nem jelent gyorsabb pénzmozgást. A szolgáltatások fejlettsége és az árazás tekintetében ugyanakkor jelentős előnytől eshetsz el, ha nem nézel körül a teljes piacon, hanem ugyanannál a banknál nyitsz bankszámlát a gyermekednek, ahol te is rendelkezel számlával.

Még az sem lehet indok, hogy a környékeden csak egy banknál lehet mondjuk befizetni vagy készpénzt felvenni. Ha a pénzt be tudod fizetni a saját számládra, már könnyen átutalhatod a gyermekednek, a készpénzfelvétel pedig más banktól is lehet ingyenes a diákszámlán, 16 éves korától pedig a gyermek maga is kérheti a jogszabály által biztosított ingyenes készpénzfelvételt. Ez utóbbi havi legfeljebb 2 alkalommal biztosít ingyenes készpénzfelvételt bármely magyarországi, forintos ATM-ből összesen legfeljebb 150 000 forint erejéig. A díjmentesség szempontjából teljesen mindegy, hogy melyik bank üzemelteti az ATM-et.

Visszatérve tehát a díjakra, az ingyenes készpénzfelvétel mellett legyen költségmentes a vásárlás is, hiszen ezt fogja a leggyakrabban igénybe venni a gyermeked. Szerencsére ez egyik banknál sem kerül pénzbe. Végül fontos még a havi számlavezetési díj és a bankkártya éves költsége. Ez a kettő ugyanis mindenképpen fizetendő egy diákszámlán, még akkor is, ha éppen nem használja a gyermeked. Célszerű ezért olyan diákszámlát választani, amelynek a legtöbb eleme díjmentes.

  1. Az OTP Bank Junior konstrukciója újszülött kortól egészen 24 éves korig bezárólag minden hónapban díjmentesen kínálja a bankszámlavezetést, és 7 éves kortól minden évben a bankkártyát, ennek kibocsátási díja is 0 Ft. Ez az egyetlen olyan bankszámla Magyarországon, melynél díjmentesek a felsorolt tételek, feltétel nélkül, egészen 0-tól 24 éves korig.
  2. Jó ajánlat a Gránit Bank Family számlája is, melynél szintén ingyenes a havidíj és a bankkártya éves díja már 6 éves kortól, de ez a konstrukció csak 18 éves korig vehető igénybe. Ezt követően is választhat azonban ingyenes számlavezetést a fiatal felnőtt gyermeked. A Digitális számlacsomagot Neo bankkártyával választva, a kártya 26 éves korig díjmentes.
  3. Az UniCredit Banknál még a diákszámla neve is utal a díjakra: Diákszámla Zéró. Az ingyenesség itt a havidíjra és a bankkártya kibocsátási és éves díjaira vonatkozik, de utóbbinál csak az első évben. Ez a számla 14 és 26 év között vehető igénybe.
  4. A Raiffeisen Banknál a Yelloo számlacsomagot választhatják a diákok 18 és 25 év között. Itt szintén folyamatosan ingyenes a számlavezetés és első évben a bankkártya, azonban itt az átutalások és a csoportos beszedések díja is ingyenes a 20 000 forintos tranzakciós határig korlátlan számban. Ezzel akár egy nagyobb összeg is átküldhető ingyen, 20 000 forintos vagy az alatti összegekben.

Ma már a szolgáltatások döntik el, melyik bankszolgáltatás a legjobb

Régebben csak egy dolgot tudtak a junior és diákszámlák kapcsolódó szolgáltatásként: a bankkártyát. Ma már ez azonban gyökeresen megváltozott a banki mobilapplikációk megjelenésével. A bankok versenye különösen felerősödött a mobilalkalmazásokban. Ez a terület tűnik a jövő döntő bankolási csatornájának, és a bankok ennek megfelelően komolyan is veszik ezek fejlesztését. Léteznek olyan példák is, amikor egy bank több mobilapplikációt is kifejleszt, a gyerekek világában erre kitűnő példa az OTP Junior Next app vagy a Gránit Family applikáció, melyek a bankszámlákhoz kapcsolódó mobilappal párhuzamosan működnek. Az OTP Junior Next app a továbbtanulásban, karriertervezésben és pénzügyi ismeretek elmélyítésében segít, a Gránité pedig abban segít, hogy a gyermeked veled együtt fedezhesse fel a pénzkezelés alapjait. A Gránit Family applikációja esetében a feladatok kérése és azért az extra jutalom egyedi szolgáltatás. Diákok esetében a felnőttek számára szóló applikációban egyediség az Öko Kalkulátor, de például csekkbefizetés is elérhető a mobil kamerájával történt fényképezést követően.

A fentiek természetesen csak illusztrálásul szolgálnak, hiszen ezt a piacot igen nagy változatosság jellemzi. Például az UniCredit Bank mobilalkalmazása Magyarországon egyedüliként képes arra, hogy bankkártya nélküli készpénzfelvételt biztosítson a bank saját ATM-jeiből. Az Erste Bank által fejlesztett - amúgy szintén egy banktól második applikációként használható - Erste MobilePay például eltárolja a hűségkártyákat is, továbbá belföldi mobiltelefon egyenleg feltöltésére is képes. Az OTP MobilBank pedig több olyan funkciót is magában rejt, amik hasznosak lehetnek egy fiatalnak. Ilyen például a Kiadásfigyelő (ezzel pontosan nyomon lehet követni, mire mennyi pénz ment el havi bontásban), a fizetési kérelem (így egy gombnyomással elkérhető például a zsebpénz, amit a szülő díjmentesen tud elküldeni) vagy épp a Kedvezményprogram. Ez utóbbi beállításával a bank kiemelt kedvezményeket biztosít 7-24 éves korig, ha a számlatulajdonos a bank partnereinél vásárol kártyával, méghozzá pénzvisszatérítés formájában.

Az MNB előírásainak megfelelően egy éven belül minden hazai banki mobilapplikáció képes lesz a QR-kóddal indított átutalási fizetés, a fizetési kérelem és a másodlagos számlaazonosítóra indított átutalás szolgáltatások nyújtására. Utóbbira egyébként már most is képes minden applikáció.

Érdemes tehát a diákszámla díjak mellett a kapcsolódó mobilapplikációk szolgáltatásaira is kitérni. Ebben a bankszámla kalkulátorban például a mobilapplikációk szolgáltatásaira is lehet szűrni, a banki ajánlatokat bemutató oldalakon pedig a szerkesztők a bankok mobilappjainak felületét, érdekesebb szolgáltatásait is bemutatják.

Mobilfizetés gyerekkorban?

  1. Végül megérkeztünk azokhoz a tranzakciókhoz, melyeket a gyermeked valószínűleg a legtöbbet fog használni 14 éves kor felett: bankkártyás vásárlás mobiltelefonnal (Apple ID-t már 13 éves kor felett létre lehet hozni, a Google Pay használatához viszont legalább 16 évesnek kell lenni). Egyrészt a barátai, osztálytársai is így fognak fizetni, így a te gyermeked is bizonyára hamar átveszi ezt a szokást, másrészt pedig a hazánkban kötelező elektronikus fizetés biztosítása miatt szinte mindenhol elérhető bankkártyás fizetési lehetőség is erre fogja ösztönözni.
  2. A gyermeked mobilfizetésétől azért sem érdemes idegenkedned, mert a mobillal 15 ezer forint alatt is csak azonosítással (tehát a képernyő feloldást követően) lehet fizetni, a banki applikáció e nélkül nem is telepíthető.
  3. Azon kívül a Google Wallet és Apple Pay fizetési szolgáltatások terjedése is a mobilfizetés felé viszi el a mai gyerekeket, akikből a közeljövő felnőttjei válnak majd. A nagy tech cégek fizetési megoldásai valódi virtuális pénztárcaként működnek, egyszerre több kártyát is képesek tárolni, sőt a fejlesztések abba az irányba mennek, hogy hamarosan a közlekedési jegyeket vagy a kulturális rendezvények jegyeit is tárolja az alkalmazás.
  4. Az androidos mobilokon ezen kívül ki is kapcsolható az érintéses fizetésben részt vevő NFC áramkör, így a plasztik bankkártyával ellentétben a mobiltelefonba digitalizált bankkártya teljesen el is rejthető a kártyaolvasók elől.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dobj el mindent: Brad Pitt Magyarországon van, mutatjuk, hol futhatsz vele össze egészen biztosan

Dobj el mindent: Brad Pitt Magyarországon van, mutatjuk, hol futhatsz vele össze egészen biztosan

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)