COVID-lábujjaktól a csuklásig, ritka koronavírus tünetek, amiről csak keveset tudunk

2020.november.17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Arra már mindenki rendkívül figyel, hogyha hirtelen elmegy a szaglása, ízlése, akkor az ugye egy fontos tünet, nem beszélve a hosszan tartó köhögésről. Ezek azok az alaptünetek, amivel mostanra már mindenki tisztában van a Covid-19 járvánnyal kapcsolatban.

Lehet, hogy már több mint 8 hónapja élünk ebben a világjárványban, de még mindig minden nap újabb és újabb dolgokat tudunk meg róla, úgy szintén a hosszantartó hatásairól, illetve az eddig nem ismert tüneteiről is. Ezek pedig egyre furábbak és váratlanabbak.

Többet stresszelsz idén és a hajad is hullik? Ez a két dolog segíthet!

Többet stresszelsz idén és a hajad is hullik? Ez a két dolog segíthet!

A szakemberek szerint 13 jelenlegi ismert tünete van a koronavírusnak, ami között szerepelnek a köztudottak, mint a magas láz, az ízlelés és szaglás változása, illetve az elnyúló köhögés. Vannak köztük azonban egészen meghökkentő tünetek is, például a Covid-lábujjak, az egész testes kiütések és egy fura bizsergő érzés a testen. Most összeszedtük ezeket a furcsa tüneteket, de akik nagyon érzékenyek az ilyesmire és rögtön elkezdik magukon is ezeket érzékelni, azoknak inkább azt javasoljuk, hogy ne olvassa tovább ezt a cikket:

COVID lábujjak

Az amerikai dermatológiai szövetség szerint sok koronavírusos beteg panaszkodik megdagadt, piros lábujjakra, ami akár lilába is átmehet. Mások még fájdalmas dudorokat, kiütéseket is észleltek.

Koronakiütés

Ezt nehezebb diagnosztizálni. Az amerikai dermatológiai szövetség jelentése szerint egyes betegek kiütéseket tapasztaltak, de ha apró, himlőszerű kiütések jelennek meg a testeden, akkor mindenképpen konzultálj orvossal, mielőtt levonod a következtetéseket.

Hasmenés

Ez talán már nem annyira újdonság, de sok betegnél velejárója a vírusos fertőzésnek a gyakoribb széklet, ami inkább hasmenéshez hasonlítható. Ez megmagyarázhatja a vécépapír-hiányt...

Zsibbadás

A Twitteren terjedt egy érdekes, bizsergő, zsibbadó érzésű tünet, amit a koronavírussal hoznak kapcsolatba. Egyes vélemény szerint ez egy autoimmun reakció lehet a betegek idegrendszerében a Covid-19 vírusra.

Erőteljes, őszinte fotók LeAnn Rimes-ról és a pikkelysömörrel való együttélés valóságáról

Erőteljes, őszinte fotók LeAnn Rimes-ról és a pikkelysömörrel való együttélés valóságáról

Szúró szemek

A MayoClinic szerint a szúró, fájdalmas, égő érzés a szemben is egy tünet lehet. Ez sem tartozik a ritkább tünetek közé, azonban inkább a súlyosabb fertőzéseknél jelentkezik, amikor a páciens a fényre is érzékenyebb.

Csuklás

Igen, bizony. Egy chicagói férfi esetében 4 napos állandó csuklás után mutatták ki a betegséget a tüdejében, a nehéz levegővételnek volt ez egy váratlan mellékhatása, ezt azonban a WHO még nem vette fel a tünetek listájára.

Rosszabb hallás

Az ízlés, szaglás elvesztését mindenki hallotta már, a John Hopkins orvosi iskola kutatása bizonyította, hogy az orr és a torok mellett a hallójáratot is megtámadhatja a vírus. A kutatáshoz három 60 év feletti elhunyt páciens boncolása során találtak erre bizonyítékot.

Hallucináció

A súlyosabb koronavírusos eseteknél jelentettek lázálomhoz hasonló hallucinációkat, egy tanulmány szerint a pszichózisos tünetek szaporodása összekapcsolható a pandémiával.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Idegesítő fejfájással ébredsz? Ez a magyarázat

Idegesítő fejfájással ébredsz? Ez a magyarázat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője