Minden, amit az endometriózisról tudnod kell!

2021.július.30.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az endometriózis a termékeny időszakukban lévő nők 10-20%-át érinti, és akár hosszú éveken át lehet teljesen panaszmentes. Sokszor csak akkor derül fény a betegségre, amikor hosszas próbálkozás után sem jön össze a gyerekáldás. Most minden olyan fontos dolgot megosztunk veled, amit feltétlenül tudnod kell erről a betegségről.

Minden, amit az endometriózisról tudnod kell!
Fotó: Getty/Glamour

Az endometriózis valójában a méhben található méhnyálkahártya más női szerveken, vagy a hasüregben való elszaporodást jelenti. Kialakulásának okát még mind a mai napig nem sikerült tisztázni. Egyes orvosi feltételezések szerint az immunrendszer nem megfelelő működése és hormonális okok is szerepet játszhatnak benne. A menstruációs ciklus során a méh üregén kívül kialakult méhnyálkahártyák a méhben található nyálkákhoz hasonlóan kilökődnek. Az esetek többségében ez a vérzés okozza az ilyenkor jelentkező fájdalmat, illetve a későbbiekben kialakuló összenövéseket is.

A szervezetben létrejött endometrium-szigetek megtapadhatnak például a petevezetőkben, petefészekben, a méh izomfalában, a hasüregben, de súlyosabb esetekben rátapadhatnak hüvely és végbél közötti rétegre, a belekre és a kismedence hashártyával borított részeire is. Amellett, hogy ezek a súlyos hegesedések, összenövések időnként elviselhetetlen fájdalommal járnak, gyakran okozhatnak meddőséget is, mivel megnehezítik a petesejt kijutását a petefészekből, vagy elhegesítik a petevezetőket is. Ha mégis bekövetkezik a megtermékenyítés, sajnos könnyebben alakulhat ki méhen kívüli terhesség.

Az orvostudomány mai állása szerint nincs olyan kikísérletezett módszer, ami véglegesen megszüntetné a panaszokat. Léteznek különböző gyógyszeres kezelések, műtéti eljárások, melyek segítségével eltűnnek a szervezetben kialakult endometrium-szigetek, de a betegség kiújulásának elkerülésére sajnos nincs garancia.

Sajnos az endometriózis okozta összenövések, hegesedések ultrahangos vizsgálat útján nem mutathatók ki, kivéve a petefészken létrejövő úgynevezett csokoládéciszta. A betegség megállapítása sokszor csak műtét útján, úgynevezett laporoszkópikus (hastükrözéssel) eljárással mutatható ki, viszont észlelhetsz olyan tipikus panaszokat, amiből nagy valószínűséggel megállapítható a probléma.

A leggyakoribb tünete a menstruáció során keletkező fájdalom, az elmaradó gyermekáldás, de a szexuális együttlét során keletkező fájdalom, vérzési zavarok, gyakori deréktáji fájdalmak is jellegzetes tünetek. Egyes esetekben jellemző a fáradékonyság, menstruációkor jelentkező fájdalmas bélmozgások, véres széklet, hasmenés vagy székrekedés, görcsös vizelés és vérvizelés is előfordulhat.

Ha babavállalás előtt állsz, de valamilyen oknál fogva nem sikerül teherbe esned vagy a fent említett tünetek bármelyike rendszeresen jelen van az életedben, feltétlenül fordulj orvoshoz!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Schoblocher Barbara: „Énekesnő vagyok, és nem egy celeb”

Schoblocher Barbara: „Énekesnő vagyok, és nem egy celeb”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője