Jutalmazd meg magad: egy új tanulmány szerint a rövid távú élvezet fontosabb, mint hinnéd

2020.augusztus.24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sokszor fog el a bűntudat, ha veszel egy új cipőt vagy egy csokor virágot? Pedig nem kéne rosszul érezned magadat emiatt! Egy új tanulmány kimutatta, hogy rövid távú örömök iránti igény ugyanolyan fontos lehet jólétünk szempontjából, mint a fontosabb, hosszú távú célok elérése.

Jutalmazd meg magad: egy új tanulmány szerint a rövid távú élvezet fontosabb, mint hinnéd
Fotó: Rexfeatures

A koronavírusnak köszönhetően nincsen annyi izgalmas pillanat a napjainkban, mint eddig. Itt azokra az apró kis örömforrásokra gondolunk, mint például a kedvenc kávézódból beszerzett kávé, vagy egy munka utáni baráti iszogatás.

Amikor felütötte a fejét a járvány, az egész ország lezáródott, így nehezebbé vált számunkra ezeknek az apró örömteli pillanatoknak az elérése. Így, mint sokan mások is, elkezdtünk online vásárolni. Sajnos ez egy veszélyes szenvedély, mivel elképesztően nehéz leszokni róla. És gondoljunk csak bele, milyen izgalommal töltött el minket a várakozás az új ruhákra és termékekre. Ha jött a postás már rohantunk is a kapuhoz, hogy minél hamarabb felpróbálhassuk a választott darabot.

Hogyan beszélj a barátnőddel, ha az mindenhová a pasijával érkezik?

Hogyan beszélj a barátnőddel, ha az mindenhová a pasijával érkezik?

Annak ellenére, hogy ez mennyire sekélyesen hangzik, a jólét szempontjából igen is fontos, hogy megjutalmazzuk magunkat valamivel a leárazások alatt.
Emellett, ha néha kényeztetjük magunkat, az tökéletes módja és gyakorlása lehet a self-carenek. És persze nagyon jó elterelésként szolgálhat ezekben a bizonytalan és stresszes időkben.

Furcsa érzés mindezt leírni, mert elsőre "önközpontúnak" vagy "elkényeztetettnek" tűnhet, ha magadnak vásárolgatsz. Érdekesen hathat, ha a világjárvány idején kozmetikumokra vagy éppen festék készletre költöd a pénzt. Gyakran gondolkodhatunk el rajta, hogy az "ettől érzem jól magamat" elég jó kifogás-e, vagy tényleg csak feleslegesen költjük a pénzt.

Egy új tanulmány szerint igazunk van a témában. Miközben gyakran csak a hosszú távú céljaink járnak a fejünkben (mint például a karrierünk, a házvásárlás vagy a gyerekvállalás), új kutatások mégis kimutatták, hogy a rövid távú örömök ugyanolyan fontosak lehetnek a jólétünk szempontjából.

A Személyiség és Szociálpszichológia Közleményben megjelent tanulmány megállapította, hogy a rövid távú örömök elérésének képessége (az úgynevezett "hedonikus képességek") szoros kapcsolatban van a jóléttel és az elégedettséggel.

Annak érdekében, hogy kiderítsék hogyan kapcsolódik a rövid távú élvezet a jólét fokozásához, a kutatók először felkérték a résztvevőket, hogy válaszoljanak meg egy sor kérdést a rövid távú örömök elérésére való képességükről, például a kikapcsolódásról, valamint az esetleges behatoló gondolatokról. Mint például, hányszor jut eszükbe, hogy mennyi munkát kellene még elvégezniük, miközben egy bárban üldögélnek.

Ezután felkérték a résztvevőket, hogy válaszoljanak a jólétükkel és elégedettségükkel kapcsolatos kérdésekre, majd összehasonlították a kettőt, hogy megértsék, vajon a magas vagy az alacsony hedonikus képesség eredményezi a jólétet. Megállapították azt is, hogy mekkora önkontrollja van egyes személyeknek - ez a tulajdonság szükséges ahhoz, hogy a hosszú távú célokra összpontosítsunk.

Az eredmények magukért beszéltek, noha az erős önkontroll pozitív hatással volt a boldogságra, ugyanolyan fontos volt a képesség, amellyel megengedhetjük magunknak az élet apró örömeinek megélését (természetesen anélkül, hogy felelősségre vonnánk magunkat).

9 tipp, hogy fenntarthatóbb diákká válj

9 tipp, hogy fenntarthatóbb diákká válj

Összességében tehát az a képesség, hogy élvezhessük a rövid távú dolgokat- bármi is legyen az a Te számodra- ugyanolyan jelentős a jólétünk szempontjából, mint az, hogy törekedjünk a mérföldkövek elérésére. Most még inkább nélkülözhetetlen, hogy boldogok legyünk. És ha ez azt jelenti, hogy meg kell jutalmaznod magadat néhanapján, akkor tedd azt!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

10 alkalom, amikor Sydney Sweeney meztelenruhában lopta el a show-t

10 alkalom, amikor Sydney Sweeney meztelenruhában lopta el a show-t

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője