Exkluzív: A Trónok harca Ser Davosával találkoztunk az új sorozatának bemutatóján

2019. május 27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Géniusz, a Mars és a Free Solo után itt a National Geographic legújabb nagy dobása, a Halálzóna: Ebola, a gyilkos vírus, eredeti címén a The Hot Zone. A Nat Geo-nak ezúttal is sikerült kitűnő színészi gárdát összeválogatnia a hidegrázós mini-sorozathoz és a stúdió ehhez méltóan, látványos vörös (azaz sárga) szőnyeges premiervetítést szervezett Los Angelesben. A téma félelmetes, a történet bármikor megismétlődhet a való világban. Akkor most kell-e rettegnünk...? Ott jártunk a premieren és erre is kerestük a válaszokat.

Exkluzív: A Trónok harca Ser Davosával találkoztunk az új sorozatának bemutatóján
Fotó: NatGeo

Szöveg: Vida Virág

A Halálzóna olyan témát vesz elő, ami tulajdonképpen bármelyik pillanatban lecsaphat az emberiségre: egy mutálódó vírus a civilizációba való kiszabadulásának és gyors terjedésének szerencsés kimenetelű történetét dolgozza fel. Rideg valóságában mutatja meg - amit talán 1989-ben, az ebola New York-i megjelenésekor senki nem sejtett-, hogy csupán egy vékony hajszálon múlt egy nagyon súlyos, az emberiséget keményen megtizedelő világjárvány kirobbanása. Hála a profi New York-i kutatócsoportnak sikerült idejében felismerni a vírust és időben megfékezni a terjedését. Ha ez nem így történt volna, akkor valószínűleg ezt a premiert sem tartják meg...

"A gyilkos kór ugyanis 90%-os halálozási rátát mutatott és aki megfertőződött, az szörnyű kínok közt, két hét alatt távozott az élők sorából. "

És ez nem sci-fi - három évtizede ez a kegyetlen valóság volt. Néhány évvel később egy bátor író, Richard Preston zászlajára tűzte a gyors feledésre ítélt témát és bátorságát siker koronázta. A The Hot Zone címen megjelent regénye rendre felugrott az amerikai bestseller listák tetejére 1995-ben. De mintha a filmvilág nem akart volna reagálni, akkor nem készült a regényből filmes feldolgozás, sorozatterv sem lett belőle, így szépen lassan feledésbe merült a téma. Egészen mostanáig, amikor a Nat Geo meglátta a potenciát a történetben és elővette Preston könyvét, hogy azonos címen, egy nagyon izgalmas, hátborzongató minisorozatot készítsen belőle.

Halálzóna
Fotó: NatGeo

Egy kivételével a sorozat minden főszereplője megjelent a teltházas bemutatón az Amerikai Filmakadémia impozáns, Samuel Goldwyn Filmszínházában, Beverly Hillsben, ahol egyébként nem kisebb eseményeket, mint az Oscar-hét hivatalos vetítéseit, beszélgetéseit és partijait szokták tartani. A sorozat és az este abszolút főszereplője, a Vészhelyzet egykori sztárja, Julianna Marguiles kirobbanó formában vonult végig a Nat Geo színében pompázó, szinte vakítóan napsárga kárpiton egy egyszerű vonalvezetésű, rafinált szabású kis fehéret magára öltve.

Julianna Marguiles a Hot Zone bemutatóján
Fotó: NatGeo

Az 52 éves színésznő a kulcsfigurája a megtörtént eseményeken alapuló sorozatnak – karaktere. Lt. Col. Nancy Jaax az Amerikai Egyesült Államok hadseregének dolgozó kutató, aki elsőként ismeri fel az emberiséget fenyegető veszélyt. A sorozatbeli kétgyermekes anyuka mindent félredobva, a legnagyobb veszélynek kitéve magát siet gyorsan az emberiség megmentésére. Julianna Marguies karrierjében bizonyára mérföldkövet jelent a szerep, nagyszerű alakítását a premier követő díszbemutatón csodálhattuk meg, ahol a sorozat két epizódját szünet nélkül vetítették le. Karaktere egyértelműen azt közvetíti, hogy a Nancy-féle hősök nélkül sok esélyünk nincs az életben maradásra, ha támad a vírus.

Julianna Marguiles és Liam Cunningham
Fotó: NatGeo

Julianna filmbéli partnere, a szintén rengeteg sorozatból ismert Noah Emmerich mellett a szőnyegen feltűnt Liam Cunningham is, akit rajongók hada övezett. Nem csoda, hiszen a színész a napokban véget ért Trónok harca Tengerjáró Davosát, azaz Davos Seaworth-jét alakította.

Cikkünk szerzője, Virág Liam Cunninghamet faggatja:

Vida Virág és Liam Cunningham
Fotó: Rory Muirhead

Az ír színészt arról kérdeztem, hogy mi késztette arra, hogy elvállalja ezt a szerepet a népszerű Trónok harca-beli karakter mellett - hiszen a két sorozat forgatása szinte egybeesett – és milyen saját élményeket, félelmeket használt fel a szerep megformálásában. A feleségem megtudta, hogy a főszerepet Julietta alakítja és kijelentette, hogy 'Ezt a szerepet elvállalod' – tehát nem volt választásom. – mesélte nevetve a színész, majd hozzátette, hogy a téma nagyon is köze áll hozzá. Éltem Afrikában és szó szerint a saját bőrömön tapasztaltam meg azokat a félelmetes pillanatokat, amik a film egyes jeleneteiben láthatóak.

"Egyszer súlyosan megbetegedtem, ha nem is ebola, de egy magas lázzal és komoly legyengüléssel járó agresszív vírusfertőzés döntött le a lábamról és akkor bennem volt a kérdés, hogy lehet, hogy ezt nem élem túl."

Ezt, és a többi Afrikában szerzett élményemet használtam fel Wade Carter megformálásakor.

Liam Cunningham és Virág:

Vida Virág és Liam Cunningham
Fotó: Rory Muirhead

A komoly téma ellenére a rendezvény a Nat Geo-tól megszokottan nagyon jó hangulatúra sikerült a premier estéjébe belefértek a bohém pillanatok is. A sorozat zeneszerzője, Sean Callery – aki a nagysikerű 24 TV-show zeneszerzője is – például egy vegyvédelmi ruhába öltöztetett plüss majommal érkezett a szőnyegre, ezzel keltve viszonylag komoly feltűnést. A zeneszerző kicsit beavatott a zeneszerzés metódusába is: "Amikor elkezdtem gondolkozni a témán, hogy milyen is lehet a vírus hangja, akkor az jutott eszembe, hogy nem is magára a vírusra, hanem a szaporodására kellene koncentrálnom, ahogy egy apró vírus sokszorozódik és terjedni kezd - ahogy észrevétlenül beszivárog a bőrünk alá és halálosan megbetegít. Zongorán dolgoztam és a fehér billentyű leütései közé egyre több félhang, fekete billentyű került, vagyis az életvidám dúr melódia fokozatosan csapott át a borús, vészjósló mol hangnembe. Ezzel párhuzamosan, a terjedést egyre több hangszer beléptetésével is jeleztem. Félelmetes dolog..."

Ezek voltak a Trónok harca legsokkolóbb jelenetei eddig

Ezek voltak a Trónok harca legsokkolóbb jelenetei eddig

De mielőtt túlságosan elmerülnénk a szakmai részletekben egy jövőbeli sztár, a 13 éves Anna Pniowsky lép elém. A jővő filmreménysége felnőtteket megszégyenítő profizmussal nyilatkozik. A sorozatban ő alakítja a Julianna Marguiles lányát, Jamiet. "Négyévesen kezdtem a színészetet... – meséli Anna és amikor látja a csodálkozást az arcomon, akkor helyesbít – de az első komolyabb projektem csak kilenc éves koromban volt!" Megtudom tőle, hogy lenyűgözte a Juliannával folytatott munka, az egyik legtehetségesebb színésznőnek tartja és rengeteget tanult tőle. Sőt, azt is megtudom, hogy a film forgatása óta gyakrabban mos kezet...

Anna Pniowsky a vörös szőnyegen:

Anna Pniowsky
Fotó: NatGeo

A fokozódó baktérium- és vírusfóbiát egyébként a női mosdóban is tapasztalom rögtön a vetítés utáni rohamban, ahol a csapnál a megszokottnál hosszasabban kell sorba állni. Közben elkapok pár mondatot a kollégák beszélgetéséből. "Nem is volt annyira véres, mint, amennyire beharangozta a szerkesztőm, rosszabbra számítottam. Csak az első pár percet kellett kibírni." - mondja az egyik, gyomorilag érzékenyebb újságírónő. "Viszont Julianna fantasztikus ebben a szerepben."- teszi hozzá a másik kolléga. Aztán a nem reprezentatív értékű mosdós kutatásom után belevetem magam a minden feszültséget feloldó partiba.

Stílusos fogadás a sajtóvetítésen:

Fotó: NatGeo

A National Geographic a tőlük megszokott módon mindent bevet. Már a beléptetés is olyan, mintha a kutatóintézet lezárt zónájába érkeznénk. A "4-es zóna" nyakba-akasztónkat is fel kell mutatnunk, ami a belépés feltétele. A stílusos, tematikus bulin lehetőségünk nyílik kötetlenül beszélgetni az alkotókkal miközben vegyvédelmi ruhába öltözött pincérek szolgálják fel a kémcsövekbe töltött koktélokat... És újra mindenki elfelejtheti, hogy ezt a bulit is egy ici-pici, mikroszkóppal is alig látható vírus egy pillanat alatt átírhatja.

Magyarországon október 13-tól lesz látható a sorozat a National Geographic csatornán.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Megszületett Hilary Duff negyedik gyermeke, elképesztően intim fotókat osztott meg róla

Megszületett Hilary Duff negyedik gyermeke, elképesztően intim fotókat osztott meg róla

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Ez az új illatpáros hihetetlenül érzéki - próbáljátok ki Ti is! (x)

Ez az új illatpáros hihetetlenül érzéki - próbáljátok ki Ti is! (x)

Szabadulj meg a szarkalábaktól: ezzel az otthoni kezeléssel beavatkozás nélkül is látványos eredményt érhetsz el (x)

Szabadulj meg a szarkalábaktól: ezzel az otthoni kezeléssel beavatkozás nélkül is látványos eredményt érhetsz el (x)