Mától a mozikban! Interjú a Megdönteni Hajnal Tímeát stylistjával, Andó Ildivel

2014.február.13.

Mától már megtekinthető a magyar mozikban az év nem csak legglamúrosabb, hanem legviccesebb filmje is, a Megdönteni Hajnal Tímeát. Főszerepben pedig nem más, mint a GLAMOUR márciusi címlapsztárja, a Women of the Year legjobb színésznőjelöltje, a csodálatos Osvárt Andrea.

A film stylistjával, Andó Ildikóval beszélgettünk kulisszatitkokról és a produkcióban látható ruhákról, szettekről.

Mi volt a koncepció?
Sokat számít, hogy a rendezővel 15 éve ismerjük egymást, és ő tudja, hogy milyen a mi stílusunk, ezért is választ minket. Természetesen megkapjuk a forgatókönyvet, elolvassuk és kialakul egy kép bennünk arról, hogy milyen stílus illene hozzá, aztán sokat beszélgetünk a rendezővel arról, hogy ő hogy képzeli el a karakterek, és természetesen nagyon fontos, hogy kik lesznek a színészek, mert az is meghatározza, hogy milyen stílust alakítunk ki végül.

Amikor olvassuk a forgatókönyvet, akkor azonnal jegyzetelünk bele. Ha valaki például kivesz a zsebéből valamit, akkor rögtön felírjuk, hogy akkor itt olyan darabra lesz szükség, aminek van zsebe. Amikor például ebben a filmben az egyik női szereplő kivesz a táskájából egy ruhát, akkor nekünk fel kell készülnünk rá, hogy nem lehetne nála egy clutch, mert abban nem férne el, amit majd elő kell vennie. Természetesen egyeztetnünk kell a díszlettervezővel is, minden egyes jelenet díszletéről is pontosan informálódunk, hogy a ruhák színvilágukban belepasszoljanak, vagy ha a forgatókönyv úgy kívánja, pont hogy elüssenek a környezettől.

Hogy nézett ki ez ennél a filmnél a gyakorlatban?
Horváth Dani, akit Simon Kornél játszik a filmben például egy top építész, építészirodában dolgozik, de nem egy merev, öltönyös, nyakkendős karakter, ő inkább egy kényelmesebb, lezser vonalat képvisel, hord zakót az irodában természetesen, de nem élére vasalt stílusú szereplő.

Hajnal Tímea szerepe nagyon testhez álló Osvárt Andinak. Ő egy nagyon sikeres, külföldről hazatérő modellt játszik, de nem az itthon népszerű glam modell, aki már inkább celeb, hanem olyan, mint Mihalik Enikő, vagy Palvin Barbara. A GLAMOUR olvasóinak, akik sok street style képet látnak ezekről a lányokról, nem lesz nagy meglepetés, de a mozi nézők többségét talán meglepi, hogy a modellek a hétköznapokon általában nagyon egyszerűen öltözködnek. Attila kérése is ez volt, és igazából Andreához is ez áll közel, hogy Hajnal Tímea egy olyan karakter, aki már túl van a karrierje csúcsán, amikor mindig figyelni kell a kinézetére. Az utcán is nagyon hétköznapian öltözködik, otthon kinyúlt pólóban van. Van persze ellentét is, amikor meg kell jelennie valahol és akkor elegánsabb, de akkor is Andira jellemzően inkább minimalista. Nagyon fontos, hogy a színész is jól érezze magát azokban a darabokban, amikben játszania kell, hogy ne váljon le a vászonról egyből. Ebből a szempontból nagyon szerencsés ez a film.

Csak a ruhák kiválasztása, összeszedése másfél hónapot vett igénybe. Egy hétig tartott csak a ruhapróba, volt olyan, akinek 28 jelmeze volt a filmben. A ruhapróbán csak egy szereplőre koncentrálunk, ezért a ruhapróba után még egy hétig tartott, hogy jelenetről jelenetre összenézzük a ruhákat, hogy nehogy kiderüljön, hogy mondjuk egy jelenethez csak kék ruhákat válogattunk, ilyenkor kell variálni.

Jordán Adélt például nagyon jó volt öltöztetni. Ő egy pszichológust játszik a filmben és egy kicsit ilyen bölcsészes a stílusa. A film elején kiábrándult, a pasikban csalódott karaktert alakít, aki olyan vénkisasszonyosan öltözködik. A végén nagyon viszont, mivel összejön a dögös karakterrel és rendeződik az élete, nagyon kinyílik, megmarad a stílusa, de sokkal vagányabb. Az elején még kötött kardigánt visel, a végén meg már csajosabb és szexibb is. Adél nagyon élvezte is, ő szinte minden ruhát meg akart tartani magának, és ez azért ilyenkor nagy öröm, mert eltaláltuk, hogy miben érzi jól magát és közben a filmbéli karakteréhez is passzol.

Ami izgalmas volt még szakmailag, az nyitó jelenet az 1988-as érettségi. A fiatalok, akik eljöttek statisztálni, egyszerűen imádták, nekünk meg jó volt, hiszen ez körülbelül a mi generációnk, úgyhogy néztük az akkor menő zenekarok ruháit, sminkjeit és rengeteg ruhát hoztunk retro üzletekből.

A esküvői jelentben például Benes Anita segített, ő készítette Andi menyasszonyi ruháját, a koszorúslányok ruháját is. Egyébként itt is szempont volt, hogy Hajnal Tímea nem az a habos-babos lány, úgyhogy egy sokkal letisztultabb, de gyönyörű, vízszínű esküvői ruhája lett.

Kattints a videóra és nézd meg a mozi előzetesét:

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói