10 krimi, ami filmben még ütősebb

2020.november.8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A nyomozás, a bűnügyek, a misztérium az egyik legszórakoztatóbb témája könyveknek és filmeknek, sorozatoknak egyaránt. A krimi egy olyan univerzális műfaj, ami kultúrákon, nyelveken, országokon átível, és mindenki kortól, nemtől, hovatartozástól függetlenül ugyanúgy tudja élvezni, mint a következő ember.

Modern nyomozók - 10 vadonatúj izgalmas krimi

Modern nyomozók - 10 vadonatúj izgalmas krimi

Nem véletlen, hogy krimikkel Dunát lehetne rekeszteni, de jó krimikkel annál nehezebben. Szerencsére azonban azokból sincs hiány, és nem véletlen, hogy sok év után is ebben a műfajban például Agatha Christie az egyik etalon. Nos, még nagyon sok zseniális krimiírónk van, akiknek a könyveit csak úgy falni lehet, és az igazán jókból remek filmek is készülnek, amelyek nemcsak méltó feldolgozásai és ábrázolásai lesznek ezeknek a könyveknek, hanem néha előfordul, hogy egyenesen szórakoztatóbbak, lebilincselőbbek, mint maguk a könyvek, aminek a nyomán készültek.

Most olyan krimiket szedtünk ebbe a listába össze, amelyek filmként még nagyobbat ütöttek. De ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene elolvasnod a könyveket is, sőt, lehet, hogy pont miután megnézted a filmet, utána kapsz kedvet hozzá, hogy a regényt is elolvasd. Nekünk ezek a kedvenceink:

A tetovált lány

Stieg Larsson Millenium-triológiája sajnos már halála után jelent meg, de azonnal nemzetközi siker lett, és nem sokkal később meg is jelentek a filmváltozatok regényeiből. A svéd filmeket kritikai elismerés követte, és a hollywoodi feldolgozás sem maradt el, az első könyvet, A tetovált lányt Rooney Mara és Daniel Craig főszereplésével hozták még közelebb a rajongókhoz, amiben egy fiatal lány eltűnése után nyomoz az újságíró (Craig) és a hakker (Mara).

Holtodiglan

David Fincher szenzációs rendezésében érkezett Gillian Flynn pszichológiai thrillerének a filmváltozata Ben Affleck és Rosamund Pike-kal a főszerepben. Az elsőre tökéletesnek tűnő házasságuk hátterében sokkal több áll, mint azt gondolnánk, ezért nem annyira elvetendő az a gondolat, miszerint az egyik napról a másikra eltűnt Amy-t Nick tette el láb alól. Azonban Amy sem olyan ártatlan, mint azt mindenkivel szeretné elhitetni.

Gyilkosság az Orient expresszen

Talán az egyik leghíresebb regénye Agatha Christie-nak, amit számos alkalommal már feldolgoztak, de talán a leglátványosabb és legpazarabb szereposztással eddig Kenneth Branagh tudott előállni, aki nemcsak rendezte, de a főszerepben lévő Poirot nyomozót is maga alakítja.

Felejthetetlen nyomozók a képernyőről - A legjobb detektíves és bűnügyi sorozatok

Felejthetetlen nyomozók a képernyőről - A legjobb detektíves és bűnügyi sorozatok

A lány a vonaton

Paula Hawking sikerregénye alapján készült a film Emily Blunt főszereplésével, amiben egy zavart, elvált nőt alakít, aki egy vonaton ablakában lesz szemtanúja egy sokkoló jelenetnek a régi háza szomszédságában, másnap azonban már nem emlékszik az esetre, csupán az érzésre, hogy valami szörnyű dolog történt. Az eset nyilván nem hagyja nyugodni és elkezd kutakodni a történtek után.

Éles tárgyak

Nemcsak emlékezetes filmek, hanem legalább ennyire sikeres sorozatok is készültek krimikből, mint ahogy Gillian Flynn regénye esetében is történt Amy Adams főszereplésében. Az HBO szériája az első perctől az utolsóig a képernyőre láncol, amiben egy érzelmileg labilis riporter megbomlását nézhetjük végig, ahogy hazatér szülővárosába egy erőszakos gyilkosság történetének felgöngyölítése miatt.

Hatalmas kis hazugságok

Liane Moriarty sikerregénye annyira lebilincselő, hogy az HBO rögtön egy egész sorozatot gyártott belőle rendkívüli szereposztással. Öt nő életének összekapcsolódásának lehetünk szemtanúi, miközben a kirakat mögött szörnyű dolgokra derül fény.

A Da Vinci-kód

Dan Brown krimije akkora port kavart világszerte, hogy nyilvánosan utasították el a könyvet, ami az egész kereszténység alapjait kérdőjelezi meg - de csupán egy regényről van szó. Mindenestre Tom Hanks a nyomozó szimbólumszakértő Langdon szerepében óriási szenzáció volt, így nem véletlenül tért vissza még a két folytatásban is szintén Ron Howard rendezésében.

Viharsziget

Martin Scorsese rendezésében Leonardo DiCaprio főszereplésével igazi hátborzongató filmváltozatot kaptunk Dennis Lehane hasonlóan félelmetes regényéből. Az 50-es évek derekán egy rendőrbírónak jut a feladat, hogy kiderítse mi történt abban a bűnözőknek fenntartott elmegyógyintézetben, ahonnan egy gyilkos megszökött.

A hosszú álom

A filmtörténet egyik referenciafilmjeként számon tartott alkotásban a legendás Humphrey Bogartot és Lauren Bacallt láthatjuk a főszerepben Raymond Chandler első regényének az adaptációjában. A detektív Philip Marlowe-t felbéreli egy gazdag generális, hogy megszabadítsa lányát mindenféle zsarolásoktól, azonban a detektív egy egész krimihálózatot leplez le a család másik lányának a segítségével.

Hideg nyomon

Dennis Lehane regénye alapján társírója volt Ben Affleck a forgatókönyvnek, majd ez lett az első nagyfilmes rendezése, amiben testvérére, Casey Affleckre osztotta a főszerepet. Társával, a szintén nyomozót alakító Michelle Monaghannel együtt nyomoznak egy elrabolt lány után.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője