10 sláger, aminek Budapesten forgatták a klipjét

2020.április.8.

Az elmúlt pár évben egymást érik a nagy filmes produkciónk hazánk, Budapest és Magyarország nagyon vonzó forgatási helyszín lett, aminek rengeteg oka van, például az, hogy a fővárosunk a filmekben egyaránt tud párizsias lenni, de Moszkva is remekül "fekszik" neki.

A filmek mellett sok más videós anyag, például reklám készül nálunk, és bizony zenei klipekből sem állunk rosszul. Van néhány nagyon ismert sláger, amihez Budapesten forgattak videót, és néhány világsztár klipkészítésre érkezett hozzánk. Érdekes módon a 2000-es évek elején, még az igazi filmes invázió előtt jött jó pár sikeres zenész hozzánk klipetforgatni, de persze vannak újabbak is.

Nézzünk pár igazán jó példát:

Michael Jackson: HIStory

A pop királya egy duplaalbummal jelentkezett 1995-ben, majd ezt követően világkörüli turnéra indult. Később kiderült, hogy valójában ez volt az énekes utolsó ilyen sokállomásos koncertsorozata. A lemezt és a turnét egy beharangozó kisfilm vezette fel, amelyet Budapesten forgattak. A fő helyszín a Hősök tere és az akkori Felvonulási tér (ma Ötvenhatosok tere), de felbukkan a Lánchíd és más épületek is egy-egy pillanatra, igaz néha összezavaró, hogy digitálisan jócskán átalakították a kisfilmben a jól ismert tereket.

Madonna: Don´t Cry For Me Argentina

Az Evita című film mellett természetesen a betétdal klipjét is nálunk forgatták. A romantikus balladát nem más írta, mint Andrew Lloyd Webber. Madonna a sikerei csúcsán volt, és ezt a dalát is rongyosra játszották a rádiók, és persze a zenei tévék is.

Sarah Connor: From Sarah With Love

Nem biztos, hogy kapásból sokan emlékeznek erre a dalra, pedig a 2000-es éve elejének egyik legnagyobb európai slágere volt. A német énekesnő sok országban a slágerlisták élére jutott ezzel a balladával, aminek a refrénére valószínűleg mindenki felkapja a fejét, hogy "jé, ezt tényleg ismerem". A klipet a Keleti pályaudvaron forgatták, és az érdekessége, hogy a kisfút alakító Nagy Marcell később a Sorstalanság Köves Gyurijaként lett ismert, ma pedig operatőrként ismert.

The Chemical Brothers: The Boxer

Nem tudjuk, hogy milyen okok vezérelték 2005-ben a The Chemical Brothers-t, hogy nálunk forgassa le a klipjét, de a megvadult kosárlabdát üldöző főhős, amikor kijön a parkolóházból, és a Rákóczi úton találja magát egy "Leárazás" felirat azonnal elárulja, hogy melyik városban is keveredik a szürreális kalandba. Sok helyszín felbukkan, amik közül nem mindent lehet egyértelműen beazonosítani, viszont a piros kocka Lada, vagy a bakelit telefon azért már akkoriban is inkább csak nosztalgiából tűnhettek fel a klipben.

Jovanotti: Mi fido ti te

Olaszországban elég ismert volt annak idején ez a dal. Még 1999-ben lépett fel először a Sziget Fesztiválon az akkor még itthon ismeretlennek számító zenész, de a következő években többször és egyre növekvő hazai tábor előtt járt nálunk az olasz sztár. Úgy tűnik, hogy nem csupán a magyarok lettek fogékonyak Jovanottira, hanem Jovanotti is Budapestre. A Mi fido ti te klipje egy valóságos minifilm Budapestről, amiben még a legendás Sziget-bejárat a K-híd is felbukkan.

Gwen Stefani: Early Winter

Nem állíthatjuk, hogy bombasiker lett volna Gwen Stefani 2007-es balladája, de ennek ellenére mai füllel is egy kifejezetten jó dal. Bár, lehet, hogy csak azért jegyeztük meg annyira, mert a klipjében annak idején első pillanatra ráismertünk a Nyugati pályaudvar épületére, és mindig meg kell lepődnünk rajta, hogy élőben sosem tűnik ennyire impozánsnak, bár ilyen felvételeken látjuk mégis mindig, hogy mennyire gyönyörű is valójában.

10+1 hollywoodi kasszasiker, amit Budapesten forgattak

10+1 hollywoodi kasszasiker, amit Budapesten forgattak

Selena Gomez & The Scene - Round & Round

Tíz éve Selena Gomez még Disney-királynőként kezdett zenei karrierbe, második lemezének húzóslágeréhez Budapesten forgatott videóklipet. A popsztár végigjárja a fővárosunk ikonikus helyszíneit, Halászbástya, Vár, Lánchíd, hogy a kémtörténet végén az Astoria sarokházának a tetején kössön ki Selena Gomez.

Nicky Jam feat. Will Smith & Era Istrefi - Live It Up

Nem állítjuk, hogy minden idők legfergetegesebb slágere ez a dal, de a 2018-as oroszországi foci világbajnokság hivatalos dalaként rengeteget lehetett látni, hallni a 2018-as évben. A klip újra bizonyította, hogy Budapest tökéletes oroszos hangulatot tud varázsolni, legalábbis a paneldzsungel nyilván ezért ilyen hangsúlyos a klipben. Az egyik legkönnyebben beazonosítható helyszín pedig ezúttal is a Sziget Fesztivál legendás bejárata a K-híd.

Ellie Goulding, Diplo, Swae Lee - Close To Me

Ha Selena Gomez klipje egy best of Budapest klip volt, akkor Ellie Goulding videója duplán az. Ebben a klipben már a kezdősnittben nagy betűkkel hirdetik, hogy a klip Budapesten készült, úgyhogy gyorsan végig is pásztázzuk a legfontosabb fővárosi látnivalókat. A videó nagy része a Halászbástyán játszódik, az utolsó képen pedig egy impozáns városképet kapunk: a Gellért-hegyi Szabadság-szobor mögül látjuk a naplementét, és Budapestet. Gyönyörű.

Katy Perry - Firework

Már 1 milliárdnál is több ember látta Katy Perry slágerének videóját, úgyhogy a lenyűgöző éjszakai látkép Budapestről már elég sok embert elvarázsolt. Katy Perry főként két helyszínen, az Astoria szálló tetején, és a Várban a Széchényi könyvtár előtti téren ugrándozik. A látványos és lenyűgöző kliphez aligha lehetett volna impozáns helyszínt találni, mint Budapest.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói