2022 legnagyobb filmes bukásai fájdalmasan nagy veszteséget könyvelhetnek el

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Míg néhány filmnél már előre borítékolható volt, hogy valószínűleg nem fogja megváltani a világot, addig van, aminél tényleg meglepő látni, hogy mennyire nem hozta lázba az embereket. Nézzük, hogy mely filmek okozták a legnagyobb csalódást 2022-ben - nekünk nézőknek, és a stúdióknak anyagilag.

Blacklight
Liam Neeson már nem biztos recept a kasszasikerhez
Fotó: Profimedia

Ahogy közeledik az év vége, úgy vonnak mérleget a nagy stúdiók, hogy melyek voltak azok a filmek, amelyek nagy bevételt hoztak, és melyek azok, amelyek finoman szólva sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Két évvel a világjárvány után és a streaming szolgáltatók térhódítása közepette nincsenek könnyű helyzetben a mozik, de hogy ennyire ne érdekeljék az embereket ezek a filmek, arra nem voltak felkészülve. Arról már írtunk, hogy melyek voltak a legsikeresebb és legtöbb bevételt hozó filmek, de most összeállt a lista a legnagyobb filmes bukásokról.

Amszterdam

Történelmi filmdráma egy kis misztikummal és humorral fűszerezve. David O. Russel a Joy és az Amerikai botrány filmek rendezője hét év után tért vissza, és egy igazi sztárgárdát sikerült összerántania Christian Bale, Anya Taylor-Joy, Taylor Swift, Robert de Niro, Margot Robbie, Rami Malek személyében. Emellett pedig tökéletes időpontra lőtte be a premiert is, hiszen a filmnek a nyitóhétvégén a Lyle a krokodil című animációs filmmel kellett csak versenyeznie. Azt gondolhatnánk, hogy így már borítékolható a siker, de sajnos nem így történt. Már a kritikusokat sem igazán győzte meg a film furcsa, nehezen követhető felépítése, és a valódi mondanivaló hiánya. Úgy tűnik, hogy a közönséget szintén nem nyűgözte le a dolog, és a 80 millió dollárból készült film mindössze 18 millió dollárt hozott az alkotóknak.

Az északi

A kritikusok szerették, a mozirajongók is megnézték, így szó szoros értelemben véve durva lenne bukásként utalni a filmre, mégsem hozta a várt számokat. Jó a szereposztás, jó a forgatókönyv, és a filmre sem lehet panasz, mégis a 90 millió dollárból készült mozi nem lett kasszasiker. Robert Eggers Shakespeare világát és a viking mitológiát összevonva hozta létre ezt a történelmi filmdrámát, ami ugyan lehetséges, hogy több listán is az év filmjei között szerepel majd, de szélesebb körben egyáltalán nem lett népszerű, így a 90 milliós elkészítési költség mindössze kétharmadát hozta vissza.

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya

Nicholas Cage igazi nagyágyú, így mikor kiderült, hogy ő alakítja Tom Gormicant a szatirikus, gúnyos vígjátékban, mindenki úgy gondolta, hogy az biztos, hogy nagyot üt majd. A film egyfajta lázadás, benne megromlott apa-lánya kapcsolat, utalások Cage hullámvasút szerű valódi karrierjére, fegyverkereskedők, emberrablók, CIA-ügynökök, azaz minden, ami a kasszasikerhez kell - gondolná az ember. Azonban hiába az igyekezet, a nézőket mégsem érdekelte a film, így az a 30 millió dolláros költségeket sem tudta behozni. A készítők abban még reménykedhetnek, hogy a streaming szolgáltatóknál nagyobb lesz a siker és megtérül a befektetés, de azért elgondolkodtató, hogy mi vezethetett a bukáshoz. Talán a cím nem volt az igazi...?

2022-ben ezek voltak a legsikeresebb filmek

2022-ben ezek voltak a legsikeresebb filmek

Morbius

Ritka, hogy egy Marvel-film megbukjon, ahogyan az is, hogy egy Jared Leto főszereplésével készült mozi kerüljön ilyen helyzetbe. A vámpíros történet mégsem győzte meg a nézőközönséget, bár azért nem olyan csúfos a veszteség. A film a nyitóhétvégén 39 millió dollárt, globálisan pedig olyan 160 millió dollárt hozott, amivel a gyártási költségek megtérültek. Azonban fájó pont az alkotóknak, hogy a második héten 74 százalékos visszaesést tapasztaltak, ami az eddigi szuperhősös filmek közül a lehető legrosszabb arány.

Sötét múlt

Régebben Liam Neeson plusz egy közepes forgatókönyvvel rendelkező akciófilm garantált út volt a sikerhez, azonban úgy tűnik, hogy ezek az idők már elmúltak. Pedig itt is volt minden: visszavonulását fontolgató FBI-ügynök, gigantikus összeesküvés, akció, váratlan fordulatok, de mindez a közönséget nem hatotta meg. A nyitóhétvége ugyan meghozta a 3,5 millió dolláros nyereséget, de azt követően a film mintha megszűnt volna létezni.

Moonfall

Már a katasztrófafilmekben sem bízhat az ember? A Holnapután vagy a Függetlenség napja idejében még dörzsölhették tenyerüket az alkotók, azonban ez a lelkesedés mostanra csökkenni látszik; vagy legalábbis a Moonfall nem tudott felnőni a feladathoz. Pedig a készítők nagyon bíztak benne; ezt bizonyítja a 150 millió dolláros költségvetés is, mégis a film mindössze 59,1 millió dollárt termelt. Erre jönnek a marketing és egyéb költségek, így a készítőknek összességében véve körülbelül 300 millió dolláros veszteséggel kell számolniuk.

Filmekből sosem elég:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Bridgerton színésznője izgalmas meztelenruhában tündökölt a vörös szőnyegen, mindenkit elbűvölt

A Bridgerton színésznője izgalmas meztelenruhában tündökölt a vörös szőnyegen, mindenkit elbűvölt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)