Aladdint Tom Cruise-ról mintázták - és még 15 hajmeresztő tény a Disney-ről

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Tudtad, hogy létezik olyan mese, aminek elkészítése többe került, mint az Avataré? Ha te is nagy Disney-rajongó vagy, akkor helyezd magad kényelembe, ugyanis olyan kulisszatitkokat gyűjtöttünk össze, melyekről valószínűleg még nem is hallottál.

Tom Cruise és Aladdin olyan, mint két tojás!
Tom Cruise és Aladdin olyan, mint két tojás!
Fotó: Kurt Krieger - Corbis/GettyImages/Disney/Northfoto

Disney-meséken felnőni a legcsodálatosabb dolog, bár az elmúlt években komoly kritika érte őket, különösen a hercegnőket. Gondolj csak az egészen valószerűtlen, szinte már Barbie-szerű ábrázolásukra, vagy arra, mennyire kirekesztő, hogy szinte minden hercegnő fehér bőrű, vékony, gyönyörű, és a happy end az, ha végre feleségül veszi őket a herceg - vagyis még pénzügyi értelemben sem függetlenek.

Rapunzel után szabadon

1901. december 5-én hatalmasat fordult a világ: megszületett minden idők leghíresebb rajzfilmfigurája: Donald kacsa és Mickey egér. A két imádnivaló karaktert a 26 Oscar-díjjal kitüntetett Walt Disney álmodta meg, és az még csak a kezdet volt: pályája során több, mint 50 egész estés rajzfilm készült el a The Walt Disney Company égisze alatt.

Már tűkön ülünk, hogy láthassuk az Avatár legújabb részét, amire egy örökkévalóság óta várunk. Azonban gondoltad volna, hogy az Aranyhaj és a nagy gubanc című egész estés animációs filmet költségesebb volt elkészíteni, mint a kasszasiker Avatárt?

Az Aranyhaj és a nagy gubanc elkészítése hihetetlenül költséges volt
Fotó: 2010 by Walt Disney/Northfoto

És most jöjjön néhány érdekesség a Disney-hercegnőkről

 • Csipkerózsika a legszótlanabb Disney-hercegnő mind közül: mindössze 18 sornyi szöveget kapott. Mondjuk ez nem csoda, mivel a film nagyrészében alszik.
 • Aranyhaj, Csipkerózsika, Merida és Mulan azon szerencsés Disney hercegnők közé tartoznak, akik nem csonka családban nőttek fel.
 • Hamupipőke hercegének nincs konkrét neve, a mesében csak „Prince Charming” néven emlegetik.
 • A Hamupipőke When You Wish Upon A Star című száma megnyerte az Academy Award legeredetibb dala címet.
 • Hófehérke és Jázmin a legfiatalabb Disney-hercegnők: Hófehérke 14, míg Jázmin 15. Még jó, hogy előbbit álmában csókolja meg egy jóval idősebb herceg...
 • Christopher Daniel Barnes mindössze 16 éves volt, amikor Eric herceg hangját kölcsönözte A kis hableányban.
Hamupipőke hercege teljesen anonim
Fotó: Walt Disney Productions/Northfoto

Plusz pár állati jó érdekesség

 • Mickey és Minnie egér szinkronhangjai a való életben is házasok. Ugye, hogy létezik a mesebeli szerelem?
 • Az Oroszlánkirályban szereplő galád nagybácsi, Zordon bizony a karma áldozata. Valószínűleg a Disney sem ölelte keblére, ugyanis a Herkulesben konkrétan szőnyegnek használják.
 • Sajnáljuk, hogy végül nem valósult meg, de az eredeti terv az volt, hogy A Dzsungel könyve mesefilmben szereplő keselyűk hangját a Beatles tagjai adják majd.
 • Ahhoz, hogy Tarzan élethűen tudjon ugrálni a fák között, a készítők egy profi gördeszkásból, Tony Hawk-ból merítettek ihletet.

Dobj el mindent, befutott A kis hableány élőszereplős feldolgozásának első előzetese

Dobj el mindent, befutott A kis hableány élőszereplős feldolgozásának első előzetese

Finomságok a digitális világból

 • A Szörny Rt. animációs film imádott tipegője, Boo eredeti neve Mary, amit a szemfülesek észre is vehetnek az általa készített gyerekrajzon.
 • A Csodacsibe volt az első számítógépes animációs film.
 • A Fel! című nagysikerű animációs filmben 10.285 léggömböt rögzítettek a házhoz. Ha valakinek kipattanna a fejéből, hogy ezt a való életben is megpróbálja, akkor a kísérlethez 25 millió léggömbre lenne szüksége. Mi azon is csodálkozunk, hogy egyáltalán ez lehetséges…
 • A Shrek angol változatában kedvenc ogrénk skót akcentussal beszél. Míg itthon a 2020-ban elhunyt Gesztesi Károly hangján hallhattuk a mesehőst, addig Angliában Mike Myerst bízták meg ezzel a feladattal, aki eleinte kanadai akcentussal beszélt, de végül a skót lett a végleges változat.
A kis Boo igazi neve Mary
Fotó: Disney Pixar/Northfoto

Aladdint Tom Cruise inspirálta

A végére hagytuk a legbizarrabb tényt: Aladdin egy 18 éves, közel-keleti származású srác, aki Agrabah utcáit járja kismajmával, Abuval. Biztos nem hitted volna, de a Disney producerei Tom Cruise-ról mintázták a mesekaraktert. A készítők először a Vissza a jövőbe című film főszereplőjét, Michael J. Fox-ot szerették volna Aladdinnak, de a Herald News szerint a Disney stúdióvezetőjét nem győzték meg a színész ihlette vázlatok, mert nem találta Aladdint elég vonzónak. Mivel Michael kikerült az egyenletből, a Disney-nek másik múzsát kellett találnia. A Diamond in the Rough: The Making of Aladdin című dokumentumfilmből kiderült, hogy míg Aladdint Tom Cruiseról, addig Jázmint Jennifer Connelly-ről mintázták. A készítőket egyébként Tom Top Gunban nyújtott alakítása hengerelte le.

Időzz el még kicsit a mesevilágban:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezt a 3 kérdést kell feltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Ezt a 3 kérdést kell feltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Még nem tudod idén hová menj nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová menj nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)