9 Meryl Streep film, ami egyszerűen kötelező

2022.március.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Aligha találni még egy olyan sztárt, Hollywoodban akit annyira egyöntetűen szeretne a szakma és a közönség is, mint Meryl Streepet. Összesen 21 alkalommal jelölték Oscar-díjra, és háromszor haza is vihette az aranyszobrot. Minden idők egyik legsikeresebb filmszínésze, és ennek csak egyik része, hogy a rengeteg szakmai jelölés és díj, talán még ennél is fontosabb, hogy Meryl Streep tényleg képes a mozikba csábítani a közönséget, és nem csupán szerethető sztár, hanem őt tényleg szeretik is.

Meryl Streep
Meryl Streep
Fotó: Getty Images

A hetvenes években induló színészi karrierje cseppet sem indult simán, a filmezés területén legalábbis biztosan nem. Meryl Streep, akinek egyébként két öccse is színész, eleve színházi karrierről álmodott, és nem is érdekelte a filmezés, egészen addig, amíg nem látta Robert De Nirót a Taxisofőrben. Ez győzte meg róla, hogy kipróbálja magát a vásznon, ami rögtön úgy indult, hogy a King Kong meghallgatásán a film producere egész egyszerűen rondának nevezte a színésznőt. Ez azonban aligha tántoríthatta el, és már az első filmjével komoly feltűnést keltett.

Mára egy egészen elképesztő karriert tudhat maga mögött, csupa-csupa emlékezetes, feledhetetlen alakítással. Igazi ikonná vált, minden kollégája áradozik a szakmai felkészültségéről, arról, hogy minden szerepében képes újat mutatni, és minden szerepére megszállottan készül. Nem egy karakterét változtatta meg a forgatókönyvhöz képest, mert találta elég hitelesnek, így írták át például a Kramer kontra Kramer forgatókönyvét is Meryl Streep meglátásai alapján. Egy ilyen bámulatos pályafutásból nehéz kiválogatni a legemlékezetesebb momentumokat, hiszen eleve a 21 Oscar-jelölés bizonyítja, hogy a színésznőnek három-négy karrierre elegendő csúcspont is kijutott már idáig. Ezeket a filmjeit azonban szerintünk hiba lenne kihagynod:

Kramer kontra Kramer

Alig két évvel az első igazi filmes szerepe után Meryl Streep a korszak egyik sztárjával, Dustin Hoffmannal játszhatott együtt Robert Benton válási drámájában, és rögtön óriási sikert aratott, és hazavihette élete első Oscar-díját. A Kramer kontra Kramer nem véletlenül volt óriási hatással a közönségre.

Kramer kontra Kramer
Fotó: Rexfeatures

Amerikában ez volt az időszak, amikor először kellett komolyan szembenézni azzal, hogy a korábbi családmodell válságba került, egyre több házasság végződött válással, és egyre több gyermek nőtt fel csonka családban. Ez a film letaglózó erővel mutatja be, hogy egy család felbomlása mennyire szélsőséges érzelmeket hoz felszínre, és milyen méltatlan helyzetekbe sodorja a család tagjait. Olyan film, ami nem felhőtlen szórakozást nyújt, de sokáig lehet róla gondolkodni, tényleg elképesztő színészi alakításokkal.

Sophie választása

Igaz, hogy nem feltétlenül gondoljuk, hogy mindenképpen az Oscar-díj egy pályafutásnak a fokmérője, de Meryl Streep esetében aligha vitatható, hogy ezért a filmért bizony kijárt az elismerés. Bevallhatjuk, hogy a pályája első szakaszában a színésznő csupa-csupa súlyos és bizony nyomasztó filmben játszott.

Sophie választása
Fotó: RexFeatues

Talán a leginkább megterhelő ezek közül a Sophie választása, amely egy Brooklynban új életet kezdő lengyel pár, akik túlélték a koncentrációs táborokat és egy fiatal író kapcsolatáról szól. Nem ígérhetjük, hogy egy könnyű film, de annál emlékezetesebb, nagyon sokáig nem engedi el a nézőjét. És annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy Meryl Streep mellett Kevin Kline alakítása is fantasztikus. A színésznő egyébként állítása szerint talán az egész karrierje során ezt a szerepet akarta a legjobban.

Távol Afrikától

Aligha kell bemutatni a filmet, hiszen minden idők egyik legjobb romantikus drámája ez, amely a fantasztikusan tehetséges színésznőt igazi világsztárrá avatta.

Távol Afrikától
Fotó: Rexfeatures

A Távol Afrikától egy varázslatos történet, ami tényleg csak a műfaj nagy klasszikusaihoz mérhető, Denys Finch és Karen közös repülőútja Afrika felett pedig valószínűleg örökké felejthetetlen jelenet a film nézői számára, de a különleges helyszínen játszódó különleges karakterek története bővelkedik az ilyen emlékezetes epizódokban.

Képeslapok a szakadékból

Mindenképpen legalább egy Mike Nichols rendezte film elengedhetetlen egy ilyen összeállításban, hiszen a Diploma előtt, vagy a Nem félünk a farkastól rendezőjének egyik kedvenc színésznője volt Meryl Streep, és vele tervezte az utolsó filmjét is, amelyben Maria Callas szerepét bízta volna rá, de sajnos a rendező halála miatt ez a közös munka nem valósulhatott meg. Nichols és Streep együtt dolgozott a Silkwoodban, a Féltékenységben, vagy a fantasztikus minisorozatban, az Angyalok Amerikában című szériában is együtt dolgoztak.

Képeslapok a szakadék széléről
Fotó: Rexfeatures

A Képeslapok a szakadékból különlegessége, hogy az a Carrie Fisher az írója, aki a Star Wars Leia hercegnőjeként lett világhírű. A színésznő erősen önéletrajzi sztorijában egy sztáranyukája árnyékában élő, problémákkal küszködő másodvonalbeli színésznőt alakít Meryl Streep. Nem véletlenül beszél róla sokszor a színésznő, hogy mekkora szerencséje volt a pályáján, mert elképesztő partnerei voltak, itt is érdemes kiemelni az anyját játszó Shirley MacLaine-t, aki frenetikus a szerepben, ez a film nem szólt túl nagyot, de igazi csemege.

Jól áll neki a halál

Állítólag Meryl Streep pályafutása a kilencvenes években megfeneklett egy kicsit. Mi azonban azt látjuk, hogy végre egyre inkább elkezdték felfedezni a színésznő másik oldalát is. A sok-sok kemény, és drámai szerep után jöttek új műfaji kísérletek. A legszürreálisabb ezek közül a Jól áll neki a halál.

Jól áll neki a halál
Fotó: Rexfeatures

A Forrest Gumpot, és a Vissza a jövőbe trilógiát jegyző rendező, Robert Zemeckis humora kétségkívül nem feltétlenül a legpopulárisabb. Ez a fekete komédia meg aztán tényleg valóságos anarchia elképesztő szereposztással. Lesznek akik utálni fogják, de megesküszünk rá, hogy az egyik legcsodásabb marhaság, amit valaha láttunk!

Az órák

A Mrs. Dalloway nagyon egyedi, és igencsak fantáziadús feldolgozása egy olyan film, amit valószínűleg a nők sokkal jobban szeretnek, mint a férfiak, és a idősebbek sokkal inkább megértenek, mint a fiatalok.

Az órák
Fotó: RexFeatues

A három idősíkon játszódó történet Virgina Woolf élete és híres regénye körül forog, nagyon érzékeny és elgondolkodtató film, és már megint meg kell említeni, hogy újfent elképesztő szereposztásban, hiszen Meryl Streep mellett a két másik idősík főszereplője Nicole Kidman és Julianne Moore. Ez is talán egy kissé megosztó film, de aki ráérez a hangulatára, annak minden bizonnyal nagyon-nagyon kedves filmje lesz.

Ők túl ´csúnyák´ voltak Hollywoodnak, de világsztárok lettek

Ők túl ´csúnyák´ voltak Hollywoodnak, de világsztárok lettek

Az ördög Pradát visel

Az ördög Pradát visel
Fotó: Rexfeatures

Mamma Mia!

Egészen egyszerűen nem igazán érteni, hogy mitől működik ez a film. A romantikus komédia, az apakeresés a varázslatos szigeten a lakodalommal megspékelve abszolút érthető alaphelyzet, de hogy ebből egy musical lesz Abba slágerekkel, az tényleg szinte szürreális ötlet.

Mamma Mia!
Fotó: Rexfeatures

Nem ez a világ legkifinomultabb filmje, de egész biztosan csak azért lett ekkora siker, és ilyen szerethető végül, mert olyan zseniális sztárok játszanak benne, mint Meryl Streep. Igaz tucatszor is nézhető, mindig szórakoztató családi film.

Augusztus Oklahomában

Nem lett igazi klasszikus sikerfilm, pedig az alapjául szolgáló a Broadway-n sikerrel futó színdarab nagyon népszerű volt. Tény, hogy az eredetihez képest a filmes feldolgozás sokkal komorabb lett.

Augusztus Oklahomában
Fotó: Rexfeatures

A történet egy teljesen felbomlóban lévő család életét mutatja be, abban a pillanatban, amikor az anya halálos betegséggel küzd, az apa eltűnik, a lányok pedig csak súlyosbítani tudják a helyzetet. Ha létezik ilyen, akkor ez igazi női film, amiben a nők állnak a központban az ő problémáik, válságaik, útkeresésük alakítja a történetet. Újfent pazar szereplőgárda, és egy újabb olyan film, ami gondolkodásra készteti a nézőjét.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Kulcsár Edina komoly lépésre szánta el magát

Kulcsár Edina komoly lépésre szánta el magát

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)