A nőknek tényleg fahangjuk és botfülük van?

2018.december.7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Képzeljétek el, hogy 1984-ben fordult elő utoljára, hogy a világ legnagyobb hatású lejátszási, eladási listájának, a Billboardnak az év végi összesítésében a Top 10 helyen csak és kizárólag női előadók voltak. Eltelt 23 év, hogy aztán 2017-ben ugyanez legyen a helyzet.

Idén három női előadó is van a Top 10-ben, a legjobb dalok között pedig egyenesen három és fél dalnak van női előadója. Az év albuma a 2017-ben kiadott Reputation Taylor Swifttől, szóval hurrázhatnánk, de a Top 10 album között ezenkívül csak egy nő, Cardi B fért fel.

Még egy kicsit lehangolóbb, hogy a legnagyobb zenei streamszolgáltató, a Spotify év végi összesítése szerint a legnépszerűbb előadók között egy nő sincs. A legtöbbet játszott dalok között egynek sem nő az előadója, a legnépszerűbb zenekarok közül egyiknek sincs női tagja. Igaz, Dua Lipa első lemeze a negyedik helyre ért fel az év leghallgatottabb albumainak listáján.

Melyik híres feminista a lelki társad a horoszkópod szerint?

Melyik híres feminista a lelki társad a horoszkópod szerint?

Milyen következtetéseket vonhatunk le ebből? Szerintünk az angol tudósok ugyan még nem jöttek rá, de a muzikalitás tekintetében a nők az evolúciós létra alacsonyabb fokán állnak, mint a férfiak. Zenei hallásuk fejletlen, hangszálaik pedig csöködtek. Ez nyilván nem igaz. Lehet, hogy egész egyszerűen csak arról van szó, hogy a szórakoztatóipar sok más ágához hasonlóan, a zenében is a férfiak állnak a hierarchia csúcsán. Ők döntenek, például arról, hogy ki kapjon lemezszerződést, ki rendezhessen drága klipet, melyik előadónak a dalát segítsék meg a rádiós rotáció felpörgetésénél. És valahogy mintha jobban bíznának a férfiakban. A dalszerzők és az előadók között is nyomasztó többségben vannak a férfiak.

Csak a díjakat halmozza Dua Lipa, a hallgatottság szempontjában a pasik mögött kullog:

Dua Lipa
Fotó: Getty Images

Vegyük például szemügyre, hogy miként történik meg, hogy a női előadók a futottak még kategóriába kerülnek. A Spotify legnagyobb követőtáborral büszkélkedő lejátszási listája a Today´s Top Hits, amelyet 22 millióan követnek. Hogy, hogy nem az itt elhangzó dalok 85,5%-ának férfi előadója van, míg csupán 45,5%-ában szerepelnek női előadók. Még rosszabb a helyzet az újdonságokat bemutató New Music Friday lejátszási lista esetében, ahol a női előadók már csak 37,2%-ban képviseltetik magukat. A rockcsatorna zenekarainak 86%-át csak férfiak alkotják, és mindössze 9%-ról mondható el, hogy nő a frontembere. Aki tehát rábízza magát a Spotify algoritmusára, az szembesül azzal, hogy popzene a férfiak terepe. És ne legyenek illúzióink, nagyjából ez lehet a helyzet a rádióadók, zenei tévécsatornák esetében is.

Furcsa, hogy valahogy mégis olyan fénytörésben látjuk a dolgokat, mintha a női előadók lennének az igazi nagybetűs popsztárok. Rihanna, Taylor Swift, Beyoncé, vagy az idei évben egyértelműen Dua Lipa, mintha sokkal többet szerepelne a hírekben. De az a hideglelős érzésünk támadt, hogy pusztán csak azért, mert egész egyszerűen a szórakoztatóipar szexuálisan tárgyiasítja őket. Elég lehangoló lehetőség. Több nőt a zeneiparba is! Hátha megjön végre tényleg a nők hangja is!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője