Filmek, melyek gyönyörűen mutatják be az anya-lánya kapcsolatok komplexitását

2022.március.17.

Az elmúlt bő két év mindannyiunknak megváltoztatta az életét, sokan visszakerültek a gyerekkori házba és újraértékelődött a családi kapcsolat, mások pedig hosszú hónapokra elszakadtak a szüleiktől az utazási korlátozások miatt.

Most összeszedtünk 10+1 filmet, amivel az édesanyákat és az anya-szerepet betöltők nőket ünnepeljük, ezeket a filmeket akár együtt, akár közösen online is megnézhetitek, és bár mindegyik történet különböző, egy közös van bennük: a bonyolult, megmagyarázhatatlan és felbonthatatlan elköteleződés előtt tiszteleg, ami egy anya és lánya kapcsolatára jellemző.

Sorozatokban bővelkedünk, melyek hosszasan elemezgetik az anya-lánya kapcsolatokat, elég csak a Szívek szállodájára, a Little Fires Everywhere-re vagy éppen a Grace klinikára gondolni, ahol ha nem is centrális, de nagyon is fontos szerepet tölt be az anya-lánya kapcsolat. De lássuk csak melyek az utóbbi évek legjobb filmjei a témában:

Kisasszonyok (2019)

Louisa May Alcott szeretett regénye alapján korábban már több film is készült, de ezekben az édesanya, Marmie szerepe valahogy mindig a háttérbe szorult. Nem így Greta Gerwig adaptációjában, ahol a jótékony, szeretetteljes anyát nagyon erőteljesen formálja meg Laura Dern. Marmie szabadságot ad a lányainak, kövessék álmaikat és hibázni is hagyja őket, sőt nem fél bevallani nekik, hogy ő sem tökéletes és minden nap megküzd a saját dühével.

Miss Juneteenth (2020)

Channing Godfrey Peoples megható drámájának a központi kapcsolata egy fiatal anya és rosszcsont tini lánya között bontakozik ki. Az anya egy egyetemi ösztöndíj reményében beitatja a lányt egy szépségversenyre, miközben kiadásaik nőnek, a riválisok egyre többen vannak és a szerelmek is egyre bonyolódnak, folyton vitatkoznak a különböző prioritásaikon, de ugyanakkor egyre közelebb is kerülnek egymáshoz.

Enola Holmes (2020)

Egy őrületes rejtély, amiben egy fiatal lány excentrikus édesanyja titokzatos eltűnése utána kutat. Harry Bradbeer fejlődéstörténetében Millie Bobby Brown alakítja a címszereplő tinédzser detektívet, Sherlock Holmes húgát. Helena Bonham Carter alakítja az anyát, egy szüfrazsett, aki hirtelen eltűnik, de egy sor nyomot hagy maga után. Enolát édesanyja szelleme tereli az úton az igazság felé, a szabadelvű anya azonban nem mulasztotta el még előtte megtanítani lányát íjazni, sakkozni és dzsúdzsucúzni, valamint a szabadság fontosságára.

Képeslapok a szakadékból (1990)

Carrie Fisher saját félig-meddig önéletrajzi regénye alapján írta a forgatókönyvét ennek a történetnek, amiben a Debbie Reynolds-ra hajazó anya szerepében Shirley MacLaine-t, Carrie ihletésű Suzanne szerepében pedig Meryl Streepet láthatjuk. Mindketten függőségekkel küzdenek és Hollywoodban próbálnak fennmaradni bonyolult viszonyaik mellett.

Lady Bird (2017)

A Lady Bird sok történetet mesél el, de a középpontjában egy bonyolult anya-lánya kapcsolat áll. Ahogy a való életben is lenni szokott ők is másodpercek alatt váltanak az ellenségekből a legjobb barátnőkbe át. Nem hiába jelölték több Oscarral is ezt a filmet, hiszen talán még soha korábban nem láttunk ennyire valósághű, fájdalmas és szerethető anya-lánya viszonyt még a képernyőn.

Acélmagnóliák (1989)

Az Acélmagnóliák egy női közösség és szoros barátság története, de a középpontjában Shelby és édesanyja, M'Lynn története áll. Rengeteg vicces kapcsolat van ebben a filmben, de egyik sem annyira megható, mint Shelby és édesanyja viszonya, mely megmutatja, hogy egy anya mit meg nem mer tenni lánya egészsége és életben tartása érdekében.

Mamma Mia! (2008) és Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (2018)

Mindkét film Donna és lánya szoros kapcsolatáról szól, teljesen függetlenül attól, hogy ki Sophie édesapja, ahogy ez az első film története is. A második rész pedig csak alátámasztja felbonthatatlan elköteleződésüket egymás iránt, az ABBA dalok és a gyönyörű görög vidék pedig csak egy plusz.

Kisanyám - Avagy mostantól minden más (2004)

Ez az a film, amit minden családnak ajánlunk, akik örökbe fogadtak, akiknek saját gyerekük van, akik nevelnek és mindenki más. Amiután Helen testvére és férje meghalnak, a három gyereküket rá bízzák, meg kell tanulnia hirtelen anyának lenni a vadócsága ellenére.

Édesek és mostohák (1988)

Ebben a filmben Susan Sarandon és Julia Roberts is anyaszerepben láthatók, ugyanazoknak a gyerekeknek. A film az anya és lánya, a nevelő anya és örökbefogadott lánya, de legfőképp az ex és az új feleség közötti kapcsolatot ünnepli. Amint ez a film is bizonyítja, nincs rá recept, hogy milyennek is kell kinéznie egy családnak, mindegyik ugyanis más.

Dumplin' - Így kerek az élet (2018)

Egy film arról, miként tanulja meg egy anya és a lánya, hogy tiszteljék egymást, és mindezt Dolly Parton zenéire. Bár mindannyiunk fejében valószínű megfordult már a gondolat, hogy bárcsak Jennifer Aniston lenne az anyánk, testvérünk, barátnőnk, ez a film bizonyítja, hogy nem minden arany, ami fénylik. Bár ez az anya-lánya páros úgy tűnik, mintha abszolút nem értené meg egymást, a szeretet közöttük érezhető, és egy szépségverseny, pár transzvesztita és egy kis varázslat mindent megold.

Ez is érdekelhet

Magyar tervezők bemutatója a naplementében - Programajánló

Magyar tervezők bemutatója a naplementében - Programajánló

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját