Ma van a barátság világnapja! Íme 5 kedvenc könyvünk, ami barátokról szól

2021.július.30.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A barátaink a választott családunk, lelkes támogatóink és legnagyobb bizalmasaink. De mint minden emberi kapcsolat, a barátságok is sokszínűek, megélnek mélypontokat és inspiráló csúcsokat is. Most összeszedtük az öt legjobb és legizgalmasabb barátságról szóló könyvet, amelyek tökéletesen be tudják mutatni a baráti kapcsolatok összes árnyalatát. Te melyiket olvastad már?

Ma van a barátság világnapja! Íme 5 kedvenc könyvünk, ami barátokról szól
Fotó: Gettyimages.com

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

A tetralógia első könyvének megjelenése után egy pillanat alatt milliók váltak Ferrante-rajongókká. Lila és Elena, a két nápolyi barátnő komplex kapcsolatát bemutató történet nemcsak időtálló, de a velejéig emberi. Ha valaki szívesen olvasna olyan barátságról, aminek nem csak a szép és gyermeki oldala van bemutatva, annak kötelező beszereznie Ferrante könyveit.

Szabó Magda: Az ajtó

Egy igazi klasszikus, az egyik legzseniálisabb magyar írótól. A világhírű könyvben két nagyon különböző felnőtt nő kibontakozó barátságát, kötődését követjük. Szabó olyan kérdéseket boncolgat Magdán és Emerencen keresztül, mint a korának társadalmi osztálykülönbségei, a féltett titkok megosztása, a fő mozgatórugó pedig a főszereplők között húzódó kimondatlan erőellentét, ami gyorsan átfordulhat szeretetből gyűlöletbe – és fordítva.

Margaret Atwood: Macskaszem

Atwood, a női sorsok és lázadás mindenkori mestere, a Macskaszem című regényében a meghatározó gyerekkori barátságokkal foglalkozik. Már felnőtt festőként emlékezik vissza Elaine az évekkel ezelőtti barátaira, majd az emlékei és traumáin keresztül próbálja megfejteni a jelenét. Identitáskeresés, hús-vér valóság, tűpontos női szemszög: a Szolgálólány meséjének írója hozza a kötelezőt, és vele együtt a megunhatatlant is.

Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva: Damaszt és paprikás csirke

Két fantasztikus kortárs író barátságából született a Damaszt és paprikás csirke: félig novelláskötet, félig recepteskönyv, de teljes egészében szórakoztató és nagyon személyes írás. A gasztronovellás kötetben Péterfy-Novák és Szentesi olyan közel enged magukhoz, mintha csak együtt ebédelnénk és beszélnénk az ételekről, anekdotákról, az élet nagy dolgairól. A magával ragadó történetekhez pedig isteni receptek társulnak: mindenmentes, indiai, vagy hagyományos családi ételeket készíthetünk el a két író bennfentes tippjeivel.

Ann Napolitano: Ezüst madarak

Bár az Ezüst madarak egy megrázó tragédiával kezdődik, a végére mégis egy csodálatos és szívmelengető történet kerekedik ki belőle. A tizenéves Edward olyan helyzetbe kerül, hogy mindenki segíteni akar neki, mégse képes rá senki – egészen addig, ameddig össze nem barátkozik a szomszédjával. Onnantól már nem magányos a gyász, és Edward is esélyt kap, hogy megéljen egy boldogabb életet. Napolitano sallang és prédikáció nélküli regényében nagy igazságokat fogalmaz meg, de a legfontosabb talán mégis ez: a legsötétebb perceinkben mindig megmutatkozik, kire számíthatunk, és ha nagyon nagy szerencsénk van, ott egy legjobb barát.

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője