„Láttuk Taylor Swiftet is, de vele nem beszéltünk" - Az MTV EMA nyertes Carson Coma mesélt a díjátadóról

Az idei MTV EMA díjátadóján a legtöbb elismerést Taylor Swift zsebelte be, azonban magyar zenekar is színpadra lépett. A 2022-es gálán a Carson Coma vehette át a legjobb magyar előadó díját, velük beszélgettünk.

„Láttuk Taylor Swiftet is, de vele nem beszéltünk" - Az MTV EMA nyertes Carson Coma mesélt a díjátadóról
Fotó: Kate Green/Stringer/Getty Images

A zenekarból Fekete Giorgio mesélt a GLAMOUR.hu-nak a díjátadóról, a buliról, jófej sztárokról és Düsseldorfról, valamint a jövőbeli terveikről.

Haza is hozhattátok a díjat, vagy várni kell rá, mint a Grammy-nél?

Sajnos várni kell rá, azt egyelőre nem tudjuk, mennyit, de van már tervünk, hogy hova tesszük, ez viszont egyelőre titok.

Mikor derült ki, hogy ti nyertetek, és mennyire volt nehéz magatokban tartani?

Nem sokkal az átadó előtt tudtuk meg, tulajdonképpen néhány nappal korábban szóltak, hogy nagyon valószínű, és tervezzük úgy a programunkat, hogy lehet, hogy utazunk. Hivatalosan szerda este derült ki, és vasárnap utaztunk is. Úgy tudom, nagyon szoros volt a vége köztünk és Beton.Hofi között, akit innen is nagyon sok szeretettel üdvözlök, és ő is teljes mértékben megérdemelte volna a díjat. Nagyon menő volt a többi jelölt is.

Magyar díjazott is színpadra lépett az MTV EMA-n, Taylor Swift továbbra is verhetetlen

Milyen volt a díjátadó? Voltak olyan produkciók, amiket kifejezetten vártatok?

A legeslegjobban a Gorillaz Thundercattel közös fellépése volt, de lemaradtunk róla, mert az szombat este volt, mi pedig akkor még Debrecenben játszottunk. Élőben a helyszínen Stormzy előadása volt a legjobb, nagyon tetszett az a soulos, lassú dal, amit előadott.

Találkoztunk néhány szó szoros értelemben vett szupersztárral, mint Damon Albarn a Gorillazból, vagy Thundercat meg Stormzy, de velük csak néhány szót beszéltünk. Főleg Albarn volt nagyon jófej és nyitott. Kicsit fanboynak éreztük magunkat, amikor megláttuk őt vagy Thundercatet. Láttuk Taylor Swiftet is, de vele nem beszéltünk, meg megismerkedtünk egy nagyon-nagyon jófej holland elektronikus zenekarral, akik különösen vicces arcok voltak. Mi azért egy ilyen jellegű rendezvényről kilógunk, és ők is pont ugyanilyenek voltak, így ők is végig szórakozták az egészet.

Thundercat végre találkozhatott Bóna Zsomborral a Carson Coma zenekarból.
Fotó: Carson Coma

Egyébként voltunk már jelölve a díjra, de nagyon örülök annak, hogy most nyertük meg. Azt tudom, hogy amikor jelöltek voltunk korábban, akkor Dzsúdló nyert, tavaly Budapesten volt a díjátadó, akkor Azariah, és klassz, hogy most pedig mi. Tavaly voltam a pesti díjátadón is, és nagyon tetszett, de most mennyivel királyabb már, hogy elutazhattunk Düsseldorfba.

A budapestihez képest mennyire volt másabb?

Nagyon érdekes és tanulságos egy ilyen showban látni azt élőben, hogy milyen gyorsan szerelnek át, és mennyire kihasználják az egész arénát. Tavaly Budapesten a közönségben voltam, most meg nagyon kényelmes helyen, egy pódiumon ültünk kedves emberekkel, minden reklámszünetben hozták, amit szerettünk volna.

Európai díjátadó, de mégis Taylor Swift tarolt. Fontos szerintetek egyáltalán, hogy honnan jön egy zenekar, vagy mégis jobb lenne azért, ha az európai előadók kerülnének itt előtérbe?

Ezen én is gondolkoztam, hogy kicsit furcsa, de fogalmam sincs, hogy működik ez az egész a színfalak mögött. Nem tudom, nagyon amatőrnek érzem még magunkat ehhez, és azt mondanám, hogy tapasztalatlanság bájos szemüvegén keresztül néztük, hogy ez meg az mennyire király.

Fotó: Dave Hogan/MTV/Getty Images

Egy ilyen díj mennyire segítheti a nemzetközi ismertséget? Cél egyáltalán számotokra külföld?

Egy olyan zenekarnál, mint a holland haverjaink, akik eleve külföldben gondolkoznak, sokat jelenthet. Nálunk egyelőre nincs még igazán előtérben külföld, de remek emberekkel ismerkedtünk meg különböző országokból, az eseményen és az afterpartyn is. Ha mi egy eleve külföldre lövő produkció lennénk, akkor szuper lenne a hollandokkal valami közös, bár nem vagyok biztos abban, hogy annyira nagyon hasonló zenei műfajt képviselünk, de ez mindegy is, hiszen alapvetően emberek játszanak fiataloknak, akik szeretik a zenét. Most lett egy csomó kapcsolatunk, aztán ha majd úgy érezzük, akkor nyomjuk.

Azt írtátok, hogy sosem utaztatok még így egy együtt nyugatra. Fogtok még? Milyen volt a közös kiruccanás?

Sosem utaztunk még úgy együtt külföldre, hogy nem volt koncert, de izgalmas volt. Voltak olyan tagok, akik most jártak először Németországban, és jó élmény volt, úgyhogy fogunk még együtt utazni, csak nagyon nehéz időt találni a sok zenélés mellett.

Kortárs írókat és zenészeket kérdeztünk a kedvenc költőnőikről és versesköteteikről a Költészet napján

Most, hogy megjártátok Düsseldorfot, mit ajánlanátok, mit érdemes megnézni?

Legfőképpen a Ralf Hitsville lemezboltot ajánlanám, ahol fájdalmas mennyiségű eurót hagytunk ott. Düsseldorf nagyon szép hely, van egy mesés kis sétánya a Rajna partján. Sok jó hely van ott, csak viszonylag kevés időt voltunk, de szerintem még visszautazom majd oda. Meg Bálint (Kun Bálint, billentyűs - a szerk.) ott született Aachenben, úgyhogy ő jobban tisztában volt a környékkel. Tök jó lett volna visszautazni és megnézni, hol született, de erre nem volt idő.

Már csak azért sem, mert közben megy a turnétok...

Igen, főleg még decemberben fogunk koncertezni néhányat. Volt egy koncertünk Budapesten, ahol olyan dalokat játszottunk, amiket nem szoktunk, és ez annyira jól sikerült, hogy úgy voltunk vele, próbáljuk ki újra, mert az volt a koncepció, hogy egy ilyen koncert lesz, de arra hamar elmentek a jegyek, és sokan nem fértek be. Lesz a Müpában is két koncertünk fúvósokkal, de arra is elfogyott már az összes jegy. Most voltunk helyszíni bejáráson, és az nagyon izgalmas koncert lesz. Most állítjuk össze a hangszerelést, és a zene alapjai továbbra is mi maradunk, csak mint egy tortára a díszítés, úgy egészítik majd ki a zenénket a fúvósok. Decemberben próbálunk majd először a Budapest Orchestra Project fúvószenekar tagjaival, és biztos vagyok benne, hogy nagyon izgalmas lesz, várjuk már nagyon.

Olvass még több zenei cikket!

Ez is érdekelhet

Csillagjegyek, akiknek fontosabb a szex, mint a szerelem

Csillagjegyek, akiknek fontosabb a szex, mint a szerelem

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói