Szorongsz? A mentális jóllétedhez is hozzájárulhat a zene

2022.augusztus.12.

Tudtad, hogy sok dologban segíthet a zene? Erre mostanában különösen érdemes odafigyelni, hiszen időnként mindenkit elural a stressz vagy a motiválatlanság, főleg, ha a csodás nyári napok az irodában vagy a home office-ban telnek – ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy hallgatni kezded a kedvenc dalaidat! A zenének köszönhetően ugyanis nem csak jól szórakozol, de akár javíthatsz is a teljesítményedet, enyhítheted a szorongást és csökkentheted a stresszt is.

Ha szorongsz, nyugtalan vagy, egy jól összeállított playlist sokat segíthet! Érdemes dolgozni az egyedi zenei listáidon!
Ha szorongsz, nyugtalan vagy, egy jól összeállított playlist sokat segíthet! Érdemes dolgozni az egyedi zenei listáidon!
Fotó: Getty Images

Az LG gyűjtötte össze, hogyan hathat az életedre a zene:

Kognitív teljesítmény

Ha éppen nem tudsz koncentrálni a munkára, nyugodtan vedd elő a fülhallgatót: egy finn tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a vidám zene növeli a feldolgozási sebességet, a memória teljesítményén pedig a tempósabb és lassabb dalok javítanak. Legközelebb, ha kell egy kis mentális lendület, az összetettebb számok helyett válassz inkább instrumentális dalokat – ezek kevésbé terelik majd el a figyelmedet. Segítheti a koncentrálást egy headset-funkciós in-ear, azaz fülbe helyezhető fülhallgató, hiszen ezek még a zajos irodai környezetben is kizárják a külső hangokat.

Jobb közérzet

Rossz kedv esetén is segíthetnek a dallamok – de nem mindegy, milyenek! A gyors ritmusú zenék mozgásba hozzák a testünket és az agyunkat, segítségükkel pedig jobban élvezhetjük az előttünk álló feladatokat. A legerősebb hangulatjavító hatása érdekes módon egy kutatás szerint a klasszikus és az ambient stílusú zenéknek van, míg a metál és elektronikus zene pont ellenkezőleg hat ránk. Mindez persze függ az egyéni zenei ízlésünktől is, mindenesetre érdemes tudatosan használnod a zenét, ha jobban akarjuk érezni magunkat.

A digitális detox a jövő! Te bevezetted már?

Stresszcsökkentés

A modern, rohanó életmódunkból fakadó krónikus stressz hosszú távon az egészségünkre is hatással lehet. Épp ezért, ha valamilyen stresszhelyzetben úgy érezzük, nem tudunk megnyugodni, kapcsoljunk be egy kis nyugtató zenét, például lassú jazzt. Egy kutatás eredményei szerint a zenehallgatás hatással van az emberi test által adott stresszválaszra, különösen az autonóm idegrendszerre – így azok, akik zenét hallgatnak, gyorsabban megnyugodnak.

A szorongás nemcsak mentálisan befolyásolhat - 10 fizikai tünet, amelyről felismerheted

Depresszió és szorongás

A zeneterápia bizony bevált módja a depresszió és szorongás csökkentésének. Ha szeretnéd megtapasztalni a pozitív hatásait, próbáld ki az úgynevezett mély vagy aktív zenehallgatás módszerét: helyezkedj el kényelmesen, koncentrálj csak a dallamokra és készíts jegyzeteket az érzéseidről, emlékeidről, tested reakcióiról. Figyeld meg, ahogyan figyelmed megragadják a zene apró részletei – ez az elmélyülés ugyanis segíthet abban, hogy a saját lelki állapotaidra is érzékenyebben reflektálj.

Memória és tanulás

Ha kifejezetten agytornára vágysz, hallgass új slágereket: miközben a már ismert és kedvelt zenék hallgatása növeli a dopaminszintünket, az új számok megtornáztatják az agyat és új idegpályákat építenek, így maximalizálják a tanulási képességeket. A dalok hatására az agyunk különféle, az adott hangokhoz kapcsolódó érzelmeket, emlékeket és gondolatokat aktivál, amelyek hosszú távon pozitívan hatnak mentális egészségünkre, így pedig gyorsabb tanulást és fókuszálást eredményeznek.

Ez is érdekelhet

Miért lett a péniszfotó az új vörös rózsa, és mégis mit várnak érte cserébe?

Miért lett a péniszfotó az új vörös rózsa, és mégis mit várnak érte cserébe?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói