Divat a roma

2015.április.9.

A nemzetközi roma nap alkalmából egy nagy önkéntes civil összefogás keretén belül ismert színésznők mutatták be a Romani Design roma motívumok ihlette egyedi divatkollekcióját.

Gryllus Dorka és a tervező, Varga Erika
Gryllus Dorka és a tervező, Varga Erika

A Romani Design divatcég és tervezőnője, Varga Erika nem ismeretlen a GLAMOUR olvasóinak, hiszen 2012-ben az egyetlen nem interaktív díjat, Az év hősnője díjat Erika vihette haza. Mi már régóta figyeljük a tevékenységét és nagyon sokra becsüljük, nagyon fontosnak tartjuk.

Április 8-án a nemzetközi roma napot ünnepeljük. Negyvennégy éve ezen a napon tartották Londonban a romák első világkongresszusát, ez az esemény rendkívüli jelentőséggel bír a cigányság történetében. Itt fogadták el a cigány nép szimbólumait, zászlaját, himnuszát és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet. A nemzetközi roma nap alkalmából a Roma Sajtóközpont rendhagyó programokkal készült Budapesten, szerte az egész városban és több vidéki településen. A program részeként a Romani Design divatstúdió rendhagyó divatbemutatót tartott az Akvárium Klubban.

A Varga Erika által 2010-ben alapított divatstúdió nem hagyományos eszközökkel vagy bevett sémákkal küzd a romákat érintő negatív diszkrimináció ellen. A Romani Design egy történetet mesél el a divat segítségével, színpompás dizájner ruháin és kiegészítőin keresztül mutatja be a roma kultúrát, annak sokrétűségét, szépségeit, szerethetőségét.

A különleges bemutató egy átfogó civil együttműködés keretében valósult meg, amelyhez neves magyar színésznők is csatlakoztak. A "My Identity-My Freedom" fantázianevet viselő Romani Design kollekciót Gryllus Dorka, Kiss Diána Magdolna, Láng Annamária, Ónodi Eszter, Pető Kata, Szabó Vera, Sághy Tímea, illetve az Örkény színház színészei: Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella és Kerekes Éva mutatta be a közönségnek.

Ez is érdekelhet

Szemrángás: Mi lehet az oka?

Szemrángás: Mi lehet az oka?

Divat Shoppingtipp

Bújj paplanba! A szezon aduásza a steppelt kabát, mutatjuk a 10 legjobb darabot!

Bújj paplanba! A szezon aduásza a steppelt kabát, mutatjuk a 10 legjobb darabot!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma legyél szeretetteljes - Október 21.

Napi horoszkóp: Ma legyél szeretetteljes - Október 21.