Divatrajongók kedvenc Oscar-díja: hihetetlen nyerőszériák, magyar díjazott, gyönyörű ruhák

2016.február.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Először a 21. díjkiosztón, 1949-ben szerepelt a jelmeztervezői kategória. Ikonikussá vált filmek és számunkra szinte ismeretlen, győztes dizájnerek – így lehetne összegezni a vonatkozó Oscarok történetét. Pedig sok érdekességet rejt ez a kategória: például van a tervezők közt, aki nyolc(!) díjat nyert, és van magyar is.

Edith Head igazi klasszikus, feltétlenül vele kell kezdenünk a sort. Az amerikai tervezőnőt 35-ször jelölték a jelmeztervezői díjra, nyolc alkalommal meg is kapta. Evvel minden idők rekordere a jelölések számát és az elnyert szobrokat illetően is.

Egyik díjazott filmje volt az Egy hely a nap alatt (1951). Az akkor még darázsderekú Elizabeth Taylornak tervezett pazar estélyi ruhája már a rajzon is gyönyörű volt, és fantasztikusan állt a színésznőnek a valóságban is. Taylornak egyébként civilben is tervezett ruhákat.

római vakáció, audrey hepburn, edith head, oscar, jelmez

Edith a Római vakációval (1953) is Oscart nyert. Kapcsolata a főszereplő Audrey Hepburnnel több filmen át tartott. A film álruhás hercegnőjének ruhadarabjai a fiatal nők körében hamar divatosak lettek. (Nyilván nem elsősorban a hercegnői nagyestélyi, hanem a sikkes szoknya-blúz kombinációk.)

Audrey Hepburn, Givenchy, Sabrina, edith head, oscar, oscar-díj, jelmez

Lenyűgöző életművében azért van egy folt: a Sabrina (1954) híres jelmezeinek nagy részét igazából Hubert de Givenchy tervezte, ezeket a forgatáshoz Head csak átalakította és Audrey Hepburn alakjára igazította. Givenchy neve végül nem szerepelt a stáblistán, így Edith, mint vezető jelmeztervező, egyedül kapott Oscart, pedig a francia dizájnerrel megosztva lett volna igazságos.

Paul Newman, nagy balhé, oscar, oscar díj, edith head, jelmez

A nagy balhé című filmért (1973) kapta utolsó, nyolcadik Oscarját. Ez volt a kedvenc díja, mert nem a "szokásos" női filmruhatárért, hanem férfi jelmezekért kapta. A vagány öltönyöket és kalapokat Paul Newman, Robert Redford és Robert Shaw viselte a filmben.

Marcel Vertès, azaz Vértes Marcell igencsak sokoldalú magyar festő-grafikus-illusztrátor-berendező-jelmeztervező volt, aki Párizsban, New Yorkban, majd ismét Párizsban élt és alkotott.

gábor zsazsa, jelmeztervező, vértes marcell, moulin rouge, oscar díj, magyar oscar

Vértest csak egyszer jelölték a jelmeztervezői díjra, és meg is nyerte a Moulin Rouge-zsal 1952-ben. Egyébként a filmért végül két Oscart kapott, mert látványtervezőként is felkerült a jelöltlistára és ott is győzött. A film főszereplője szintén magyar volt: a hollywoodi híresség, Gábor ZsaZsa.

Orry-Kelly ausztrál-amerikai tervező rengeteg, azóta klasszikussá lett hollywoodi filmben dolgozott, ilyen például a Máltai sólyom vagy a Casablanca. Háromszor is megkapta jól szabott jelmezeiért a díjat. Arról volt híres, hogy kitűnően tudta öltöztetni a problémás alakú sztárokat, sokan fordultak hozzá magánemberként is.

van aki forrón szereti, marilyn monroe, oscar díj, jelmez, orry kelly

Harmadik Oscarját a Van, aki forrón szereti (1959) című Billy Wilder komédiával érdemelte ki. Van, aki még nem látta? Nem hisszük. :) Marilyn Monroe alakjával ugye nem volt a tervezőnek semmi gondja: isteni formáit áramvonalasan követő, szexi darabokat adott rá. Jack Lemmon és Tony Curtis csinos férfiból hihető nővé varázslása viszont már kimerítette a problémás kategóriát, de Orry-Kelly ezt is parádésan megoldotta.

Az angol Sir Cecil Beaton az 1930-as években divatfotóiról volt híres, képeit brit, az amerikai Vogue és a Vanity Fair jelentette meg. A második világháború idején hadi fotós lett belőle. A világégés után díszlet- és jelmeztervezéssel is kezdett foglalkozni. Őt egy világhírű, ikonikus musicalfilm miatt kell bevennünk a listánkba.

my fair lady, cecil beaton, oscar díj, jelmez, musical, audrey hepburn

Ez a magyar származású George Cukor filmje, a My Fair Lady (1964), Audrey Hepburn főszereplésével és emlékezetesen jó ruhákkal. Beaton elnyerte érte második jelmeztervezői Oscarját. (Az elsőt szintén egy musicalért, a Gigiért kapta 1958-ban.)

Piero Gherardi olasz jelmez- és látványtervező nevét kevesen ismerik, de fogadjunk, hogy a munkáit már ti is megcsodáltátok. Federico Fellini leghíresebb filmjeihez ő tervezte ugyanis a jelmezeket, és kettőért Oscar-díjat is kapott. Fellini nemcsak jól kitalált öltözékek miatt szeretett vele dolgozni, hanem azért is, mert kitűnő helyszíneket talált, és a látványtervezéshez is értett.

gherardi, fellini, dolce vita, édes élet, anita ekberg, jelmez, oscar díj

Az Édes élet (1961) ikonikus film. Olasz címe mára "dolcsevita" formában sokszor használt köznév lett nálunk, és a szexi Anita Ekbergről is tudni szokták, hogy a filmben (figyelemreméltóan előnyös) estélyit viselve belegázolt a római Trevi-kútba. A másik film, amiért Gherardi megkapta a díjat a 8½. Nem volt kispályás.

A közelmúltat és a jelent nézve két nagyon sikeres jelmeztervező emelkedik ki a színvonalas mezőnyből, mindketten nők. Az amerikai Colleen Atwoodot 11-szer jelölték, és eddig 3 Oscart vihetett haza. Ő egyébként tervezett fellépő ruhákat a Ringling és a Barnum cirkusz művészeinek is. Első két Oscar-díját a Chicagóért (2002) és az Egy gésa emlékirataiért (2005) kapta.

collin atwood, alice csodaországban, oscar, oscar díj, jelmez

Harmadik nyertes filmje, az Alice Csodaországban (2010) vegyes technikával készült: valós díszleteket, élő szereplőket és 3D-s animációs jeleneteket kombináltak össze. Emiatt egyáltalán nem volt könnyű olyan jelmezeket tervezni, amelyek összefogják és Lewis Carrollt idéző stílusban jelenítik meg a teljes – élő és animált – szereplőgárdát.

A brit Sandy Powell már 12 Oscar jelöléssel dicsekedhet, ebből hármat díjra váltott. Az idei díjkiosztón duplán izgulhat, mert két filmjéért is jelölték: benne van az ötben a Cinderella és a Carol is.

Első Oscarját a Szerelmes Shakespeare jelmezeiért kapta. Az Erzsébet-kori öltözékeknél nem tudott volna túlzásokba esni, mert az akkori elegáns ruházat valósága a fennmaradt festmények tanúsága szerint felülmúlja a fantáziát. Különösen Erzsébet királynő esetében, akiről tudni lehet, hogy igazi ruharajongó volt, így a filmben is extrém, díszes öltözéket kapott.

szerelmes shakespeare, sandy powell, oscar, oscar díj

Utána az Aviátorban (2004) öltöztette Leonardo DiCapriót, Cate Blanchettet, Kate Beckinsale-t és a többi sztárt olyan elegáns, korhű ruhákba, hogy az Oscart ért. Utoljára Az ifjú Viktória királynővel (2009) nyert. Vajon idén is hazavihet egy újabb szobrocskát a gáláról?

R. Kovács Anna

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Gólyahír, babát vár a gyönyörű magyar modell: Axente Vanessa mesés fotóval jelentette be a baba érkezését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője