Exkluzív: A Trónok harca Ser Davosával találkoztunk az új sorozatának bemutatóján

2019.május.27.

A Géniusz, a Mars és a Free Solo után itt a National Geographic legújabb nagy dobása, a Halálzóna: Ebola, a gyilkos vírus, eredeti címén a The Hot Zone. A Nat Geo-nak ezúttal is sikerült kitűnő színészi gárdát összeválogatnia a hidegrázós mini-sorozathoz és a stúdió ehhez méltóan, látványos vörös (azaz sárga) szőnyeges premiervetítést szervezett Los Angelesben. A téma félelmetes, a történet bármikor megismétlődhet a való világban. Akkor most kell-e rettegnünk...? Ott jártunk a premieren és erre is kerestük a válaszokat.

Exkluzív: A Trónok harca Ser Davosával találkoztunk az új sorozatának bemutatóján
Fotó: NatGeo

Szöveg: Vida Virág

A Halálzóna olyan témát vesz elő, ami tulajdonképpen bármelyik pillanatban lecsaphat az emberiségre: egy mutálódó vírus a civilizációba való kiszabadulásának és gyors terjedésének szerencsés kimenetelű történetét dolgozza fel. Rideg valóságában mutatja meg - amit talán 1989-ben, az ebola New York-i megjelenésekor senki nem sejtett-, hogy csupán egy vékony hajszálon múlt egy nagyon súlyos, az emberiséget keményen megtizedelő világjárvány kirobbanása. Hála a profi New York-i kutatócsoportnak sikerült idejében felismerni a vírust és időben megfékezni a terjedését. Ha ez nem így történt volna, akkor valószínűleg ezt a premiert sem tartják meg...

"A gyilkos kór ugyanis 90%-os halálozási rátát mutatott és aki megfertőződött, az szörnyű kínok közt, két hét alatt távozott az élők sorából. "

És ez nem sci-fi - három évtizede ez a kegyetlen valóság volt. Néhány évvel később egy bátor író, Richard Preston zászlajára tűzte a gyors feledésre ítélt témát és bátorságát siker koronázta. A The Hot Zone címen megjelent regénye rendre felugrott az amerikai bestseller listák tetejére 1995-ben. De mintha a filmvilág nem akart volna reagálni, akkor nem készült a regényből filmes feldolgozás, sorozatterv sem lett belőle, így szépen lassan feledésbe merült a téma. Egészen mostanáig, amikor a Nat Geo meglátta a potenciát a történetben és elővette Preston könyvét, hogy azonos címen, egy nagyon izgalmas, hátborzongató minisorozatot készítsen belőle.

Halálzóna
Fotó: NatGeo

Egy kivételével a sorozat minden főszereplője megjelent a teltházas bemutatón az Amerikai Filmakadémia impozáns, Samuel Goldwyn Filmszínházában, Beverly Hillsben, ahol egyébként nem kisebb eseményeket, mint az Oscar-hét hivatalos vetítéseit, beszélgetéseit és partijait szokták tartani. A sorozat és az este abszolút főszereplője, a Vészhelyzet egykori sztárja, Julianna Marguiles kirobbanó formában vonult végig a Nat Geo színében pompázó, szinte vakítóan napsárga kárpiton egy egyszerű vonalvezetésű, rafinált szabású kis fehéret magára öltve.

Julianna Marguiles a Hot Zone bemutatóján
Fotó: NatGeo

Az 52 éves színésznő a kulcsfigurája a megtörtént eseményeken alapuló sorozatnak – karaktere. Lt. Col. Nancy Jaax az Amerikai Egyesült Államok hadseregének dolgozó kutató, aki elsőként ismeri fel az emberiséget fenyegető veszélyt. A sorozatbeli kétgyermekes anyuka mindent félredobva, a legnagyobb veszélynek kitéve magát siet gyorsan az emberiség megmentésére. Julianna Marguies karrierjében bizonyára mérföldkövet jelent a szerep, nagyszerű alakítását a premier követő díszbemutatón csodálhattuk meg, ahol a sorozat két epizódját szünet nélkül vetítették le. Karaktere egyértelműen azt közvetíti, hogy a Nancy-féle hősök nélkül sok esélyünk nincs az életben maradásra, ha támad a vírus.

Julianna Marguiles és Liam Cunningham
Fotó: NatGeo

Julianna filmbéli partnere, a szintén rengeteg sorozatból ismert Noah Emmerich mellett a szőnyegen feltűnt Liam Cunningham is, akit rajongók hada övezett. Nem csoda, hiszen a színész a napokban véget ért Trónok harca Tengerjáró Davosát, azaz Davos Seaworth-jét alakította.

Cikkünk szerzője, Virág Liam Cunninghamet faggatja:

Vida Virág és Liam Cunningham
Fotó: Rory Muirhead

Az ír színészt arról kérdeztem, hogy mi késztette arra, hogy elvállalja ezt a szerepet a népszerű Trónok harca-beli karakter mellett - hiszen a két sorozat forgatása szinte egybeesett – és milyen saját élményeket, félelmeket használt fel a szerep megformálásában. A feleségem megtudta, hogy a főszerepet Julietta alakítja és kijelentette, hogy 'Ezt a szerepet elvállalod' – tehát nem volt választásom. – mesélte nevetve a színész, majd hozzátette, hogy a téma nagyon is köze áll hozzá. Éltem Afrikában és szó szerint a saját bőrömön tapasztaltam meg azokat a félelmetes pillanatokat, amik a film egyes jeleneteiben láthatóak.

"Egyszer súlyosan megbetegedtem, ha nem is ebola, de egy magas lázzal és komoly legyengüléssel járó agresszív vírusfertőzés döntött le a lábamról és akkor bennem volt a kérdés, hogy lehet, hogy ezt nem élem túl."

Ezt, és a többi Afrikában szerzett élményemet használtam fel Wade Carter megformálásakor.

Liam Cunningham és Virág:

Vida Virág és Liam Cunningham
Fotó: Rory Muirhead

A komoly téma ellenére a rendezvény a Nat Geo-tól megszokottan nagyon jó hangulatúra sikerült a premier estéjébe belefértek a bohém pillanatok is. A sorozat zeneszerzője, Sean Callery – aki a nagysikerű 24 TV-show zeneszerzője is – például egy vegyvédelmi ruhába öltöztetett plüss majommal érkezett a szőnyegre, ezzel keltve viszonylag komoly feltűnést. A zeneszerző kicsit beavatott a zeneszerzés metódusába is: "Amikor elkezdtem gondolkozni a témán, hogy milyen is lehet a vírus hangja, akkor az jutott eszembe, hogy nem is magára a vírusra, hanem a szaporodására kellene koncentrálnom, ahogy egy apró vírus sokszorozódik és terjedni kezd - ahogy észrevétlenül beszivárog a bőrünk alá és halálosan megbetegít. Zongorán dolgoztam és a fehér billentyű leütései közé egyre több félhang, fekete billentyű került, vagyis az életvidám dúr melódia fokozatosan csapott át a borús, vészjósló mol hangnembe. Ezzel párhuzamosan, a terjedést egyre több hangszer beléptetésével is jeleztem. Félelmetes dolog..."

Ezek voltak a Trónok harca legsokkolóbb jelenetei eddig

Ezek voltak a Trónok harca legsokkolóbb jelenetei eddig

De mielőtt túlságosan elmerülnénk a szakmai részletekben egy jövőbeli sztár, a 13 éves Anna Pniowsky lép elém. A jővő filmreménysége felnőtteket megszégyenítő profizmussal nyilatkozik. A sorozatban ő alakítja a Julianna Marguiles lányát, Jamiet. "Négyévesen kezdtem a színészetet... – meséli Anna és amikor látja a csodálkozást az arcomon, akkor helyesbít – de az első komolyabb projektem csak kilenc éves koromban volt!" Megtudom tőle, hogy lenyűgözte a Juliannával folytatott munka, az egyik legtehetségesebb színésznőnek tartja és rengeteget tanult tőle. Sőt, azt is megtudom, hogy a film forgatása óta gyakrabban mos kezet...

Anna Pniowsky a vörös szőnyegen:

Anna Pniowsky
Fotó: NatGeo

A fokozódó baktérium- és vírusfóbiát egyébként a női mosdóban is tapasztalom rögtön a vetítés utáni rohamban, ahol a csapnál a megszokottnál hosszasabban kell sorba állni. Közben elkapok pár mondatot a kollégák beszélgetéséből. "Nem is volt annyira véres, mint, amennyire beharangozta a szerkesztőm, rosszabbra számítottam. Csak az első pár percet kellett kibírni." - mondja az egyik, gyomorilag érzékenyebb újságírónő. "Viszont Julianna fantasztikus ebben a szerepben."- teszi hozzá a másik kolléga. Aztán a nem reprezentatív értékű mosdós kutatásom után belevetem magam a minden feszültséget feloldó partiba.

Stílusos fogadás a sajtóvetítésen:

Fotó: NatGeo

A National Geographic a tőlük megszokott módon mindent bevet. Már a beléptetés is olyan, mintha a kutatóintézet lezárt zónájába érkeznénk. A "4-es zóna" nyakba-akasztónkat is fel kell mutatnunk, ami a belépés feltétele. A stílusos, tematikus bulin lehetőségünk nyílik kötetlenül beszélgetni az alkotókkal miközben vegyvédelmi ruhába öltözött pincérek szolgálják fel a kémcsövekbe töltött koktélokat... És újra mindenki elfelejtheti, hogy ezt a bulit is egy ici-pici, mikroszkóppal is alig látható vírus egy pillanat alatt átírhatja.

Magyarországon október 13-tól lesz látható a sorozat a National Geographic csatornán.

Ez is érdekelhet

Ördögtől való játékszer, vagy a szerelem megmentője? Mit gondoljunk a nyitott kapcsolatokról?

Ördögtől való játékszer, vagy a szerelem megmentője? Mit gondoljunk a nyitott kapcsolatokról?

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex