5 Golden Globe-ot nyert film vagy sorozat, amit mindenképpen látnod kell

Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A tegnapi Golden Globe díjeső után nem csak az idei legjobb alkotásokat vettük górcső alá, hanem előhúztunk néhány olyan alapdarabot is a kalapból, amelyet ha még nem láttál, akkor feltétlenül pótolnod kell ezt a felemelő élményt. Annak érdekében, hogy minőségi szórakozást tudjunk nyújtani neked, a legjobbakból szemezgettünk.

A Fehér Lótusz is beváltotta a hozzáfűzött reményeket
A Fehér Lótusz is beváltotta a hozzáfűzött reményeket
Fotó: Profimedia

2023. január 10-én került sor a 80. Golden Globe díjátadó gálára, amelyen a sztárvilág krémje tette tiszteletét a célból, hogy a legtehetségesebb filmművészek átvehessék megérdemelt díjaikat. A jobbnál jobb filmek sora kimeríthetetlen, de köztük is van több olyan gyöngyszem, amelyek kitüntetett figyelmet érdemelnek. Jöjjenek az elmúlt évek legütősebb filmjei és sorozatai.

Kaliforniai álom - Legjobb vígjáték vagy zenés film (2017)

A Kaliforniai álom szó szerint megszámlálhatatlan díjat zsebelt be (ha konkrétabbak szeretnénk lenni, akkor több, mint negyvenet), valamint összesen hét Golden Globe díjjelölést kapott. Többször nézős film, ugyanis olyan, mint egy hagyma: lassan, komótosan kell lefejteni a rétegeit, hogy aztán a gyökeréhez, azaz a legmélyebb mondanivalóhoz eljuthassunk. A Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével készült musical azon túl, hogy egy lélegzetelállító szerelmi történetet dolgoz fel, elképesztő látványvilággal és csodás kosztümökkel éri el, hogy képkockái örökre az agyunkba vésődjenek. És akkor most említsük meg a fő irányvonalat, a zenét. A két színész közötti kémia már-már tapintható, de nem csak az alakításukat illetően, hanem zeneileg is tökéletes összhangban működnek. Stone és Gosling már nem először dolgoztak együtt, és olyannyira egymásra tudtak hangolódni az évek alatt, hogy a film promóciós körútján azzal viccelték meg a riportereket, hogy rendszerint befejezték egymás mondatait. Csodálkozunk, hogy ekkorát alakítottak a filmben?

Bohém rapszódia – Legjobb filmdráma (2019)

Freddie Mercury-t és a Queent nem kell bemutatnunk senkinek, azonban a frontember életpályáját és személyes történetét ilyen részletességgel és hitelesen még soha nem ábrázolták (megformálásáért Rami Malek nem mellesleg elnyerte a legjobb színész díját). Már a cím is önmagáért beszél, hiszen, ha valaki nem is nagy Queen rajongó, a Bohém rapszódiára azért biztosan felkapja a fejét. A dal érdekessége, hogy eleinte nem is akarták kiadni, tartva attól, hogy annak hosszúsága és a megszokottól eltérő hangzása miatt egyáltalán nem fog befutni; ehhez képest kifordította a világot mind a négy sarkából. Mercury három dalt gyúrt egybe, így jött létre a háromtételes mű. A zenei oldal bemutatása csak egy szelete az elsöprő sikert arató filmnek; elsősorban az énekes életére fókuszál. Milyen volt a hetvenes-nyolcvanas években melegnek lenni? Hogyan viselte Mercury a betegségének egy-egy szakaszát, majd a végső stádiumot? Nyers és lesújtó film, ugyanakkor elképesztően felemelő is. Talán erre mondják azt, hogy Isten egyik kezével elvesz, a másikkal pedig ad, mert Freddie Mercury ha már nem is, de a zenéje örökké él.

A vezércsel – Legjobb minisorozat (2021)

A vezércsel hatására még az is elkezdett sakkozni, aki mindig is utálta, vagy pedig nem érezte elég jónak magát hozzá. A Netflix sorozata 2020-ban debütált, a főszereplő Beth Harmont pedig Anna Taylor-Joy alakítja. A színésznőről csak legekben tudunk beszélni, ugyanis már a Vezércsel előtt is bebizonyította tehetségét (Széttörve, Üveg), de a nagy áttörést a sorozatban nyújtott alakítása hozta meg számára. A hánytatott sorsú, magára hagyott lány története mindenkit magával ragadott; lehet, hogy deviáns és lázadó, de az biztos, hogy egy istenadta tehetség, aki tűzön-vízen át véghez viszi, amit akar. Több kritikus is fejtegette a sorozat sikerességének titkát, főként, mert a sakkozás, mint sport is elképesztően nagy rajongás tárgyává vált. A sakkipar virágzása összehozta az embereket, így máris megteremtődött egy olyan közösségi élmény, amely az utóbbi időben a technológia térhódítása miatt háttérbe szorult. Ha egy olyan alkotásra vágysz, ami először lenyom a pokol legmélyebb bugyraiba, hogy aztán égi magaslatokba emeljen, és kíváncsi vagy egy olyan lány történetére, aki gyógyszerfüggősége helyett az álmait válassza, akkor meleg szívvel ajánljuk neked ezt a sorozatot.

Evan Peters tarolt, de volt néhány kőkemény meglepetés is a 2023-as Golden Globe-on

Evan Peters tarolt, de volt néhány kőkemény meglepetés is a 2023-as Golden Globe-on

Nyerd meg az életed – Legjobb férfi mellékszereplő (2022)

A 2021-es Netflix sorozat konkrétan letarolta az egész világot. Olyan hatalmas méreteket öltött, hogy rajongóik milliói követelték a folytatást, és az egymást követő tematikus bulik és tömeges cosplay rendezvények is azt bizonyították, hogy a Squid Game disztópikus világa végérvényesen bekúszott a bőrünk alá. Az alkotás amellett, hogy végletekig sokkoló, bizonyos értelemben véve nem kevés tanulságot hordoz magában azzal, hogy görbe tükröt a világnak – és fájó belegondolni, hogy mi lenne, ha itt tartanánk, vagy vajon fogunk-e itt tartani valaha. A sorozat közel húsz díjat nyert el, mi mégis most O Jongszu alakítását emelnénk ki, aki a legjobb férfi mellékszereplő kategória Golden Globe-díját vitte el. Aki látta a sorozatot, az pontosan érti ennek a miértjét, ugyanis az O Ilnam-et alakító színész az egész történetszál legnagyobb húzóereje volt - szó szerint egyébként. Aki pedig még nem szánta rá magát, hogy megnézze a Nyerd meg az életedet, azt csak biztatni tudjuk rá, hogy tegye meg, ha mély társadalmi kritikára és felborzolt kedélyekre vágyik, de kizárólag akkor, ha kötélből vannak az idegei – és igen, ez megint pont idevágó volt, amit értesz is, ha te is Squid Game fan vagy.

A Fehér Lótusz - Minisorozat vagy tévéfilm (2023)

A Fehér lótusz antológia-sorozat 2021-ben debütált az HBO-n és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Tavaly ősszel jött ki a második évada (amely Sziciliában játszódik), a harmadik évadot pedig már berendelték és a tervek szerint 2023 év végén lesz látható. A sorozat a White Lotus szállodalánc alkalmazottainak és vendégeinek megbotránkoztató életét követi nyomon. Hátborzongató társadalomkritikát tol az arcunkba, amelyet fáj látni és érezni, de talán pont ez a sikerének titka. A magas nézettség hatására még jó ideig megmártózhatunk ebben a fiktív világban, ami nem is annyira fiktív – már ha a több szálon futó cselekményt nézzük. Van itt minden: intrika, gyilkosság, megcsalás, hazugság, függőségek, hatalom- és pénzéhéhség, egy pedig biztos: a nyomasztó légkört a zseniálisan tehetséges alkotók és színészek teremtik meg. Ha még nem daráltad le a második évadot, akkor csak buzdítani tudunk rá, ha pedig még mindkét évad előtted van, akkor szerencsés vagy; mi rajongók már túl vagyunk rajta, így kénytelenek leszünk kicsit tovább várni.

Filmekből és sorozatokból sosem elég:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Értékes kincsek, amelyek történeteket mesélnek el

Értékes kincsek, amelyek történeteket mesélnek el

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)