Engedjük el Stifler mamáját, és kezdjük végre értékelni a színésznőt, Jennifer Coolidge-t - Végre eljött az ő ideje

Jennifer Coolidge több, mint pusztán egy olyan színésznő, aki csak a szexszimbólum, a butuska szőke vagy éppen a velejéig gonosz mostohaanya karakterét tudja eljátszani. Erre végre a filmipar is felfigyelt, az elismerés pedig egy Golden Globe szobrocska formájában érkezett.

Jennifer Coolidge bebizonyította, hogy Stifler mamája már a múlté
Jennifer Coolidge bebizonyította, hogy Stifler mamája már a múlté
Fotó: Amy Sussman/Getty Images

Van, akinek az életében már fiatalon eljön a nagy áttörés, míg másnak éveket, de akár évtizedeket is várnia kell arra, hogy végleg letehesse a névjegyét Hollywoodban. A filmpiparba való berobbannás pedig sokkal komplexebb annál, mint hogy valaki tehetséges-e vagy sem; ennél jóval többről van szó. Jó helyen kell lenni jó időben, nem árt némi szerencse, de még a legütősebb karakterek megformálása, illetve a kasszasiker filmekben való szereplés sem feltétlenül garancia a sikerre. Akárcsak Melissa MecCarthy, úgy Jennifer Coolidge számára is sok időbe telt, mire felfigyelt rá a filmvilág, a jól megérdemelt elismerés pedig végre elérkezett.

Nem arra született, hogy tinédzser srácokat csábítson el

Jennifer Coolidge január 10-én vehette át a legjobb női mellégszereplő minisorozatban, antológiasorozatban vagy tévéfilmben kategória Golden Globe-díját a Fehér Lótusz HBO sorozatban nyújtott alakításáért. A színésznő élete első Golden Globe-trófeájának büszke tulajdonosa, és olyan jelölteket utasított maga mögé, mint Aubrey Plaza, Claire Danes, Daisy Edgar-Jones és Niecy Nash. Beszédekor a közönség hangos ovációval, állva ünnepelte a színésznő sikerét, aki köszönetet mondott legfőbb támogatóinak. Külön kiemelte, hogy mennyire hálás a Fehér Lótusz rendezőjének, Mike White-nak, de megemlítette Reese Witherspoont, Ryan Murphy-t és Michael Patrick Kinget is.

Jennifer Coolidge, a 80. Golden Globe-gála ünnepelt sztárja
Fotó: Getty Images/Amy Sussman

Megható beszédében először Ryan Murphy-t emelte ki, aki elmondása szerint a között az öt ember között volt, akik az elmúlt 20 évben teljes mellszélességgel támogatták őt – még a kisebb munkáiban is. Reese Witherspoont a Doktor Szöszi kapcsán említette meg, míg a Weiss testvéreknek az Amerikai pite-sorozatban (1999) való szerepléséért mondott köszönetet. Minden egyes filmszerepéért végtelenül hálás, de mi külön örülünk, hogy meg tudta mutatni egy tőle eddig ismeretlen, különleges színészi oldalát. Bebizonyította, hogy egyáltalán nem karakterszínész, hanem elképesztően sokszínű, és több annál, mint hogy a végletekig szexualizált Stifler mamáját alakítsa több részen át, akinek nincs is más dolga, mint az ágyába csábítani a gimnazista srácokat. A karakter nem csak nevetségessé tette, hanem azt a benyomást keltette, mintha a színésznő egy és ugyanaz lenne a megformált karakterrel. Mivel a nézők ezzel a szereppel azonosították, így nem csoda, hogy hosszú évekig szinte lehetetlenné vált számára, hogy kitörjön ebből a skatulyából.

Boldogan vette át a jól megérdemelt díjat
Fotó: Matt Winkelmeyer/Getty Images

A színésznő a Doktor Szösziben (2001) kapott szerepével sem járt sokkal jobban, amiben Paulette-et, egy butuska kis szőke nőt alakított, akiben annyi erő és határozottság sem volt, hogy a saját kutyáját elhozza toxikus exétől, vagy éppen nyíltan megvallja érzéseit szerelme felé. Bár a szerep ismertséget hozott a színésznőnek, tudvalevő, hogy még mindig nem kapott lehetőséget arra, hogy ténylegesen megmutassa a benne lakozó, rejtett tehetséget, pedig már akkor érezhető volt, hogy ennél jóval többre képes. A Los Angeles-i tündérmesében (2004) pedig a Hilary Duff által megformált Sam szívtelen mostohaanyját, Fionát alakította – egyébként igencsak pazarul -, de még mindig nem tudott kilépni a komolytalan karakterek csoportjából.

Evan Peters tarolt, de volt néhány kőkemény meglepetés is a 2023-as Golden Globe-on

De most eljött az ő ideje, ugyanis a Fehér Lótusz antológia-sorozat végre teret adott számára, hogy kinyíljon, és a világ elé tárja eddig elbújtatott erőforrásait. Karaktere, Tanya tökéletesen kidolgozott: egy mélyen traumatizált, mentálisan instabil nőről van szó, aki ugyanakkor elképesztően szerethető és inspiráló, hiszen minden lelki sérülése ellenére kitartó és céltudatos. Nézőként úgy érezzük, hogy bár ott lehetnénk és segíthetnénk neki, és tiszta szívből drukkolunk, hogy végre észrevegyék és megtalálja a helyét a világban. Ahogy ez a 61 éves Jennifer Coolidge-nak sikerült, miért ne menne Tanya McQuoid-nek is?

Díjeső a sztárvilágban:

Ez is érdekelhet

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

9 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt örökbefogadsz egy cicát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói