Gyereknap: Látnivalók gyerekekkel - vagy a benned élő gyermeknek

2022.május.29.

Most vasárnap ünnepeljük Magyarországon a Nemzetközi Gyermeknapot. A hagyomány itthon egészen a XX. század elejére tekint vissza, az ENSZ pedig 1954-ben javasolta, hogy a világ összes országában tartsák meg az alkalmat. A gyerekekkel való ünnepléshez gyűjtöttünk össze néhány Budapest környéki helyszínt, ami a bennünk élő gyereknek is garantáltan élményt nyújt majd, ha kicsik nélkül indulunk útnak.

Gyereknap: Látnivalók gyerekekkel - vagy a benned élő gyermeknek
Fotó: Getty Images

Bory-vár

A székesfehérvári épület inkább nevezhető kastélynak égbe nyúló tornyaival, kertjével és a rengeteg díszítéssel. A kanyargós folyosók, lépcsők, a számos udvar és műterem a kicsiket minden bizonnyal lenyűgözi, mesevilágba repíti. A játék mellett tanulás is vár rájuk a Bory-várban: az épület százoszlopos udvarán a magyar történelem jeles alakjaival ismerkedhetnek meg, a kiállított műtárgyak többek között Álmos vezérnek és Tinódi Lantos Sebestyénnek állítanak emléket.

A lenyűgöző, izgalmas látvány mellett a felnőtteket a kastély története is el fogja kápráztatni. A Bory-vár ugyanis nem egy hagyományos értlemben vett vár, amit megkímélt a történelem vihara. Az épületet Bory Jenő építész nem egészen száz éve, 1923-ban kezdte építeni, családi nyaralóhelynek. Az építkezést egészen haláláig folytatta, egy személyben volt tervező és kivitelező is.

Dinnyési várpark és skanzen

A miniatűr várrekonstrukciókat bemutató várpark a legkisebbeket is le fogja nyűgözni. Jelenleg 44 középkori magyar vár kicsinyített mását tekinthetjük meg itt. Ezek az épületek ma már csak romok, a parkban viszont elképzelt, ép formában építették meg őket, olyan anyagokat használva, amikből valóban készülhettek. A fából, kőből és téglából emelt építmények elrendezése révén az egész történelmi Magyarországot bejárhatjuk, ugyanis „eredeti” helyükön állnak. Így a parkban a kicsit nagyobbak történelemről is tanulhatnak játékos formában.

A mini várak mellett skanzent is találunk Dinnyésen, ami szintén a középkori Magyarországra, az Árpád-korra fókuszál. Itt egy teljes XI. századi települést járhatunk be, fatemplommal és veremházzal. A hadászat iránt érdeklődők pedig a szekér- és palánkvár rekonstrukciókat fogják a legérdekesebbnek találni.

Bálint Ágnes Emlékház

Az írónő egykori otthonában, Vecsésen berendezett emlékház minden hónap első vasárnapján tart nyitva, így Gyermeknapkor sajnos nem látogathatjuk meg. Ugyanakkor nem hiányozhat ebből a cikkből, hiszen generációk nőttek, nőnek fel meséin. Az emlékház így a felnőtteknek nosztalgiaélmény nyújt, vagy akár meg is mutathatjuk a gyerekeknek régi kedvenceinket. Sok kicsi pedig még ma is Bálint Ágnes meséire alszik el.

A múzeum udvarán a gyerekek interaktív formában találkozhatnak a mesekarakterekkel, játszhatnak velük. Az épületben berendezett tárlaton pedig kortól függetlenül mindenki megtalálhatja a számára érdekes tárgyat. Az emeleten játékgyűjtemény található, ahol a XX. század babaházai, figurái kaptak helyet. A földszinten pedig Bálint Ágnes munkásságával ismerkedhetünk meg. A kicsiket biztosan lenyűgözik majd a szeretetre méltó állatkarakterek, a felnőttek pedig az írónő egy gyerekként nem látott oldalát, a keményen dolgozó nőt és környezetvédőt is megismerhetik.

Dózsa Kamilla

Ez is érdekelhet

Meghan Markle gyakorlatilag bemutatott a királyi családnak egy szakértő szerint

Meghan Markle gyakorlatilag bemutatott a királyi családnak egy szakértő szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói