Hatalmas botrány az új Dirty Dancing - Szégyent hozott a kultfilmre

Minden valamire való tinilánynak az életében egy adott ponton a Dirty Dancing volt a kedvenc filmje. Ezzel nem lehet vitatkozni. Sőt, vannak, akik még a mai napig imádják, és ezzel nincs is semmi baj, hiszen a 80-as évek ikonikus romantikus drámája az egyik legnagyobb kultfilm most is. De persze, ahogy az az ilyen filmekkel általában lenni szokott, nem feltétlenül azért válik annyira népszerűvé és örökérvényűvé, mert a kritikák esetleg olyan kegyesek lettek volna hozzá. De, ha valami, akkor ez a 2017-es remake-kel biztosan nem fog megtörténni. Na, de ne szaladjuk ennyire előre.

Nemrég megjelent az 1987-es Dirty Dancing (oké, Piszkos tánc, de most komolyan, ki nevezi így?) legújabb feldolgozása. És bár pár napig szinte felrobbant a Facebook, meg főleg a Twitter az ABC saját gyártású filmjének a megdöbbentő fogadtatásától, sikerült minden egyes negatív kritikát elkerülnöm addig a pillanatig, ameddig a legnagyobb Dirty Dancing-rajongó barátnőm nem mesélte el, hogy milyen személyes sértésként élte meg az új filmet.

Valahogy így, ahogy ez a lány is érezte magát utána:

I'd like to state for the record that I feel personally offended and victimized by the Dirty Dancing remake #DirtyDancing— Emily (@frenchieblogs) May 25, 2017
src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Nyilván nagyon szórakoztató volt végighallgatni, ahogy szidja, úgyhogy megígértem neki, leülök és megnézem nem csak az újat, vagy csak a régit, hanem mindhármat a Havanás kitérővel együtt, szépen sorban, egymás után, és majd leírom a gondolataimat. Hát íme:

30 évvel a Dirty Dancing bemutatója után persze az ember megmosolyogja már az eredeti néhány jelenetét, nemcsak a sztori lehetetlensége miatt, hanem a színészi alakítások, a dialógusok felszínessége és pár vicces kamerabeállítás miatt is. Nincs mit tagadni, Jennifer Grey nem egy Meryl Streep és Patrick Swayze-ért sem dobnánk ma már hanyat magunkat (már aki nem), de mégis érezni köztük a kémiát, a végső tánc alatt még mindig kiráz a hideg, és igen, utána sokkal derűsebb hangulatban leszek, mint esetleg előtte voltam. Pedig gyakorlatilag mindenki elfelejti azt a nagyon fontos részletet a filmmel kapcsolatban, hogy ez valójában egy abortusz-sztori. A cselekmény emiatt alakul úgy ahogy. És ez azért minden, csak nem derűs. De, igen, mégis mindenki imádja, én is.

Represent Cuba!

Aztán 2004-ben volt egy próbálkozás a kultfilm újraélesztésére, a Havana Nights, azaz a Piszkos tánc 2, amiben visszamentünk az időben, és elutazhattunk egészen Kubáig, hogy megértsük, honnan is tanult meg mindent Johnny Castle (már, ha az a titokzatos tánctanár ő akar lenni, ez tulajdonképpen sosem derül ki – mindenesetre a már korosodó Swayze az első Dirty Dancing-nél 5 évvel korábban, 1958-ban zajló sztoriban igencsak bizarr látványt nyújt).

Dirty Dancing Havana Nights
Dirty Dancing Havana Nights

Egyébként nem feltétlenül rossz a film, viszont elég lagymatagra sikerült ahhoz, hogy bármit is hozzátegyen a világhoz, de ha másért nem is, akkor a szinte még bébi Diego Luna fenékrázásáért érdemes megnézni.

Little Miss WTF?!

És akkor itt ennyiben is kellett volna hagyni az egészet. De nem, a Dirty Dancing 30 éves évfordulójára valami különlegessel készültek a nagyokosok Amerikában, és újraforgatták gyakorlatilag kockáról kockára a 87-es filmet persze teljesen új szereplőgárdával. A kedves barátnőm nem túlzott, amikor szégyennek, sértőnek nevezte a végeredményt, a Babyt alakító Abigail Breslinre pedig olyan szavakat használt, amelyek bár felettébb viccesek, de ebben a kontextusban nem reprodukálhatók. Breslin nagyon cuki volt a Little Miss Sunshine-ban, vagyis A család kicsi kincsében, de azóta felnőtt, és a gyermeki bájából mindent elveszített, és még úgy sem sikerül visszaerőszakolni belé, hogy egy Baby nevű lányt alakít.

Dirty Dancing 2017
Dirty Dancing 2017

A Johnnyt megformáló Colt Prattes még elmegy úgy ahogy a csinos pofijának köszönhetően, de amiképpen szikrázott a levegő Swayze és Grey között, olyan idegesítően unalmas az új főszereplőpáros alakítása. Penny szerepében Nicole Scherzingert üdvözölhetjük, akinek a tánctudását nyilván nem lehet kritizálni (hiszen, helló, Pussycat Dolls!), viszont az első Dirty Dancing füstös, fülledt táncos jelenetei helyett az újban már-már Step Up-osan tökéletes csoportos koreográfiákat látunk, amitől én legszívesebb lekapcsoltam volna az egészet és elmentem volna aludni. Sajnos Penny terhességének a drámája sem jön eléggé át, itt talán érdemes akkor már megjegyezni, hogy Scherzinger nem valami jó színésznő...

Dirty Dancing Nicole Scherzinger
Dirty Dancing Nicole Scherzinger

Baby nővérét, Lisát Sarah Hyland alakítja, aki indokolatlanul sok szerepet kapott, és a színésznő személyiségéből fakadóan túlságosan kedvesre sikeredett a karaktere, arról pedig nem is beszélve, hogy mennyire vicces látványt nyújt JLo ex-pasija, Casper Smart Johnny unokatestvérének, a hordárfiú Billy-nek a szerepében. Egyébként az egész filmre jellemző, hogy olyan karakterek kapnak benne extra hangsúlyt, akik abszolút irrelevánsak, és általuk új, teljesen fölösleges, mellékvágányos események kerülnek bele az egész történetbe - a keretsztori ötlete meg egyenesen felháborító, vajon kinek a fejéből pattanhatott ki? -, hogy aztán két órán keresztül kelljen végigszenvedni ezt a "nagyszerű" tévés eseményt. Elég fárasztó az is, hogy 2017-ben szinte lehetetlenség feminista és anti-rasszista megnyilvánulások nélkül filmet készíteni (ami tök jó, éljen a #GirlPower és az egyenlőség), de ez most pont nem annyira az a téma, és fölöslegesen nem is kellene beleerőltetni.

De a legrosszabbat még nem is említettem: ezek az emberek énekelnek. De miért? A Time of My Life-jelenetnél konkrétan hangosan felröhögtem, amikor dalra fakadt Johnny. Nem, nem úgy, ahogy az eredetiben teszi, hogy csöndesen dúdolgatja a szöveget Baby fülébe, hanem konkrétan ő énekel. Botrány!

Csak, hogy kellőképpen szemléltessem, mennyire:

#DirtyDancing review in one word. pic.twitter.com/SjmYNPkql1— Michael Ausiello (@MichaelAusiello) May 25, 2017
src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Nem csoda, hogy a Twitter is bombaként robbant fel, néhány gyöngyszemet ki is kell emelni, mert náluk jobban senki sem tudja leírni mindazt a mélységes felháborodást, amit minden egyes Dirty Dancing-rajongó érezhetett a film közben és után:

#DirtyDancing nice they included the shot of the people who appreciate this remake pic.twitter.com/1FXlp86Cdw— Genesa Camacho (@camacho_gen) May 25, 2017
src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Jennifer Grey did not get a nose job to be disrespected like this #DirtyDancing— kailyn (@kgd_123) May 25, 2017
src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Ezért kedves ABC, óvva intünk attól, hogy nehogy megpróbáld újra éleszteni legközelebb mondjuk a Breakfast Clubot, a Jurassic Parkot, a Pop, csajok satöbbit vagy, ne adj Isten, a Vissza a jövőbent! És ahelyett, hogy te is kitennéd magad ennek a tortúrának, inkább dobd be a jó öreg Dirty Dancing dvd-t, és élvezkedj rá piszkosul, szégyentelenül:

Excuse me while I put on the CORRECT #DirtyDancing to cleanse my soul of the trash I just watched pic.twitter.com/K6VBBAE5gb— Jillian Alexis (@xJilli22x) May 25, 2017
src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Ez is érdekelhet

Találj magadnak valakit, aki olyan szerelmesen tekint rád, mint Tom Holland Zendayára

Találj magadnak valakit, aki olyan szerelmesen tekint rád, mint Tom Holland Zendayára

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet