Húsz éve, 1998-ban volt a popzene legnagyobb éve - 10 megdönthetetlen bizonyítékunk van

2018.november.21.

Nagyon ritka, hogy egyetlen évbe bele lehet sűríteni egyetlen időszakot, de 1998-ban zenei téren szinte biztosan minden együtt volt. Elkezdtük válogatni a legjobb húsz évvel ezelőtti klipeket, és egyszerűen képtelenek voltunk leállni.

Aki akkoriban tinédzser volt, annak valószínűleg 1998 híres dalai, videói örök életükre feledhetetlenek maradtak. De meg fognak lepődni a később születettek is, hogy egy rakás dal, amit ismernek, ebből az évből származik. Nem tudjuk, hogy miért éppen ez az év, de az biztos, hogy 1991-et leszámítva ilyen sűrűsödést aligha találunk még. Nem csupán a popzene egyik irányzata, nem csupán egy stílus, hanem valahogy minden műfajban, minden stílusban korszakalkotó klipek, dalok születettek.

Gondoljunk csak bele, ebben az évben robbant be Britney Spears, aki a következő időszak legnagyobb popsztárja lett. A ...Baby One More Time 1998 októberében jelent meg, és mindent letarolt. Ez az időszak volt a Backstreet Boys legfényesebb időszaka, és láthatóvá vált 1998-ban a Justin Timberlake vezette `N Sync is. Közben olyan lemezek jelentek meg, mint a R&B-soul műfajának új irányt adó Lauryn Hill első szólólemeze, vagy a trip-hop őrületet elindító Massive Attack album a Mezzanine, vagy a hip-hopot teljesen új pályára helyező OutKast legjobb lemeze, az Aquemini. Ebben az évben adtak ki hivatalosan lemezt mp3 formátumban, és ha hiszed, ha nem, ebben az évben találkozott először Beyoncé és Jay-Z.

Alig tudtunk gátat szabni a válogatásnak, de csak összefoglaltuk nektek, hogy miért 1998 a popzene aranyéve:

Britney Spears - ...Baby One More Time

Nem kezdhetjük mással a felsorolást, annyira ikonikus a dal, és a klip is. Ha 1991-től 98-ig tartó időszakot a Smells Like Teen Spirit jeleníti meg tökéletesen, akkor az utána következő éveket a ...Baby One More Time. A könyökünkön jött ki, de annyiszor néztük végig, ahányszor leadták.

Fatboy Slim - Rockafeller Skank

Ebben az évben jelent meg a You`ve Come a Long Way, Baby című lemez, ami óriásit robbant. És persze klipként az egy évvel később, 1999-ben megjelent Praise You nagyobbat szólt, de a Rockafeller Sank még ma is a szórakozóhelyek egyik bombabiztos partihimnusza.

Madonna - Frozen

Ebben az évben jelent meg a Ray of Light című hetedik stúdióalbuma, és mindenki teljesen ledöbbent újra, hogy megint sikerült a nagy trükk, Madonna teljes átváltozáson ment át. Korábbi sorlemezén még veszélyes szexdémonként láttuk (nézd meg: Human Nature ), aztán szenvedélyes dívaként az Evitában, és a Frozenben sötét éjkirálynőként bukkant fel. Lenyűgözően különös hangulatú klip, és egy remek dal, nem kérdés, hogy Madonna nem mondott le a koronájáról 1998-ban sem.

Lenny Kravitz - Fly Away

Talán a popsztár legsikeresebb dala is 1998-ban jelent meg. Aligha találhattunk volna lazább, és fülledtebb hangulatú videót. A Fly Away egy igazi rockhimnusszá vált, valahogy azóta is mindenki imádja.

Eagle-Eye Cherry - Save Tonight

Lehet, hogy nem sok mindenkinek ugrik be egyből, és hogy őszinték legyünk akkoriban a klipet ritkán lehetett látni, de a dalt mégis valahogy mindenki ismerte. Sőt, valójában mindenki szerette, és valószínűleg, akinek semmit nem mondott most, annak is ismerős lesz, mert ez egy szuperkedves dal.

Beleszeretett - Budapesten forgatta Ellie Goulding a legújabb klipjét

Beleszeretett - Budapesten forgatta Ellie Goulding a legújabb klipjét

Pras feat. Ol` Dirty Bastard & Mya - Ghetto Supastar

Oké, ez a szám mekkora sláger volt!? Óriási! Ha valaki akkoriban gengszter szeretett volna lenni, az biztosan a Ganxsta Zolee és a Kartel (az ezt megelőző évben, 1997-ben jelent meg a klasszikus Jégre teszlek című lemezük), illetve emiatt a dal miatt akart rappelni. A sulibulik elmaradhatatlan slágere volt évekig.

The Offspring - Pretty Fly (For A White Guy)

Persze, nem akart mindenki gengszter lenni, ellenkezőleg! Inkább nevettek azokon, akik a kicsit lepattant magyar valóságban szerettek volna az amerikai nehézfiúkra hasonlítani, és kamuékszerekkel, buggyos gatyákban menőztek. Az ő slágerük volt a The Offspring azóta is aktuális dala, ami nagyon vicces klipjének hála egész nap rotációban volt, így aztán az év legnépszerűbb rock-punk dala volt, amit azok is kívülről fújtak, akik nem szeretik az ilyen zenét.

Everlast - What It´s Like

A House of Pain korábbi tagjának második szólólemeze megkerülhetetlen ebben az időszakban. Ez a szám pedig! A hideg futkos a hátadon végig, és hát a klip egy igazi arculcsapás! Akkoriban Amerikában már egyre gyakoribb és elterjedtebb tapasztalat volt, hogy a gyerekek csonka családokban nőnek fel. Talán 1998-ban még nem is éreztük át a klip drámáját, de manapság sajnos annál inkább, nagyon emlékezetes dal.

Placebo - Pure Morning

Ugyan az igazi áttörés az Every You And Every Me volt a zenekar számára, de azok, akik fennmaradtak, hogy megnézzék a zenei csatornák alternatív műsorait, és karikás szemmel mentek másnap a suliba, már felfigyeltek a kifestett Brian Molkóra. A Pure Morning hangulata, a klip vizuális hidegsége annyira elütött mindentől, ami akkoriban menő volt, hogy azokat, akik sosem tartoztak a menők táborába rögtön beszippantotta.

Jennifer Lopez 10 legdögösebb videoklipje

Jennifer Lopez 10 legdögösebb videoklipje

Ricky Martin - La Copa de la Vida

Oké, Ricky Martinnak nyert ügye volt, már mindenki odáig volt érte: María, Maríáááááááá! A latin életérzésre egyszerűen mindenki ráhangolódott, utoljára talán a Lamba-láz idején volt ilyen. A foci vébé hivatalos dalára jobb embert találni sem lehetett. Igazából nyár végére mindenki megutálta a dalt, de az biztos, hogy Ricky Martin akkor vált egy generáció visszavonhatatlan bálványává mifelénk.

Ez is érdekelhet

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

GLAMOUR Horoszkóp

Horoszkóp: Így alakul a szerelmi életed 2022-ben a csillagok szerint

Horoszkóp: Így alakul a szerelmi életed 2022-ben a csillagok szerint

Monitor

Érdekességek, melyek után máshogy fogod látni a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal sorozatokat

Érdekességek, melyek után máshogy fogod látni a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal sorozatokat