Idén nem hagyhatod ki: lesz busójárás!

2022.február.21.

Végre vége a télnek! Február 24. és március 1. között kerül megrendezésre Mohácson az ország első számú télűző eseménye, a busójárás. A szervezők az idei busójárás programjait a járvány miatt, mind térben, mind időben széthúzzák, ezért idén egy rendhagyó eseménysorozatot láthattok, ha arra jártok. A város központjában található Selyemgyár Kulturális Negyed udvarában egy új helyszínt hoztak létre, a fő állomásokon pedig színpadokat állítanak, így az egész napos programokat különböző pontokon rendezik, egy időben. A beltéri zenés-táncos rendezvények idén elmaradnak és a beltéri, ültetett programok regisztrációhoz kötöttek a létszám korlátozása miatt.

Idén nem hagyhatod ki: lesz busójárás!
Fotó: GLAMOUR/NorbertZsolyomi

A hatnapos rendezvény tehát február 24-én veszi kezdetét és tart húshagyó keddig, március 1-ig. A helyiek már nagyon készülnek a térség legnagyobb eseményére, aminek különlegességéről elsősorban a főszereplők, a busók gondoskodnak, akik idén várhatóan minden eddiginél nagyobb számban vonulnak fel Mohács utcáin. Hatvannégy busócsoport közel kétezer maskarása űzi el a telet.

A sokácok ijesztő gúnyákba öltöznek, fából faragott álarcokat viselnek és így próbálják elijeszteni a telet
Fotó: Juhász Balázs

Érdemes előre megterveznetek, hogy melyik napon és melyik programon szeretnétek részt venni, ehhez nyújt segítséget a rendezvény hivatalos honlapja, valamint Facebook és Instagram oldala.

A helyiek által sokacnak, a köznyelvben sokácnak nevezett népcsoport által meghonosított farsangi eseményt egy 1783-as feljegyzés említi először. A balkáni térségből a török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokácok álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és így ütöttek rajta a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból. A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

Busójárás és a divat? Márciusi lapszámunkban megmutatjuk, milyen tökéletesek együtt

A sokacok és a helyi viseletbe öltözött lányok még az ördögkeréken is megpördülnek
Fotó: Juhász Balázs

A busójárás kulturális rendezvénynek minősül, ezért a szabadtéri programok a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében nem védettségi igazolványhoz kötöttek. Az eseményre látogatóknak a maszk viselését javasolja a város és lehetőséghez mérten a távolságtartást.

A busójárás olyan élmény, amit nem lehet kihagyni!
Fotó: Juhász Balázs

Annak értelmében, hogy a busójárás valódi és biztonságos élmény legyen mindenki számára, a szervezők az alábbiakat ajánlják az eseményre érkezők figyelmébe:

  1. Előzetesen tájékozódj a programok pontos időpontjairól és helyszíneiről!
  2. Viselj maszkot és lehetőséghez mérten tarts távolságot másoktól!
  3. A 0-3 éves korú gyermeket a felvonuló vagy álló tömegbe ne vigyél és ne engedj be!
  4. Babakocsit a tömegbe bevinni veszélyes, mivel a busóálarcon a szemnek fúrt kis lyuk miatt a busóknak csőlátásuk van, ezért nem látják a mellette, alatta, felette lévő tárgyakat és felvonulókat.
  5. A máglyaégetésnél nagy a füst: a hatalmas tüzet körülállók azt belélegzik, valamint parázs és pernye szállhat a ruhájukra, bőrükre.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját