5+1 ifjúsági regény, ami az iskolai zaklatásról szól

2021.július.21.

A zaklatás, angolul „bullying”, sajnos már egy mindennapos jelenséggé vált a fiatalok körében. Legyen szó online szekálásról, vagy osztály szinten történő kiközösítésről, a bullying minden esetben megnehezíti a fiatalok életét, depresszióhoz és szélsőséges esetben akár öngyilkossághoz is vezethet. De mit tehetünk ellene, hogyan előzhetjük meg?

Összeszedtünk 5+1 olyan ifjúsági regényt, ami segít az áldozatoknak feldolgozni a történteket és szembesíti a tiniket a zaklatás hatásaival, megmutatja, hogyan lehetnek támogató barátok és hogyan léphetnek fel a bántalmazókkal szemben.

Stefanie Höfler: Velem nem lehet járni

A történet főszereplője Niko, kicsit túlsúlyos, kicsit visszahúzódó, egyáltalán nem találja a helyét. De amikor a nagyon szép Serát és másik fiú fogdosni kezdi, rögtön tudja, hogy meg kell mentenie a lányt. A DIE ZEIT Év Ifjúsági-és Gyerekkönyve díjas regény izgalmas fordulatokkal mutatja be hogyan lesz két különböző ember nagyon jó barát, és hogy bárkiből lehet hős.

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Az éj leple alatt egy furcsa kép kezd el keringeni az interneten. Utána a tanárok és diákok is keresik a válaszokat, mindenki mindenkire gyanakszik. A pár nap alatt játszódó történetben megismerjük az osztály összes diákját és életüket.

Ki tette ki a képet és miért? Wéber Anikó kiskamaszoknak szóló könyvében semmi sem az, aminek először tűnik.

Eve Ainsworth: 7 nap

Klasszikus történetnek indul: van egy szép, népszerű és alattomos lány, Kez, illetve egy kövérkés és ügyetlen lány, Jess. Amikor Kez kipécézi magának a lányt, Jess egy váratlan szövetségesre talál, méghozzá Kez barátjára. A történetet Kez és Jess szemszögéből is megismerjük, követjük a két lányt, ahogy hét nap alatt 180 fokos fordulatot vesz az életük.

Kalapos Éva: Massza

Patrik átlagos kamasz srác, akinek szenvedélye a színészkedés. Titokban monológokat és verseket tanul, míg az osztálytársai folyamatosan szekálják. A könyv érinti az online és offline zaklatás témakörét is, miközben szembesíti az olvasót a tinik legnagyobb félelmeivel.

Louise O’Neill: Te kerested a bajt

Talán a lista egyik legkomplexebb regénye egy buliban elkövetett nemi erőszakról és az azt követő áldozathibáztatásról szól. Emma az áldozat, azonban nem kifejezetten egy szerethető karakter: felszínes barátságokat ápol és a barátnőit gyakran szekálja. Szóval akkor ő megérdemelte, ő kereste a bajt? Egyáltalán nem. Ezt a könyvet talán minden gimnazistának el kellene olvasnia, tűpontosan vannak bemutatva az osztálydinamikák, a toxikus barátságok, és a bulikon gyakran előforduló zaklatások különböző formái.

+1. Jay Asher: 13 okom volt

Az amerikai író ifjúsági regénye 2007-ben jelent meg és 3 évig állt a New York Times bestseller listáján, számos nyelvre lefordították, majd 2017-ben a Netflix egy nagysikerű sorozatot készített belőle, ami ismét radar alá helyezte a regényt, amit egyébként a rengeteg elismerés éppen elég kritika is ért. A történetet Clay Jensen gimis diák szemszögéből ismerhetjük meg, aki egyik reggel 13 kazettát tartalmazó csomagot kap, amin barátja és titkos szerelme Hannah Baker meséli el előre, hogy miért követte el a két héttel korábbi öngyilkosságát. A kazettákat több diák is sorban megkapja a pontos instrukcióknak megfelelően, amit Hannah még halála előtt megadott. A megrázó sztori fő üzenete az, hogy még a legártatlanabbnak tűnő piszkálgatások, cikizések, csúfolások is súlyos következményekkel járhatnak, nem beszélve az olyan komoly bántalmazásokról, mint a nemi erőszak - főleg ha nincs megfelelő támogatás, aki segítsen feldolgozni a történteket.

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Millie Bobby Brown megmutatta pattanásos arcát

Millie Bobby Brown megmutatta pattanásos arcát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói