5+1 ifjúsági regény, ami az iskolai zaklatásról szól

2021.július.21.

A zaklatás, angolul „bullying”, sajnos már egy mindennapos jelenséggé vált a fiatalok körében. Legyen szó online szekálásról, vagy osztály szinten történő kiközösítésről, a bullying minden esetben megnehezíti a fiatalok életét, depresszióhoz és szélsőséges esetben akár öngyilkossághoz is vezethet. De mit tehetünk ellene, hogyan előzhetjük meg?

Összeszedtünk 5+1 olyan ifjúsági regényt, ami segít az áldozatoknak feldolgozni a történteket és szembesíti a tiniket a zaklatás hatásaival, megmutatja, hogyan lehetnek támogató barátok és hogyan léphetnek fel a bántalmazókkal szemben.

Stefanie Höfler: Velem nem lehet járni

A történet főszereplője Niko, kicsit túlsúlyos, kicsit visszahúzódó, egyáltalán nem találja a helyét. De amikor a nagyon szép Serát és másik fiú fogdosni kezdi, rögtön tudja, hogy meg kell mentenie a lányt. A DIE ZEIT Év Ifjúsági-és Gyerekkönyve díjas regény izgalmas fordulatokkal mutatja be hogyan lesz két különböző ember nagyon jó barát, és hogy bárkiből lehet hős.

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Az éj leple alatt egy furcsa kép kezd el keringeni az interneten. Utána a tanárok és diákok is keresik a válaszokat, mindenki mindenkire gyanakszik. A pár nap alatt játszódó történetben megismerjük az osztály összes diákját és életüket.

Ki tette ki a képet és miért? Wéber Anikó kiskamaszoknak szóló könyvében semmi sem az, aminek először tűnik.

Eve Ainsworth: 7 nap

Klasszikus történetnek indul: van egy szép, népszerű és alattomos lány, Kez, illetve egy kövérkés és ügyetlen lány, Jess. Amikor Kez kipécézi magának a lányt, Jess egy váratlan szövetségesre talál, méghozzá Kez barátjára. A történetet Kez és Jess szemszögéből is megismerjük, követjük a két lányt, ahogy hét nap alatt 180 fokos fordulatot vesz az életük.

Kalapos Éva: Massza

Patrik átlagos kamasz srác, akinek szenvedélye a színészkedés. Titokban monológokat és verseket tanul, míg az osztálytársai folyamatosan szekálják. A könyv érinti az online és offline zaklatás témakörét is, miközben szembesíti az olvasót a tinik legnagyobb félelmeivel.

Louise O’Neill: Te kerested a bajt

Talán a lista egyik legkomplexebb regénye egy buliban elkövetett nemi erőszakról és az azt követő áldozathibáztatásról szól. Emma az áldozat, azonban nem kifejezetten egy szerethető karakter: felszínes barátságokat ápol és a barátnőit gyakran szekálja. Szóval akkor ő megérdemelte, ő kereste a bajt? Egyáltalán nem. Ezt a könyvet talán minden gimnazistának el kellene olvasnia, tűpontosan vannak bemutatva az osztálydinamikák, a toxikus barátságok, és a bulikon gyakran előforduló zaklatások különböző formái.

+1. Jay Asher: 13 okom volt

Az amerikai író ifjúsági regénye 2007-ben jelent meg és 3 évig állt a New York Times bestseller listáján, számos nyelvre lefordították, majd 2017-ben a Netflix egy nagysikerű sorozatot készített belőle, ami ismét radar alá helyezte a regényt, amit egyébként a rengeteg elismerés éppen elég kritika is ért. A történetet Clay Jensen gimis diák szemszögéből ismerhetjük meg, aki egyik reggel 13 kazettát tartalmazó csomagot kap, amin barátja és titkos szerelme Hannah Baker meséli el előre, hogy miért követte el a két héttel korábbi öngyilkosságát. A kazettákat több diák is sorban megkapja a pontos instrukcióknak megfelelően, amit Hannah még halála előtt megadott. A megrázó sztori fő üzenete az, hogy még a legártatlanabbnak tűnő piszkálgatások, cikizések, csúfolások is súlyos következményekkel járhatnak, nem beszélve az olyan komoly bántalmazásokról, mint a nemi erőszak - főleg ha nincs megfelelő támogatás, aki segítsen feldolgozni a történteket.

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Huszonötmillió forinttal támogatja az autizmussal élő tehetségeket az AUTTALENT 2021 program

Huszonötmillió forinttal támogatja az autizmussal élő tehetségeket az AUTTALENT 2021 program

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke