Így etesd a családod! - Havas Dóra új könyvvel jelentkezik, erről beszélgettünk vele

2016.november.10.

Havas Dórával mindig öröm beszélgetni. Olyan szeretettel és lelkesedéssel mesél még a legegyszerűbbnek tűnő paprikáskrumpli készítéséről is, hogy az embernek összefut a nyála a szájában.

Így etesd a családod! - Havas Dóra új könyvvel jelentkezik, erről beszélgettünk vele
Fotó: Fotó:Bolega Niki Smink: Nagy Júlia

Dóra Lila Füge néven futó blogja valósággal szárnyal, Youtube és Facebook csatornáját pedig rengetegen követik. A november 14-én megjelenő az Így etesd a családodat című könyv a kétgyerekes anyuka harmadik könyve, egyben a nagy sikerű Születéstől születésnapig könyv folytatása, ami a kismamáknak ad tanácsot a gyerekek hozzátáplálással kapcsolatban.

Miért különleges az új könyv?


A hatvan recept pont azokra a helyzetekre nyújt megoldást, amikor fogalmad sincs, hogyan kerülhet pillanatok alatt olyan ebéd vagy vacsora az asztalra, amit mindenki, de legfőképp a gyerekek is szeretnek. De számos tippet találsz arra is, hogy mi legyen a reggeli egy lusta hétvégén, vagy éppen mi kerüljön az uzsonnás dobozokba úgy, hogy az garantáltan üresen érkezzen vissza a nap végén. Minden receptet többszörösen tesztelt a két kisfiam és csak azok jelenhettek meg nyomtatásban, amelyek az ő szűrőjükön is átmentek.

Mikor fertőzőtt meg gasztronómia?


Nálunk mindig nagyon fontos volt az étkezés. A nagyszüleim diplomaták voltak, sokat éltek Franciaországban Párizsban, így a francia gasztronómia is belecsempésződött az étkezéseinkbe. Nagyon sok időt töltöttem anyukámmal és nagyimmal a konyhában, így az alapfunkciók készség szinten kerültek be a tudástáramba. A sütés-főzés az egyetemi évek alatt vált rendszeres tevékenységgé. Sokszor az órák helyett, a főzést választottam, önállóan sütni-főzni az egyetemi évek alatt kezdtem. Az egész gasztronómiai öntudatra való ébredésem viszont a blogommal a Lila Fügével kezdődött. Először csak egyfajta csatornaként tekintettem rá, ahol a mérhetetlen közléskényszeremet csillapíthatom, aztán később tudatosan kezdtem el építeni és a szezonalitás, trendszerűség vette át az irányítást.

Honnan jött a név?


Teljesen spontán az első blogbejegyzés születésekor pattant ki a fejemből. Egyáltalán nem volt tudatos választás, bár azt meg kell jegyeznem, hogy az egyik kedvenc gyümölcsöm a füge. Azóta se bántam meg, bár azt nem szeretem, ha Fügének hívnak.

Rengeteg időt töltesz a konyhában, az elmúlt évek alatt számtalan ételt ismertél meg. Volt olyan alapanyag, amit korábban nem szerettél, aztán mégis meg kellett vele barátkoznod?

Mivel nem vagyok nagy húsevő, korábban az összes húsétel elkészítését másra bíztam. Később, a blog indulásakor jöttem rá, hogy ahhoz, hogy hiteles legyek az olvasóim szemében, meg kell tanulnom a hússal is bánni. Utána kell olvasnom, milyen technikák, mit csinálnak a hússal, minek mi a háttere, melyik fajta hús mit kíván. A tökfőzeléket is csak azóta szeretem, hogy egyszer írtam róla és akkor elkészítettem úgy, ahogy én szeretem.

Havas Dóra új könyve hamarosan a boltokban!

havasi dóra, lila füge, születéstől születésnapig, könyv, szakácskönyv, interjú, gasztronómia
havasi dóra, lila füge, születéstől születésnapig, könyv, szakácskönyv, interjú, gasztronómia
Fotó: Fotó:Bolega Niki Smink: Nagy Júlia

A két gyermekeddel is szoktál főzni?


Ritkán, illetve inkább akkor, amikor ezt ők igazán szeretnék, mivel a gyerekeknek egyelőre még csak a játékról szólnak a konyhai feladatok. Ha haladnom kell a munkával, nem vonom be őket, inkább csak ott vannak körülöttem. Viszont gyakran a délután játékot egy süti közös megsütése jelenti – ez nekik jó szórakozás, nekem viszont sokkal több takarítás!

Van kedvenc ételetek?


A nagyobbik fiam imádja a húsokat, de soha nem mondja meg milyen húst szeretne enni, csak annyi a kérése legyen szaftos, a többit pedig rám bízza. Nekem nincs kifejezetten kedvenc ételem, éppen ezért ritkán főzöm meg kétszer ugyanazt az ételt. Nyilván a klasszikus paprikás krumplit és rakott krumplit rendszeres visszatérői a családi asztalunknak, de általában a kísérletezés, a különböző technikák, alapanyagok elsajátítása vezérel, ehhez pedig muszáj minél többfélét és lehetőleg mindig mást elkészíteni.

Mi határozza meg, hogy éppen mit rendelsz egy étteremben?


Általában a hozzávalók és a kedvem határozzák meg, hogy éppen mit rendelek. Szeretem a gombákat, a kecskesajtot, a fügét, a pisztáciát és a különböző zöldségeket. Ha tartalmazza a fentieket az adott étlap, biztos, hogy ebbe az irányba indulok el. Egyébként pedig nálam az étkezés érzelmi alapokon zajlik. Ha hideg van a melengető fűszeres ízek felé húzok és valószínűleg indiai ételt eszek. Ha meleg van, és nagyon könnyűnek érzem az életet, akkor nagy valószínűséggel valamilyen salátát fogok választani. Mindezek mellett nagyon megválogatom, hogy hová ülök be, nem szeretek csalódni. Ahhoz túl fontos nekem az étkezés.

Mik a mostani trendek az ételek tekintetében?


Ez nehéz kérdés, Magyarországra furcsán gyűrűznek be a trendek. A praktikum szintjén a könnyen elkészíthető bögrés sütik, a gyorsan összedobható, félórás ételek mindig népszerűek. Emellett pedig egyre erősebben hódít itthon az ázsiai vonal is és masszívan tartja magát a street food. Minél többen sütnek-főznek, annál sokszínűbb és érdekesebb a gasztronómia.

Mik azok a bakik, amik elronthatják a sikerélményünket?

Több konyhatechnikai folyamatnál lehet hibát véteni. A húsoknál fontos, a pirítási folyamat. Kis adagokban nagyon nagy hőmérsékleten kell pirítani, mert ha ez kimarad a hús szó szerint csak fő a levében és egyáltalán nem lesz annyira finom. A besamel készítésnél nagyon kell figyelni az arányok betartására, különben könnyen szétesik... mint, ahogy a sütésnél is mindent nagyon pontosan ki kell mérni. Az nem megoldás, hogy egy sütireceptnél fogod és lefelezed a cukormennyiséget. Lehet rajta változtatni, de akkor az összes többi alapanyag arányára is figyelni kell. Persze, nehogy azt hidd, hogy én nem szoktam hibázni. Legutóbb mikor valamit elrontottam, mérgemben szétvertem egy egész tepsi süteményt.

Milyen szempontok alapján találod ki, hogy éppen mit ajánlasz a nézőidnek és az olvasóidnak?


A blog a személyes játszóterem, ahol a saját érdeklődési körömmel megegyező finomságokat ajánlok. A Youtube csatonámon viszont nagy hangsúlyt fektetek az éppen aktuális nézői kérésekre, visszajelzésekre.

Sokan bátortalanságból nem mernek fakanalat ragadni. Mit javasolsz nekik?

Minden szárnypróbálgatónak azt szoktam javasolni, először keressen pár olyan gasztronómiában jártas bloggert vagy séfet, aki számára jól érthető, hiteles és érdekes. Ez lehet egy tévéműsor vagy éppen egy szakácskönyv is, a lényeg, maximális komfortban érezd magad és elhidd, hogy meg tudod csinálni. Ha az egyszerű ételeken keresztül megvan a sikerélményed, utána fokozatosan tudsz továbblépni.

Csáti Melinda

Ez is érdekelhet

Ma ez a menő tornacipő biztosítja a kényelmet Dorogi Éva számára

Ma ez a menő tornacipő biztosítja a kényelmet Dorogi Éva számára

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: az Ikreknek ma nehezebb lesz a munka, a Vízöntő új megbízást kaphat

Napi horoszkóp: az Ikreknek ma nehezebb lesz a munka, a Vízöntő új megbízást kaphat

Divathírek

Emlékszel még, milyen volt Katalin hercegné átlagos lányként?

Emlékszel még, milyen volt Katalin hercegné átlagos lányként?