Ilyen volt a 2022-es Critics Choice gála - Helyszíni tudósítás Hollywoodból

Minden várakozást felülmúlt az idei Critics Choice Awards látványos hollywoodi filmes díjátadó gálája, ahol a terem hemzsegett a világsztároktól. Sokak szerint a díjátadó a súlyos korrupciós botrányba keveredett Golden Globes-ot váltja, erre utal az is, hogy két nagy amerikai tévécsatorna, a TBS és a CW is élőben közvetítette Amerika-szerte a gálát. Vida Virág, a Glamour Los Angeles-i tudósítója, egyben a Critics Choice Association magyar szavazótagja is részt vett a Los Angeles-i díjkiosztón - az ő helyszíni tudósítását olvashatjátok.

Ilyen volt a 2022-es Critics Choice gála - Helyszíni tudósítás Hollywoodból
Fotó: Getty Images

“Nagyon köszönöm! Ezen az estén Venus és Serena Williams-szel vagyok itt…” - kezdte a köszönőbeszédét Will Smith, akit a közönség álló ovációval fogadott. A színész a Richard király film főszerepéért a legjobb színésznek járó díjat vihette haza az amerikai filmkritikusok szövetségétől. Will Smith ezután a világhírű teniszezőkre mutatott és hozzájuk intézte a szavait: “…és szeretném megköszönni ezt a díjat nektek, hogy bíztatok bennem, hogy megosztottátok a történeteteket velem, és megmutattátok a világnak, hogy ti és a családotok mire volt képes. Mindenkit inspiráltatok, ebben a teremben, ebben az országban és az egész világon.”

Venus Williams, Will Smith, Saniyya Sidney, Isha Price, Demi Singleton és Serena Williams
Fotó: Getty Images

Ám ez az este nem csak Serena és Venus Williams miatt volt inspiráló, hanem amiatt is - mert idén nem csak a szakmai újságírók szavaztak a legjobb alakításokra és filmes munkákra, hanem szimbolikusan Hollywood is letette a voksát a tiszta, szakmai újságírás mellett. A pazar látványvilágú bálteremben a nagy amerikai stúdiók képviselői és a világsztárok szinte hiánytalanul részt vettek a 27. Critics Choice Awards-on, ezzel is megerősítve támogatásukat. Olyannyira nagy volt az érdeklődés és a részvételi szándék, hogy a felhőkarcolók között álló, vadonatújan felújított elegáns hotelben, a Fairmont Century Plázában egy másik báltermet is meg kellett nyitniuk a szervezőknek, hogy minden vendéget le tudjanak ültetni. Én a szerencsés újságírók között voltam (sorsolással dőltek el a helyek) így a nagy bálterem egyik központi asztalától, Michael Keaton, Melissa McCarthy, Rita Moreno és az Oscar-díjas Gulliermo del Toro rendező gyűrűjéből nézhettem végig a díjátadó műsorunkat. A díjátadó egyébként két helyszínen - Los Angelesben és Londonban- zajlott - onnan jelentkeztek be az este televíziós díjának nagy nyertesei, a Ted Lasso sztárjai, Hannah Waddingham és Brett Goldstein is.

A szerkesztő és Melissa McCarthy

Az ‘est’ már délután két órakor megkezdődött, akkor nyitották meg a hatalmas vörös szőnyeget a hotel előtt. Mi, a házigazda újságírók, nem is vonulhattunk végig (fogózkodni azért lehetett), mert annyi világsztár jelent meg, hogy így is alig tudták nekik biztosítani az egy percnyi önálló fotózást. Azért azt érdekes volt testközelből látni, hogy Serena Willams, Venus Williams és Jerald Leto úgy álltak szépen, fegyelmezetten sorban a tömegben, mint ahogy a táncos klubok előtt szoktak várakozni a vendégek LA-ben egy szombat esti buli előtt… Kétségtelenül Yung Ho Yaon, a dél-koreai modell, a kétszeres Critics Choice nyertes Squid Game színésznője keltette a masszív celeb-tömegben a legnagyobb feltűnést ruhájával, gyakorlatilag úgy nézett ki, mint egy kecses barokk csillár, a pufándlis, óarany, rojtokkal dísztett, csillámló ruhájában. Egyébként feltűnően sok sztár viselt világos, fehér, bézs, arany vagy kövekkel díszített estélyit. Az egyik legklasszikusabbat közülük Kristen Stewarton láttam, akit közvetlen közelről is megcsodálhattam, mert mellettem hagyta el a vörös szőnyeget.

Az este nagy szakmai nyertese a Benedict Cumberbatch főszereplésével forgatott Netflix produkció, A kutya karmai közt lett. Az Oscarra is esélyes Jane Campion rendezőnő vihette haza a legjobb rendezőnek járó díjat, de a film emellett még három díjat besöpört.

Fotó: Getty Images

Magyar nyertese is volt az estnek - a DŰNE című óriásprodukció művészei, a magyar Sipos Zsuzsanna Patrice Vermette-tel megosztva kapta a legjobb produkciós design-ért járó díjat. Az alkotópárost Oscarral is jelölték, úgyhogy érdemes lesz figyelnünk az idei akadémiai díjátadót is.

Sipos Zsuzsanna a londoni BAFTA díjátadón is elismerést kapott
Fotó: Getty Images

Amerika egyik kedvenc stand-up komikusa, Jimmy Kimmel most is hozta a formáját - gyakorlatilag ‘show a show-ban’ élményt nyújtott - csípős poénjaival. A showman feladata volt Billy Crystal részére a Kritikusok szövetsége által megítélt életműdíj átadása. “Ő volt az első meleg férfi, akit életemben láttam. Ez egyébként a feleségét is meglepte.” - kezdte a méltatást Jimmy Kimmel, utalva Crystal egyik első, népszerű szerepére Jodie Dallas-ként. “Billy Cristalnak mindene megvan, kivéve, azt hogy jóképű lenne.” - folytatta, miközben azért felsorolta a színész számtalan elismerését. “Eléggé büszke vagyok arra, hogy már kétszer vezettem az Oscart műsorvezetőként. Billy Crystal meg kilencszer… Billy Crystal többször vezette az Oscart, mint Chevy Chase a Chavy Chase Show-t…” A másik kiemelt elismerés a SeeHer díj nyertese Halle Berry lett, aki extravagáns vadonatúj frizurával vette át a díjat, ami a női szereplők elismeréséről szól. Halle Berry igazi buzdító beszédet tartott és fontosnak vélte a színpadon elmondani, hogy hagyjuk abba az újjal mutogatást másokra, az ítélkezést és inkább fókuszáljunk az egymás iránti megértésre, empátiára.

Fotó: Getty Images

A gálát természetesen beárnyékolta az Ukrajnában folyó háború, így több színész is a színpadon emelt szót az áldozatokért. A Borat 2 női főszereplője, Maria Bakalova elérzékenyülve, hosszas üzenetben fogalmazta meg gondolatait és a Belfast (valamint A szürke ötven árnyalata) sztárja, Jamie Dornan is szót emelt az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

Ez is érdekelhet

Így válassz a szettedhez cipőt!

Így válassz a szettedhez cipőt!

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő