Mozart-hatás a Nagyteremben

2016.május.23.

Egy ezredforduló körül született elképzelés szerint Mozart zenéje nem egyszerűen a fülre van jótékony hatással, a 260 éve született géniusz műveinek elmélyült hallgatása nagy mértékben serkenti az agyműködést és a logikus gondolkodást is. A mítoszt Mozart-hatásnak elnevező Don Campbell ugyan soha nem bizonyította be tudományos eszközökkel elképzelését, a zene gyógyító hatására már az ókori görögök is felfigyeltek, maga Platón pedig így írt egy helyen Azért legfontosabb a zenei nevelés, mivel a ritmus és összhang merül alá leginkább a lélek mélyébe, és a legerősebben ragadja meg azt, szépérzetet támasztva benne… és mivel a rút alkotást a zenében nevelt ember érzi meg és – méltán háborogva – a szépet dicséri és örömmel a lelkébe fogadja, s belőle táplálkozva maga is széppé és jóvá válik.

Mozart-hatás a Nagyteremben
Fotó: Tuba Zoltán

Bármi is legyen az igazság, Mozart páratlan népszerűségnek örvend, művei rendre ott szerepelnek nemcsak a világ élvonalbeli zenei központjainak műsorán, hanem a YouTube vagy épp a Spotify legnépszerűbb komolyzenei lejátszási listáin. A zeneszerző már a saját korában is páratlan népszerűségnek örvendett. Az 1780-as évek elején Bécs és ezzel együtt az osztrák birodalom legjobban csodált zongoristája volt. Koncertjeit – vagy ahogyan a korban hívták, muzsikai akadémiáit – rendszeresen látogatta az uralkodó és mellette számos neves herceg és közméltóság is, akik annyira lelkesedtek Mozartért és zenéjéért, hogy a komponistának a népszerűség és az anyagi kérdések miatt jó ideig nem kellett aggódnia. Ebben a különösen termékeny időszakban születtek meg máig meghatározó hatású zongoraversenyei, amelyeket május 24-én és június 3-én, két estén át hallhat a Zeneakadémia közönsége.

A koncerten fellépő Várjon Dénes zongoraművész és Keller András karmester és hegedűművész több évtizede zenélnek együtt, a közelmúltban pedig több olyan grandiózus műsor fellépőiként is hallhattuk őket a Zeneakadémián, mint amilyen a Beethoven összes zongoraversenyének előadása, vagy nem olyan régen Simon Izabellával kiegészülve Bartók Béla és Pásztory Ditta 1940-es búcsúkoncertjének újrajátszása volt. Várjon és Keller egyaránt olyan művészek, akik soha sem elégednek meg a legmagasabb szintű technikai tudással, hanem mindig a legelmélyültebben, a legnagyobb alázattal és igényességgel fordulnak a zene felé. Pontosan úgy, ahogyan a világhírű magyar zongorista, Schiff András is nyilatkozta egy helyen Mozart zongoraművei kapcsán: "Ezek a művek minden idők legeslegjobb, legszebb, legtisztább zenéi közül valók. Alázattal közelíts hozzájuk!"

Május 24. és június 3. 19:30 Zeneakadémia, Nagyterem

Ez is érdekelhet

Találj magadnak valakit, aki olyan szerelmesen tekint rád, mint Tom Holland Zendayára

Találj magadnak valakit, aki olyan szerelmesen tekint rád, mint Tom Holland Zendayára

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet