Háromnapos összművészeti programmal ünnepli a főváros Nádas Pétert

2022. szeptember 16.
Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szeptember 30. és október 2. között Budapest több helyszínét is bevonó programsorozattal tiszteleg Nádas Péter munkássága és életműve előtt a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó. A háromnapos fesztivál igazi összművészeti élményt kínál: az irodalmi vonatkozású események mellett zenei, színházi, képzőművészeti, sőt, gasztronómiai tematikájú programok közül is válogathatnak az érdeklődők.

Nádas Péter-ünnep vár szeptember végétől, mely az októberben nyolcvan éves írót ünnepli. Kihagyhatatlan kulturális programsorozat!
Nádas Péter-ünnep vár szeptember végétől, mely az októberben nyolcvan éves írót ünnepli. Kihagyhatatlan kulturális programsorozat!
Fotó: GLAMOUR

Nádas Péter, a magyar és a kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározóbb egyénisége idén októberben lesz 80 éves. Ez alkalomból munkatársai, tisztelői számos eseménnyel készülnek itthon és külföldön, Budapest pedig háromnapos fővárosi programsorozatot szervez. Az egyes napok eseményeit a szervezők úgy állították össze, hogy az érdeklődők át tudjanak sétálni egyik pontból a másikba, így fokozatosan és műfajokon keresztül tárul fel előttük az író és a város kapcsolata. A rendezvény rávilágít Nádas alkotói életművének sokszínűségére, inspiráló erejére, közel hozza az embert, változatos formákon és műfajokon keresztül enged betekintést univerzumába – ezáltal a találkozás, a felfedezés örömét nyújtja a rajongóknak és a laikusoknak egyaránt.

#OlvassNádast

A Nádas Péter Budapestje program keretében újraindul Ott Anna nagysikerű #olvassnádast sorozata, ezúttal élő közönség előtt, a szerző tavasszal megjelent regénye, a Rémtörténetek kapcsán. A fesztivál mindhárom napján tartanak egy-egy #olvassnádast eseményt, amelyeken Sárközy Bence, Tompa Andrea és Sipos Balázs lesznek Ott Anna vendégei.

Szeptember 30-án az #olvassnádast közösségi olvasókör után egy fotóművészeti és egy színházi eseményt tekinthetnek meg az érdeklődők. Előbbi Minimo. A sötétség színei címmel Nádas Péter saját okostelefonjával készített két friss fotósorozatát mutatja be. Érdeklődésének fókuszában a digitális képkészítés hibalehetőségeinek vizsgálata, ezen belül is a fény és a sötétség kettősének tematizálása áll. A Deák Erika Galériában november 11-ig megtekinthető kiállításon a program keretében Nádas Péter és Szűcs Attila tart tárlatvezetést.

Ezt követően a Benczúr Házban este nyolckor Dömötör András rendezésében felolvasószínházként szólal meg Nádas halálélményét leíró különleges szövege, a Saját halál. Az előadás közreműködői: Ötvös András, Hegedűs D. Géza, Fullajtár Andrea és Vranik Krisztián (hang).

Nádas Péter Budapestje

Október 1-jén irodalmi sétával indulhatunk Nádas Péter Budapestjének felfedezésére a Könyvesblog szervezésében. Az első turnus a Svábhegyet veszi célba szombat délután, másnap délelőtt a Világló részletek nádasi tereit járhatják be az érdeklődők, délután Bazsányi Sándor és Valuska László vezetésével az életmű 7. kerületi helyszínei kerülnek sorra.

Haydn kompozíciós technikái Nádas Péter írói világára is hatottak. Szombat délután az Esterházy Magyarország Alapítvány Ereklye, Haydnkopf című kamarakiállítása nyílik meg a Q Contemporary galériában, amely kortárs képzőművészeti asszociációk révén idézi fel a kismartoni mester elveszett koponyájának rejtélyes történetét. A The Rest in Peace formáció alkotóinak október 29-ig megtekinthető kiállításának megnyitóját a Metrum Ensemble Lieber Haydn hör uns zu című, bábjátékkal kiegészült zenei performansza színesíti.

Október 1-jén irodalmi sétával indulhatunk Nádas Péter Budapestjének felfedezésére a Könyvesblog szervezésében

Szintén az Esterházy Magyarország Alapítvány mutatja be szombat este azt a koncertet, amely Haydn, az Esterházyak és Nádas Péter kapcsolatrendszerének zenei-irodalmi megjelenítésére vállalkozik a Budapest Sound Collective és az író közreműködésével. Dubóczky Gergely zenekarának most induló, nagyívű Haydn sorozatának első koncertjén a Budapest Music Centerben (BMC) elhangzik a Búcsúszimfónia is, Nádas Péter pedig felolvassa barátja, Esterházy Péter halála alkalmából írt Haydn a panelban című szövegét.

Élet természetközelben

Vasárnap délelőtt tematikus gasztropiac idézi meg Nádas Péter és felesége, Salamon Magda természetközeli, szinte önfenntartó életmódját. Magda friss, kerti zöldségekből készült ételrecepteket tartalmazó Egy csipet józan íz című szakácskönyvéből Mautner Zsófi készít ételeket. Kísérőprogramként zenei aláfestéssel, Makranczi Zalán előadásában Nádas életművéből hallgathat a közönség étel, étkezés tematikájú részleteket, emellett a kézműves standoknál kicsik és nagyok egyaránt elkészíthetik saját bevásárlótáskájukat, receptes füzetüket.

A háromnapos program egy kultikus Nádas-helyszínen, a Margitszigeten zárul, ahol a Kristály Színtér üvegtermében Nádas Péterrel Kustos Júlia és Vincze Bence beszélget az írói életmű város- és társadalomképéről, élet és halál útjairól, kulturális (e)migrációról, az eredet kérdéséről és az eleve elrendeltség lehetőségéről. A beszélgetést követően egy rendkívüli vizuális élmény zárja a programot: a margitszigeti szökőkúton Gergye Krisztián vetített videoinstallációja lesz megtekinthető Gryllus Ábris zenéjével.

A Nádas Péter Budapestje programsorozathoz kapcsolódóan a Budapest Brand és a Jelenkor augusztus végén fotópályázatot hirdetett a főváros nádasi tereihez, helyszíneihez kapcsolódóan. A pályázatra szeptember 14-ig lehet beküldeni alkotásokat, amelyek közül egy háromtagú (Mucsy Szilvia, Kudász Gábor Arion, Török András) szakmai zsűri választja ki a legjobb pályamunkákat. A pályázás menetéről és részleteiről itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

Program:

Minimo. A sötétség színei - Tárlatvezetés Nádas Péter fotókiállításán

2022. szeptember 30. 18:00 (Deák Erika Galéria)

Saját halál - Felolvasószínházi előadás

2022. szeptember 30. 20:00 (Benczúr Ház Kulturális Központ)

#olvassnádast - Közösségi olvasókör Ott Anna vezetésével

2022. szeptember 30. 17:00 (Írók Boltja), 2022. október 1.17:00 (Csányi5 - Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár), 2022. október 2. 17:00 (Kristály Színtér)

“Fölmegyek a hegyre” - Nádas séta a Svábhegyen

Találkozó: október 1. 14:00 – 12. kerület, Diana u. 4. - a Jókai Mór Általános Iskola főbejárata előtti parkban

Ereklye, Haydnkopf - Kiállításmegnyitó és koncert

2022. október 1. 16:00 (Q Contemporary)

Hiány két hang között – Haydn, Nádas és az Esterházyak - A Budapest Sound Collective koncertje

2022. október 1. 19:00 (Budapest Music Center)

Lapozz bele a piacba! - Irodalmi gasztropiac

2022. október 2. 09:00 - 14:00 (Élesztőház)

Újlipótvárosi villanások - Nádas séta a Világló részletekben

Találkozó: október 2. 11:00 – 5. kerület, Jászai Mari tér - Nagy Imre szobornál

“A mindennél emlékezetesebb éjszaka” - Nádas séta Bazsányi Sándorral

Találkozó: október 2., 15:00 – 7. Kerület, Damjanich utca 42.

Beszélgetés Nádas Péterrel

2022. október 2. 19:00 (Kristály Színtér)

A részletes program, a jegyvásárlási és regisztrációs linkek elérhetők a itt.

A Facebook esemény pedig itt találod.

Partnerek: Jelenkor Kiadó, Esterházy Magyarország Alapítvány

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nemcsak a szülésélményt keseríti meg, a kismamákra és a babákra nézve is életveszélyes a HELLP-szindróma

glamour plusz ikon Nemcsak a szülésélményt keseríti meg, a kismamákra és a babákra nézve is életveszélyes a HELLP-szindróma

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)