Kiss Márk a Next Top Model Hungary kapcsán: „Sajnos ez egy ilyen világ, az online térben bárki büntetlenül kommentel”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Meglehetősen sokkoló kampányt készített a Next Top Model Hungary televíziós műsor stábja. A versenyben résztvevő modelljelöltek az online bántalmazásra kívánják felhívni a figyelmet.

Mészáros Lili a Next Top Model Hungary egyik versenyzője Stylist: Kiss Márk
Mészáros Lili a Next Top Model Hungary egyik versenyzője / Stylist: Kiss Márk
Fotó: Trunkó Bálint

A Next Top Model Hungary a TV2 népszerű műsora, melyben modellnek készülő fiatal nők versenyeznek egymással. Kiss Márk stylistot, divattervezőt, aki a műsor egyik kreatív szakembere, arról kérdeztük, hogy miért szánták rá magukat erre a figyelemfelkeltő aktivizmusra.

HIRDETÉS

Mi a kampányotok célja és koncepciója?

Elsősorban az volt a fő célja, hogy felhívjuk a figyelmet a bántalmazásra az online térben, és általánosságban is. A lányok elérték a műsornak azt a szakaszát, amikor már a közönség elkezdi megismerni őket valamilyen szinten, kialakul róluk egy kép, és természetesen a rengeteg pozitív visszajelzés mellett nagyon sok negatív kommentet és bántást is kapnak.

Sajnos ez egy ilyen világ, az online térben bárki büntetlenül kommentel. Természetesen a lányok ezzel tisztában voltak, amikor vállalták a műsort, vállalták azt is, hogy megismeri a közönség a múltjukat, az esetleges traumáikat, és igen nagy bátorság kellett ahhoz, hogy ezt a műsorban megmutassák, beszéljenek róla, sőt egy fotózáson formájában magukra is írassák. Az online bántalmazás mindenkit érint, nem csak a közszereplő embereket vagy influenszereket. Mindenkit érint, aki a közösségi médiában megoszt magáról valamit.

Alföldi Anna a Next Top Model Hungary egyik versenyzője / Stylist: Kiss Márk
Fotó: Trunkó Bálint

Ahogy kikerül egy kép, egy videó, egy véleménynyilvánítás, arra reagálni fognak, és tudjuk jól, hogy a frusztrált emberek ott töltik ki a haragjukat, vagy a saját problémáikból fakadó feszültségüket ott vezetik le. Ezeket nem könnyű helyén kezelni, mert az ember érző lény, és automatikusan a szívére veszi, akkor is, ha ez nem is igazán neki szól. Különösen fájó tud lenni a bántás, ha azt adott esetben szülőtől, párkapcsolatból, vagy gyerekkorban az iskolában tanároktól, osztálytársaktól kapjuk, ahogyan erre sajnos a lányok esetében is láthatunk példát.

Magyarországon évente egy osztálynyi gyermek vet véget az életének zaklatás miatt

Magyarországon évente egy osztálynyi gyermek vet véget az életének zaklatás miatt

Nagyon nagy bátorság kellett ahhoz, hogy ezt merjék vállalni, a traumáikról beszéljenek a kamera előtt és a fotókon valódi érzelmek formájában ezt megmutassák. Az volt továbbá a cél, hogy az új generáció láthassa, hogy nincs egyedül, mindenkit ér bántás és trauma, akkor is, ha gyakran nem mutatjuk, mindenkinek vannak ilyen jellegű élményei és küzdelmei. Ez nem szégyen, erről lehet beszélni, sőt talán néha kell is, hogy megkönnyebbüljünk, vagy valaki átsegítsen ezeken.

A fotózást Mérő Vera tavalyi, a GLAMOUR Women of the Year díja átvételéhez viselt ruhája inspirálta?

Őszintén szólva a ruhát én nem láttam, mielőtt felhívtad rá a figyelmem, viszont valóban hasonlít a feliratok stílusa és tartalma, tökéletesen beleillett volna a koncepcióba. Azonban ebben az esetben a lányokat teljesen „lecsupaszítottuk”, nem csak a ruháiktól váltak meg, hanem lelkileg is levetkőzték minden gátjukat.

A fotózásra a Nasha Basha gyönyörű ékszereit és kiegészítőit választottam a lányokra. Számomra a kiegészítők tüskés formái, fémes, páncélszerű felületei a bántások elleni védekezést szimbolizálják. Amazonszerű harcosokként igyekeztem őket ábrázolni, természetesen modern módon. A feliratos testfestéseket Pál Gergő készítette.

Czibolya Nikolett, a Next Top Model Hungary egyik versenyzője / Stylist: Kiss Márk
Fotó: Trunkó Bálint

Miközben a fotókat készítettétek, beszéltetek a benneteket ért online bántalmazásokról? Meg lehet említeni pár történetet?

Természetesen ez a fotózás folyamata alatt mindvégig téma volt, ahogyan a műsorban láthatták a nézők. Szabina anyaként közelítette meg a lányokat és rengeteg sebet feltépve beszéltek a már említett bántalmazásokról, traumákról, ezáltal kicsit meg is könnyebbültek. A bullying alól senki sem mentes, szerintem nincs olyan, akit ne ért volna bántás vagy rossz megjegyzés az iskolában vagy munkahelyen, manapság pedig az online felületeken.

Ezekről nem szeretünk beszélni, mert szégyelljük, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak minket érint. Amikor megteremtődik egy ilyen atmoszféra, például egy ilyen fotózás alkalmával, természetesen mindenki felhoz néhány történetet.

A műsorban hallhattuk például Naledi esetét, akit a bőrszíne miatt rendszeresen ér itthon bántás, vagy Keveházi Lilit, akit a szülei ismertsége miatt hívtak rendszeresen protekciósnak. Vivit a testalkata miatt kövérnek, Mészáros Lilit pont ellenkezőleg, deszkának, anorexiásnak hívták.

Naledi Ncube a Next Top Model Hungary egyik versenyzője / Stylist: Kiss Márk
Fotó: Trunkó Bálint

„Kevés elismerést kapok” - Keveházi Lili-interjú

„Kevés elismerést kapok” - Keveházi Lili-interjú

Számomra a legnehezebb Anasztázia esete, akit a szülei bántottak rendszeresen azzal, hogy „semmirekellő”. Ez nagyon szomorú, nagyon megrázó. Általánosságban a modelleket egyébként is éri bántás, folyamatosan a figyelem kereszttüzében vannak. Butázzák, ribancozzák őket, illetve állandóan a testalkatukat kritizálják már az ügynökségek és a megrendelők is, nem is beszélve a közönségről…

A Next Top Model Hungary-ben szereplő modelljelöltek milyen kapcsolatba kerültek egymással? Támogatják egymást?

A lányok, ahogyan ez egy ilyen helyzetben lenni szokott, és szerintem ez normális, természetesen klikkesednek. Kis csapatok alakultak ki, akik viszont valóban támogatták egymást a műsor elejétől kezdve. Én úgy látom, hogy örök barátságok is születtek.

Természetesen egy reality helyzetben, ahol el vannak zárva a külvilágtól, nem várható el, hogy konfliktusmentesen éljék a napjaikat, különösen ha fáradtak és folyamatosan stresszesek, valamint nagyon sok feladatuk van. A fokozott a stressz, a fáradtság esetén elkerülhetetlen a konfliktus, de azt gondolom, hogy jól tudták kezelni ezeket és a bezártságot.


Galéria

2024.04.14.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Fiatalok, köszönik, nem isznak, és nem is másnaposak - Egyre jobban hódít a sober curiosity trend

glamour plusz ikon Fiatalok, köszönik, nem isznak, és nem is másnaposak - Egyre jobban hódít a sober curiosity trend

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)