Női tér címmel ingyenes spanyol filmvetítéssel kedveskedik a Cervantes Intézet

2020.november.3.

Novemberben Női tér címmel három kortárs spanyol filmet és négy rövidfilmet vetítenek ingyenesen a Cervantes Intézetben. Az alkotások mindegyikét nő rendezte, az ő gondolatvilágukon és problémafelvetéseiken keresztül a női léttel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket járják körbe.

Dúctiles-Stillframe
Dúctiles-Stillframe

2020 folyamán több olyan esemény is zajlott Spanyolországban, melyek a nők esélyegyenlőségére és tiszteletére hívták fel a figyelmet. Ez is mutatja, hogy ezekkel a kérdésekkel napjainkban is fájóan szükséges foglalkozni. Számos tanulmány eredménye a szakmai hozzáférés egyenlőtlenségét tükrözi, ezért a filmes gyakorlatban is kiemelten fontos a még kisebbségben, ám kulcspozíciókban alkotó nők számára saját helyet biztosítani. A Cervantes Intézetben futó Női tér filmciklus a női szerepvállalás és témafelvetés jelentőségét hangsúlyozza, bemutatva a kortárs spanyol film nőiséggel foglalkozó alkotásait.

A sorozat ma, azaz november 3-án Xiana do Texeiro dokumentumfilmével indul. Az összes nő, akit ismerek asszonyok élményein keresztül mutatja be a valóságot, hogy az utcákon mennyire az erőszak és a férfivilág uralkodik még napjainkban is. Barátnőkkel, munkatársakkal és gimnáziumi tanulókkal folytatott beszélgetéseken keresztül a rendezőnő úgy szeretné megvitatni a félelmet, hogy az ne gerjesszen új félelmet, úgy tárgyalni az erőszakot, hogy az ne legyen erőszakos. Az önironikus, közvetlen film annak a története, hogy miként képesek a nők támogatólag egymás felé fordulni.

Egy héttel később egy különleges drámában Eli a harminc éves, felsőbb körökből származó ügyvédnő történetét ismerhetjük meg. Eli gyermeket vár. Aznap, amikor egy nagy sajtóvisszhangot keltő per szóbeli tárgyalása lenne - melyre apjával, egy híres barcelonai ügyvéddel együtt régen készülnek -, az édesapja eltűnik. Miközben keresi őt, Eli olyan valósággal találja szemben magát, ami családi és érzelmi egyensúlyát igencsak felborítja.

Marina Lameiro Young & Beautiful című filmje négy fiatalról szól, akik úgy döntöttek, hogy saját feltételeik szerint fognak élni. Ám harminc évesen, mélyről jövő nyugtalanság vesz rajtuk erőt: még nagyon messze vannak attól, hogy azok az önálló, magabiztos felnőttek legyenek, amiként mindig is képzelték magukat. A társadalom afelé lökné őket, hogy hagyjanak fel "önző" vágyaikkal, de mindegyikük a párbeszéd útján kísérli meg identitását megtalálni. Így kezdődik el egy intim beszélgetés köztük és Marina barátnőjük között, aki egyben e film rendezője is. A kamera közelről követi végig mindennapjaik fényes és törékeny pillanatait. Táncolnak, együtt ébrednek, szeretett tájakon sétálnak, sírnak, nevetnek, és mindeközben cinkos alternatívákat keresnek, hogy mégis önmaguk maradhassanak.

A filmciklus záró alkalmán, november 24-én a nőiség támájával foglalkozó, arra reflektáló négy rövidfilmet mutatnak be Coordinadora Trama válogatásában. A szervezet Spanyolországban a nők által készített filmes, videó- és multimédiás tartalmak népszerűsítésén és bemutatásán dolgozik.

Filmek a női létről novemberben kedd esténként ingyenesen a Cervantes Intézetben:

Young & Beautiful:

La filla d`algú (Az úrilány)trailer:

További információ ide kattintva érhető el.

A filmeket eredeti nyelven (spanyol és gallego), angol felirattal vetítik.

Ez is érdekelhet

Zsuzsa megmutatja, hogyan lehet az öltözködésed sikkes és komfortos!

Zsuzsa megmutatja, hogyan lehet az öltözködésed sikkes és komfortos!

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Sztárhírek

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!