´Ők nem is álmodnak róla, hogy joguk van hozzá´- Melinda Gates A nő helye című könyvét el kell olvasnod

Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez azonban egyáltalán nem azért van, mert őt csak így lehetne megismertetni az emberekkel, hanem azért, mert ő maga büszke arra, hogy a világ egyik legbefolyásosabb emberének a felesége, de nem maradt annak árnyékában kényelmesen, hanem olyat tett, és tesz a mai napig, ami méltán emeli a legnagyobbak közé.

Melinda Gates sokáig a Microsoftnál dolgozott és részt vett a Microsoft Bob, Microsoft Encarta és Expedia létrehozásában. Ekkor ismerkedett meg Bill Gates-cel, akivel összeházasodtak és három gyermekük is született. 2000-ben pedig megalapították a Bill és Melinda Gate Alapítványt. Röviden ezzel a pár mondattal le lehetne írni, ki is Melinda Gates, viszont ez egyáltalán nem fedné le a valóságot. Az, amit Melinda Gates ténylegesen tesz a világ elmaradott országaiban az egészségügyi ellátás fejlődéséért, és a nők jogaiért a Nő helye című könyvében körvonalazódik leginkább. Azért írom, hogy körvonalazódik, mert biztos vagyok benne, hogy hiába írta meg ezt a könyvet, hiába próbálta bemutatni, mennyi probléma van a világban, és mit próbál tenni ellene, ez csak a jéghegy csúcsa és azt a rengeteg munkát, amivel mindehhez hozzájárult, nem lehet szavakba foglalni.

A könyv már pár oldal után elgondolkodtatott, és kicsit szégyelltem is magam azért, hogy nem értékelem eléggé azt, hogy úgymond bármit megtehetek. Szavazhatok, egyetemre járhatok, vezető pozíciót tölthetek be. Eldönthetem, mikor szeretnék gyereket vállalni, és tehetek azért, hogy ez még ne most történjen meg. Ha soha nem szeretnék gyereket, az is teljesen rendben van. Kiválaszthatom azt, akivel le szeretném élni az életem, és mondhatok nemet, ha 10 év múlva meggondolom magam. Feljelentést tehetek, ha BÁRKI kezet emel rám, vagy szavakkal bántalmaz. Ha elég ügyes vagyok, megfelelő körülményeket biztosíthatok majd a születendő gyerekemnek, hogy azzá váljon, akivé szeretne. Lehet orvos, ügyvéd, de utazó, pincér, író is, vagy bármi más is. Megvan hozzá a lehetőségem, hogy úgy éljek, ahogy szeretnék. Nőként. Számomra ez természetes, és soha meg sem fordul a fejemben, hogy NŐKÉNT nekem bármit máshogy kellene csinálnom, mint a férfiaknak. Azokban az országokban azonban, melyeket Melinda Gate bejárt, a nők nem is álmodnak ezekről a dolgokról. És a legszomorúbb, hogy nem is álmodnak róla. Mivel a legtöbben nem is tudják, hogy joguk lenne hozzá.

A könyvben sok emberi történettel találkozhatunk. A legtöbben mélyszegénységben élő, diszkriminált nők, sokan állandó fizikai bántalmazásnak (nemiszerv-csonkításnak, családon belüli erőszaknak, de a szexuális visszaélés is mindennapos) vannak kitéve.

Melinda Gates felismerte, hogy ezek a nők borzalmas egészségügyi állapotban élnek főként azért, mert nem rendelkeznek a születésszabályozáshoz szükséges eszközökkel és ismeretekkel. Így aztán a szülések között sokkal kevesebb idő telik el, mint kellene, ami megviseli a szervezetet, ami sokszor a születendő gyerek egészségére is kihat. Ha pedig egy mélyszegénységben elő családban 7-8 kisgyerek is van, esélyük sincs arra, hogy tanuljanak és kitörjenek. A Gates alapítvány ezeknek a nőknek, családoknak segít innovatív megoldásokkal.

Érdemes elolvasni ezt a könyvet, hiszen Melinda Gates-nek abban is igaza van, hogy csak úgy lesz képes fejlődni a világ, ha ezeket a problémákat közösen oldjuk meg. Ehhez azonban elengedhetetlen a felismerés....

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Teszt: te tudod, melyik étel mérgező egy kutya számára, és melyik egészséges?

Teszt: te tudod, melyik étel mérgező egy kutya számára, és melyik egészséges?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)