Oscar-lázban égsz? Akkor ezeket a filmeket látnod kell!

2022.március.28.

A szórakoztatóipar talán legfontosabb éves eseménye az Osca-díjátadó ünnepség. A vörös szőnyegen tobzódnak a fantasztikusan öltözött sztárok, de az est folyamán a filmművészet ünneplése kerül a középpontba.

Az egyre inkluzívabbá váló Hollywoodban lassan már természetes lesz a női rendezés díjazása, a különböző nemzetiségű és kisebbségi alkotók ünneplése és az eddig elnyomott csoportok hangjának felerősítése.

Az idei év esélyes filmjei közül szemezgettünk párat, melyek valami különlegeset nyújtanak.

Tekints be a női lélek legmélyére: Az elveszett lány

Maggie Gyllenhaal Elena Ferrante Nő a sötétben című regényét dolgozta fel az Oscar-díjra jelölt filmjében. Leda (Olivia Colman), a negyvenes éveiben járó egyetemi tanárt, aki egy görögországi tengerparton tölti a szabadságának egy részét. Az üdülővárosban megismerkedik a fiatal és gyönyörű Ninával (Dakota Johnson) és a családjával. Leda a nyaralása során szemtől szembe kerül a múltjával és akaratlanul is mérlegeli a korábbi döntéseit. Ahogy a kislányával nevetgélő és néha veszekedő Ninát figyeli, Leda visszaemlékezik ő hogyan élte meg az anyaságot, a jó élményeket és a mélypontokat. Az elveszett lány a társadalmunk egyik leginkább tabusított kérdését boncolgatja: Vajon mindenkinek való az anyaság?

Hallássérült család autentikus reprezentációja: CODA

A Legjobb filmnek járó díjat bezsebelő CODA alapkoncepciója akár egy átlagos romantikus-komédiáé is lehetne: egy fiatal lány coming-of-age története, aki a szülői/családi nyomás ellenére is a saját útját választja, hogy elérhesse az álmait és énekelhessen. Ami viszont nem hétköznapi, az a főszereplő, Ruby családja: a szülei és a bátyja is hallássérültek, ő az egyetlen, aki nem – a film címe CODA, angolul a Child of Deaf Adults rövdítése, általában a nem halló család halló tagjaira használják. Bár egy háztartásban élnek, Ruby és a családja többi tagja más világokban mozognak, egy szívszorító jelenetben az anyukája is bevallja, hogy születésekor azt kívánta bárcsak a lánya is siket lenne, hogy jobban megérthessék egymást. A CODA az elejétől a végéig a képernyő elé szegezi a nézőket, szórakoztat és rendkívüli katartikus élményt nyújt. Külön kiemelendő, hogy a hallássérült szereplőket valóban nem halló színészek alakítják, és a forgatás alatt a teljes stáb megtanult jelnyelven kommunikálni egymással.

Ami aktuálisabb, mint valaha: Menekülés

Ha az Oscar-díjra jelölt legjobb animációs filmekre gondolunk, rögtön a gyerekeknek szóló színes, vidám filmek ugorhatnak be. Az idei listából ilyen szempontból kilóg a dán Menekülés, ami a menekült, álnevén Amin Nawabi (hogy védje a férfi személyazonosságát) igaz történetén alapul. Az animált dokumentumfilm bemutatja hogyan menekült el a férfi Afganisztánból Dániába, miket adott fel ennek érdekében, de közben hogyan talált szerelemre. Lehetetlen egyszerűen boldognak, keserűnek vagy végtelenül szomorúnak címkézni a filmet, mert a közel-keleti meleg menekült férfi életében mindezek az érzések keverednek, de a Menekülés lelke pont az, hogy minden nehézség ellenére Nawabiban fáklyaként ragyog a boldogság és béke keresése.

Macsóság, női szemmel: A kutyai karmai közt

Jane Campion rendezése tucatnyi díjat begyűjtött már, az idei Oscar egyik nagy esélyesének is tartották, és nem véletlenül. Az 1900-as évek közepén játszódó A kutya karmai közt egy igazi, belevaló western erőfitoktatás, végtelen mennyiségű tesztoszteronnal megtoldva, ami árad a cowboyokból és a főszerepben hatalmasat alakító Benedict Cumberbatch-ból. A Thomas Savage azonos című regényének adaptációja néhol lassú és festői képvilágú, minden egyes képkocka kulcsfontosságú információkat hordoz: egy kendő a napfényben, egy kesztyű, egy óvatos pillantás. Az egykor filozófiát hallgató, de később a ranch vezetőjeként fellépő Phil karizmatikus, okos, brutális. Öccsét, George-ot csúfolja, lekövérezi, de mégis egy szobában alszanak a hatalmas házukban, és kegyetlenül féltékeny lesz, amikor George összeházasodik a megözvegyült Rose-zal (Kristen Dunst). Rose fia Peter egyetemre jár és orvosnak tanul, így neki csak nyaranta kell elviselnie Phil zaklató és toxikus közelségét, de aztán a fiú és a férfi között mégis kialakul egy közelinek mondható kapcsolat – vagy mégsem?

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Diana hercegnő élete legszexibb ruhájában leckéztette meg Károly herceget, miután az bejelentette hűtlenségét

Diana hercegnő élete legszexibb ruhájában leckéztette meg Károly herceget, miután az bejelentette hűtlenségét

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő