Tényleg szükség volt belerúgni egy kutyába? Ezrek háborodtak fel a Sárkányok háza új évadán

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Trónok harca és annak előzménysorozatául készült Sárkányok háza évekig edzette a nézőket. A sorozat bizony bővelkedik a sokszor indokolatlanul brutális jelenetekben, sőt olyan, mintha bizonyos szereplőket - például Ramsay Bolton - kizárólag ezért tartana játékban a történet. És hiába vagyunk edzettek, hiába láttunk már szinte mindent, valami nekünk is - mondjuk egy ártatlan állat teljesen indokolatlan szenvedését látni.

A Sárkányok háza új évad jóval kegyetlenebb, mint gondoltuk
A Sárkányok háza új évad jóval kegyetlenebb, mint gondoltuk
Fotó: Profimedia

A Sárkányok háza, folytatva a Trónok harca hagyományát, epizódról epizódra feszegeti határainkat, és annak ellenére is a képernyő elé szegez bennünket, hogy rendre arra utasít minket, ártatlanok szenvedését nézzük végig. Az előre borítékolható volt, hogy másfél évvel az első évad szomorú és felkavaró fináléja után visszatérő Sárkányok háza nem bánik majd kesztyűs kézzel a lelkünkkel, sőt akadtak bőven olyanok is, akik a Trónok harca azóta is epikus Vörös Nászához mérték a második évad első részét.

Arra azonban senki nem volt felkészülve, hogy a sorozat szereplői mellett egy random felbukkanó, ártalmatlan kutyába is belerúgnak majd - szó szerint.

Most tényleg állatokat kínoznak a Sárkányok háza című sorozatban?

Anélkül, hogy spoilereznénk, ha esetleg még nem láttad volna az első epizódot, két brutális karakter épp hajtóvadászatot intézett egy harmadik ellen a problémás jelentben, amikor egyikük váratlanul belerúgott a jelenetben felbukkanó kutyába.

A jelenet nyilván szolgálhatott arra is implicit, hogy hangsúlyozzák, ezek a szereplők nem viccelnek, és nem ismernek könyörületet, a nézők reakcióiból ítélve azonban a többség indokolatlannak érezte ezt a "gesztust".

Mit tanulhatsz a Sárkányok házából egy pszichológus szerint? Stratégiát és mentális védekezést mindenképpen

Mit tanulhatsz a Sárkányok házából egy pszichológus szerint? Stratégiát és mentális védekezést mindenképpen

Akadt, aki arra volt kíváncsi, valóban belerúgtak-e az állatba, vagy trükkfelvételről, esetleg CGI-ról van szó (szerintünk igen), tekintve, hogy a sorozat megengedheti magának az ilyen típusú kiadást, és volt, aki egyenesen megírta, annyira felkavarta a jelenet, hogy soha többé nem akar ilyen típusú fordulatot látni a sorozatban.

A kutya vérbeli profi

A sorozat készítői egyelőre nem kommentálták a problémás jelenetet, a Redditen viszont napvilágot látott egy bejegyzés, ami kicsit kontextusba helyezi a kutyus előéletét, és ezzel együtt profizmusát. Sárkányok háza két azon színésze, akik közül az egyik belerúgott az állatba a jelenet során, az EW-nek adott interjú során épp azon nevetgélt, hogy a kutya tulajdonképpen híresebb, mint ők.

A Sárkányok háza kutyusa szerepelt a Szörnyella című előzményfilmben is
Fotó: reddit

A terrier keverék kutyus Bobby névre hallgat, Ciprus utcáin kóborolt, mielőtt rátaláltak, és szakmai CV-jében olyan filmek szerepelnek, mint a 2021-es Szörnyella, melyben az eb Buddy karakterét formálta meg.

A brutalitás ötven árnyalata

Nem csak a Sárkányok háza vagy a Trónok harca, de egy sor egyéb film és sorozat kapcsán (Squid Game, Sikoly, Fűrész) is felmerül a kérdés: miért vonzódik a közönség ilyen szinten a brutalitáshoz? Az írországi Trinity College tanulmánya rámutat, hogy már az ókori rómaiak is szívesen moziztak a Colosseum híres gladiátor vérengzésein, ahogy a későbbi évszázadok során is komoly népszerűségnek örvendett a nyilvános kivégzés műfaja. Az, hogy ezt a fajta "vágyunkat" jelenleg filmek és sorozatok formájában éljük ki, tehát nem új, mindössze más csatornát találtunk hozzá.

Quentin Tarantino maga is azt vallja, hogy az erőszak határozottan működik a filmekben, és a gigantikus bevételt hozó mozik 90 százaléka valóban köthető az erőszakhoz valamilyen formában. De mégis mi a motor, ami miatt sokaknak olyan jó érzés mindez? A legújabb kutatások megdöntötték azt a nézetet, miszerint a vizuális megélés során sikerül magunkból kidolgozni a felgyülemlett feszültséget és agressziót, hiszen a látottaktól csak még dühösebbek leszünk. A friss kutatások három csoportra bontják az ilyen típusú filmek kedvelőinek motivációját.

  1. Az adrenalinfüggők szándékosan keresik az erős vizuális élményeket, és örömmel tölti el őket, ha mások szenvedését nézhetik
  2. A második csoport ugyancsak gyakran fogyaszt ilyen típusú tartalmat, de nem azért, mert örömmel tölti el, hanem mert úgy érzi, hasznos dolgokat tanulhat a túléléssel kapcsolatban
  3. A harmadik csoport az előző kettő keveréke: jó érzéssel tölti el őket a látvány, miközben tanulnak is a látottakból

Azonban arról sem érdemes megfeledkezni, hogy egy erőszakos jelenet talán segít nekünk átkeretezni a jelenlegi helyzetünket, vagy épp értelmet találni benne (például lehet, hogy épp most szakítottak velem, de legalább életben vagyok.) Egy biztos: a Sárkányok háza felháborodása rámutat, hogy az állatok szenvedése még egy sorozat erejéig nem lehet norma.

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, milyen lépéseket tehetsz és kiktől kérhetsz segítséget, ha állatkínzás szemtanúja vagy.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

glamour plusz ikon A ruhadarab, ami a legerősebben szennyezi a környezetet mégis mindenki gardróbjában ott lapul

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)